Α. Κατσανιώτης: H έλευση της UNESCO στην Αχαΐα σηματοδοτεί την ανάδειξη της πολιτιστικής και παραγωγικής ταυτότητας του τόπου μας, σε παγκόσμιο brand

- Ομιλία σε εκδήλωση στην Πάτρα

Τις προοπτικές ανάδειξης της μοναδικής άυλης πολιτιστικής κληρονομίας της Αχαΐας και συνολικά της Δυτικής Ελλάδας επισήμανε ο Υφυπουργός Εξωτερικών και βουλευτής Αχαΐας Ανδρέας Κατσανιώτης απευθύνοντας χαιρετισμό κατά την έναρξη των εργασιών της ημερίδας : «Τα προγράμματα της UNESCO που μετασχηματίζουν τις σύγχρονες κοινωνίες: Εκπαίδευση, Πολιτισμός & Βιώσιμη Ανάπτυξη» που συνδιοργάνωσε στην Πάτρα η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και η Εθνική Επιτροπή της UNESCO, υπο την αιγίδα του Υπουργείου Εξωτερικών.

Να σημειωθεί ότι η UNESCO για πρώτη φορά πραγματοποιεί ημερίδα στην Πάτρα και γενικότερα στην Ελληνική Περιφέρεια γεγονός που υποδηλώνει το ειδικό ενδιαφέρον του κορυφαίου οργανισμού  για την χαρτογράφηση των μοναδικών Ελληνικών παραδοσιακών και πολιτιστικών θησαυρών. Η πρωτοβουλία για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης ανήκει στον Υφυπουργό Εξωτερικών Ανδρέα Κατσανιώτη ο οποίος σε συνεργασία με τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριο Φαρμάκη και την πρόεδρο της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO Αικατερίνη Τζιτζικώστα δρομολόγησαν τις απαραίτητες διαδικασίες. Άλλωστε, το ελληνικό παράρτημα του οργανισμού λειτουργεί υπο την εποπτεία του Υπουργείου Εξωτερικών.

Σημεία ομιλίας

Κατά την τοποθέτησή του ο κ. Κατσανιώτης επισήμανε αρχικά πως η εκδήλωση σηματοδοτεί τον «ερχομό της UNESCO στη Δυτική Ελλάδα και ιδιαίτερα στην πόλη της Πάτρας» προκειμένου «να δουλέψουμε μαζί, να συμβάλλουμε στους σκοπούς της και να μας δώσει τα εργαλεία να αποκαλύψουμε, να περιγράψουμε, να υποστηρίξουμε και να παραδώσουμε στον κόσμο και το μέλλον την πολιτιστική μας κληρονομιά και ταυτότητα. Και αυτό είναι κάτι που, πράγματι, το άξιζε η περιοχή μας». 

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι η Αχαΐα και συνολικά η Δυτική Ελλάδα «έχει πάρα πολλά να δείξει και να αναδείξει, με τη στήριξη της UNESCO, ενός οργανισμού παγκόσμιου κύρους, που μπορεί να μετατρέψει στοιχεία της πολιτιστικής και παραγωγικής ταυτότητας του τόπου μας, σε παγκόσμια brand» ενώ εξειδικεύοντας τις προοπτικές ανέφερε «Ήδη, αυτή τη στιγμή έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για την ένταξη του καρναβαλιού της Πάτρας στον κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας. Και την ένταξη του γεωπάρκου Χελμού – Βουραϊκού στο δίκτυο γεωπάρκων της UNESCO. Όμως, είναι βέβαιο πως δεν πρέπει να μείνουμε μόνο σε αυτά. Είναι βέβαιο – και συμφωνούμε όλοι νομίζω – ότι ο τόπος μας έχει πάρα πολλά να δείξει. Ως παράδειγμα και μόνο θα αναφερθώ στις αναβαθμίδες των αμπελώνων της Αιγιάλειας, έναν μοναδικό και υπέροχο τρόπο παραδοσιακής καλλιέργειας που αποτελεί μία «απάντηση» ακόμα και απέναντι στην κλιματική κρίση, λόγω του μικροκλίματος που δημιουργεί. Θα αναφερθώ στον επίσης σπάνιο και προστατευόμενο οικότοπο της Στροφυλιάς και βέβαια, σε μια σειρά από παραδοσιακές και μοναδικές παραγωγικές δράσεις της περιοχής, που προσφέρουν εξίσου μοναδικά προϊόντα, όπως οι αλυκές ή ακόμα και το αυγοτάραχο, η κορινθιακή σταφίδα, η Μαυρδάφνη και τόσα άλλα…». Παράλληλα, σημείωσε ότι θα συμβάλλει στην προσπάθεια ίδρυσης έδρας υπό την αιγίδα της UNESCO στο Πανεπιστήμιο Πατρών ενώ κάλεσε τους αρμόδιους φορείς να εκκινήσουν τις διαδικασίες για την ένταξή τους στα δίκτυα Learning cities, σχολείων UNESCO κ.α.. «Για να τα κάνουμε όμως, χρειαζόμαστε τις ιδέες και τη δράση όλων. Του Πρύτανη, των δημοτικών αρχών, των αγροτικών συλλόγων, των πολιτιστικών φορέων και οργανισμών, ακόμα και των πολλών και καλών εθελοντικών οργανώσεων των ενεργών πολιτών της περιοχής. Το Υπουργείο Εξωτερικών είναι εδώ για να βοηθήσει και να συμβάλλει με κάθε τρόπο ώστε η Πάτρα και η Δυτική Ελλάδα να αποκτήσουν τη θέση που τους αξίζει στον κόσμο. Η Εθνική Επιτροπή της UNESCO είναι επίσης εδώ, έτοιμη να συνεργαστεί και να υποδεχτεί τις προτάσεις σας. Η Περιφέρεια είναι εδώ, έτοιμη και αυτή να συμβάλλει με τις δυνάμεις της στην οργάνωση των ιδεών και των προτάσεων. Ας μην περιμένουμε άλλο, λοιπόν. Η κινητοποίηση όλων μας, είναι απαραίτητη. Εμείς που ζούμε σε αυτή την περιοχή, ξέρουμε ποιοι είμαστε, ποιο είναι το παρελθόν μας και πόσα έχουμε να δείξουμε στους άλλους. Ας το κάνουμε τώρα» τόνισε ο ίδιος. 

Διαβάστε επίσης