Ο ποδηλατόδρομος και οι λανθασμένες επιλογές της Δημοτικής Αρχής του Δήμου Πατρέων

του Κωνσταντίνου Σβόλη*

Ο κάθε λογικά σκεπτόμενος  πολίτης αντιλαμβάνεται τη μεγάλη συνδρομή  των ποδηλατόδρομων στη  βιώσιμη αστική ανάπτυξη. Οι σύγχρονες πόλεις διευκολύνουν  τους περιπάτους και τους χρήστες ποδηλάτων, ευνοώντας την όσο δυνατόν λιγότερη χρήση του αυτοκινήτου.

Η χάραξη, όμως, της ποδηλατικής διαδρομής  πρέπει να πληροί δύο κριτήρια. Αφενός να μη δημιουργεί κυκλοφοριακή συμφόρηση στο εναπομείναν  οδικό δίκτυο και αφετέρου να επιτυγχάνεται η ασφάλεια του ποδηλάτη.

Η Δημοτική Αρχή, χρησιμοποιώντας ευρωπαϊκούς πόρους, κατασκευάζει παραλιακή διαδρομή ποδηλατόδρομου, από Κανελλοπούλου έως Παπαφλέσσα. Ένα έργο που σχεδιάσθηκε από το 2016, εντάχθηκε σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα τον Μάιο του 2019 και θα κοστίσει περίπου 320.000 ευρώ.

 Ας αντιπαρέλθουμε την προσωρινή δυσκολία της κίνησης των οχημάτων στη συγκεκριμένη χάραξη  λόγω της κατασκευής του ποδηλατόδρομου. Κάθε έργο υποδομής συνοδεύεται και από αναπόφευκτη ταλαιπωρία των κατοίκων.

Η κατασκευή του συγκεκριμένου ποδηλατόδρομου, ειδικά στο τμήμα της οδού Όθωνος Αμαλίας, δεν πληροί καμία από τις δύο αναφερόμενες προϋποθέσεις. Με δεδομένο ότι το έργο εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2014-2020» τον Μάιο του 2019 και ενώ είχε παραχωρηθεί η χερσαία ζώνη του λιμανιού στον Δήμο Πατρέων από τον  Ιούλιο του 2018, είναι απορίας άξιον γιατί δεν προκρίθηκε η χάραξη  της ποδηλατικής διαδρομής εντός της λιμενικής ζώνης. Στην περίπτωση αυτή δεν θα είχαμε την παραμικρή κυκλοφοριακή επιβάρυνση και φυσικά δεν θα ετίθετο κανένα θέμα ασφάλειας για τους ποδηλάτες.

Υπάρχουν δύο πιθανά σενάρια που θα οδηγήσουν σε αχρηστία το σημερινό έργο. Πρώτον, κατά τις εργασίες της  υπογειοποίησης του τρένου, κατά μήκος της Όθωνος Αμαλίας, ο υπό κατασκευή ποδηλατόδρομος θα ξηλωθεί λόγω των έργων. Δεύτερον, η μελέτη ανάπλασης  του παραλιακού μετώπου, όταν  εγκριθεί, θα περιλαμβάνει ποδηλατόδρομο σε διαφορετικό χώρο. Άλλωστε η αντίστοιχη διακήρυξη της ανάπλασης του παραλιακού μετώπου το προβλέπει, αφού μεταξύ άλλων αναφέρει: «Σημειώνεται ότι τμήματα αυτού του ποδηλατόδρομου μπορούν να ενταχθούν στην μελέτη ανάπλασης και να προταθούν νέες χαράξεις μετά και την υπογειοποίηση του τρένου». 

Δηλαδή 320.000 ευρώ που θα κοστίσει το σημερινό έργο και το οποίο, πιθανά,  θα αποτελεί παρελθόν σε λίγα χρόνια, θα έχουν δαπανηθεί ασκόπως.

Είναι σκόπιμο, όμως, να ενημερώνονται οι  Πατρινοί πολίτες που θα κληθούν να κρίνουν τα πεπραγμένα των ασκούντων διοίκηση.

 

* Ο Κωνσταντίνος Σβόλης είναι ιατρός - καρδιολόγος, δημοτικός σύμβουλος Πατρέων και μέλος του ΔΣ του Κοινωνικού Οργανισμού 

Διαβάστε επίσης