Συναγερμός στα φαρμακεία: Άφαντα από τα ράφια 400 σκευάσματα

Συναγερμός έχει σημάνει στα φαρμακεία, αφού άφαντα παραμένουν περισσότερα από 400 σκευάσματα, όπως καταγγέλλουν φαρμακοποιοί.

Δεν είναι η πρώτη φορά που παρατηρείται το συγκεκριμένο φαινόμενο, το οποίο τείνει να γίνει σύνηθες πρόβλημα.

Που παρατηρούνται οι ελλείψεις

Σύμφωνα με στοιχεία , φάρμακα για την καρδιά, τον σακχαρώδη διαβήτη, την υπέρταση, το αναπνευστικό, τη νόσο Πάρκινσον, αλλά και αντιπυρετικά, αντιβιοτικά, αντιφλεγμονώδη, αντικαταθλιπτικά, αγχολυτικά και γαστρεντερολογικά βρίσκονται στην κορυφή της λίστας των ελλείψεων, μετατρέποντας σε Γολγοθά την αναζήτησή τους για πολίτες και φαρμακοποιούς.

Μάλιστα, εκφράζονται φόβοι ότι η κατάσταση θα χειροτερέψει, καθώς λόγω του καλοκαιριού, οι εταιρείες κλείνουν για διακοπές, αλλά τα αποθέματα δεν επαρκούν για να καλύψουν τις υπάρχουσες ανάγκες.

Όπως λένε φαρμακοποιοί , καθημερινά οι ελλείψεις είναι δραματικές και αφορούν διάφορες κατηγορίες φαρμάκων

Οι ελλείψεις φαρμάκων «χτυπούν κόκκινο», με την αναμονή εκατοντάδων πολιτών να ξεπερνάει έως και τις 30 ημέρες μέχρι να βρεθεί το αναγκαίο για τη θεραπεία τους φάρμακο. 

Σημαντικά τα προβλήματα που δημιουργούνται από τις ελλείψεις

 

«Αγκάθι» όμως αποτελούν και οι σοβαρές ελλείψεις των φαρμάκων που δεν κυκλοφορούν στη χώρα μας, αλλά εισάγονται μέσω του ΙΦΕΤ (Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας & Τεχνολογίας ΑΕ). Σύμφωνα με τον γραμματέα του ΦΣΘ Γιώργο Κιοσέ, «το τελευταίο χρονικό διάστημα διαπιστώνονται σοβαρές ελλείψεις τέτοιων φαρμάκων, όπως για παράδειγμα το εμβόλιο κατά του τετάνου Tetana και τα χάπια Librax που ενδείκνυνται για παθήσεις του γαστρεντερολογικού».

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ