Τι κάνουν τα αυγά για την καρδιά

ΝΕΑ ΕΡΕΥΝΑ

Σύμφωνα με νέα έρευνα, η κατανάλωση αυγών μπορεί να αυξήσει την ποσότητα των υγιεινών για την καρδιά μεταβολιτών στο αίμα, γεγονός που μπορεί να εξηγήσει το γιατί η μέτρια κατανάλωση αυγών είναι προστατευτική έναντι των καρδιαγγειακών παθήσεων.

Οι ερευνητές δημοσίευσαν τα ευρήματά τους στο περιοδικό eLife όπου καταδεικνύουν το πώς η κατανάλωση αυγών μπορεί να ενισχύσει τον αριθμό των υγιεινών για την καρδιά μεταβολιτών στο αίμα.

Σύμφωνα με την έρευνα, η κατανάλωση έως και ενός αυγού την ημέρα μπορεί να βοηθήσει στην μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων.

Παρά το γεγονός ότι τα αυγά είναι μια πλούσια πηγή διατροφικής χοληστερόλης, παρέχουν επίσης μια ποικιλία σημαντικών θρεπτικών συστατικών. Υπάρχουν αντιφατικές αποδείξεις σχετικά με το εάν η κατανάλωση αυγών είναι καλή ή κακή για την καρδιά. Σύμφωνα με μια μελέτη του 2018, όσοι έτρωγαν αυγά τακτικά (περίπου ένα αυγό την ημέρα) είχαν πολύ μειωμένο κίνδυνο καρδιακής νόσου και εγκεφαλικού σε σχέση με άτομα που έτρωγαν αυγά λιγότερο συχνά. Σε εκείνη την μελέτη συμμετείχαν περίπου 500.000 άτομα στην Κίνα.

Οι συγγραφείς αυτής της έρευνας διεξήγαγαν τώρα μια πληθυσμιακή μελέτη για να κατανοήσουν περαιτέρω αυτή τη συσχέτιση εξετάζοντας το πώς η πρόσληψη αυγών επηρεάζει τους δείκτες της καρδιαγγειακής υγείας στο αίμα.

“Λίγες μελέτες έχουν εξετάσει τον ρόλο που παίζει ο μεταβολισμός της χοληστερόλης στο πλάσμα αίματος όσον αφορά τη συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης αυγών και του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων. Επομένως θέλαμε να βοηθήσουμε στην αντιμετώπιση αυτού του ερευνητικού κενού”, εξηγεί ο πρώτος συγγραφέας τηε νέας έρευνας, Lang Pan, από το Τμήμα Επιδημιολογίας και Βιοστατιστικής στο πανεπιστήμιο του Πεκίνου.

Πώς έγινε η έρευνα

Ο Pan και οι συνεργάτες του επέλεξαν 4.778 συμμετέχοντες από την China Kadoorie Biobank, εκ των οποίων οι 3.401 είχαν καρδιαγγειακή νόσο και οι 1.377 όχι. Χρησιμοποίησαν μια ειδική τεχνική για να μετρήσουν 225 μεταβολίτες σε δείγματα πλάσματος αίματος, τα οποία ελήφθησαν από το αίμα των συμμετεχόντων. Από αυτούς τους μεταβολίτες, εντόπισαν 24, που σχετίζονταν με αυτοαναφερόμενα επίπεδα κατανάλωσης αυγών.

Οι αναλύσεις τους έδειξαν ότι τα άτομα που κατανάλωναν μέτρια ποσότητα αυγών είχαν υψηλότερα επίπεδα μιας πρωτεΐνης στο αίμα τους που ονομάζεται απολιποπρωτεΐνη Α1, ένα δομικό στοιχείο της λιποπρωτεΐνης υψηλής πυκνότητας (HDL), επίσης γνωστή ως “καλή λιποπρωτεΐνη”.

Αυτά τα άτομα είχαν ιδιαίτερα περισσότερα μεγάλα μόρια HDL στο αίμα τους, τα οποία βοηθούν στην απομάκρυνση της χοληστερόλης από τα αιμοφόρα αγγεία και έτσι προστατεύουν από μπλοκαρίσματα που μπορεί να οδηγήσουν σε έμφραγμα και εγκεφαλικό.

Οι ερευνητές εντόπισαν περαιτέρω 14 μεταβολίτες που συνδέονται με καρδιακές παθήσεις.

Διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες που έτρωγαν λιγότερα αυγά είχαν χαμηλότερα επίπεδα ωφέλιμων και υψηλότερα επίπεδα επιβλαβών μεταβολιτών στο αίμα τους, σε σύγκριση με εκείνους που έτρωγαν αυγά πιο τακτικά.

“Συνδυταστικά, τα αποτελέσματα αυτά μας παρέχουν μια πιθανή εξήγηση για το πώς η μέτρια ποσότητας αυγών μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από καρδιακές παθήσεις”, λέει ο επικεφαλής συγγραφέας Canqing Yu, αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Επιδημιολογίας και Βιοστατιστικής του πανεπιστημίου του Πεκίνου. “Απαιτούνται περισσότερες μελέτες για να επαληθευτεί ο αιτιολογικός ρόλος που διαδραματίζουν οι μεταβολίτες των λιπιδίων στη συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης αυγών και του κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου”, διευκρίνισε.

“Οι τρέχουσες οδηγίες υγείας [στην Κίνα] προτείνουν να τρώμε ένα αυγό την ημέρα, αλλά τα δεδομένα δείχνουν ότι η μέση κατανάλωση είναι χαμηλότερη από αυτή. Η εργασία μας υπογραμμίζει την ανάγκη για περισσότερες στρατηγικές για την ενθάρρυνση της μέτριας κατανάλωσης αυγών στον πληθυσμό, ώστε να μειωθεί ο συνολικός κίνδυνος καρδιαγγειακών παθήσεων”, προσθέτει ο ανώτερος συγγραφέας Liming Li, διακεκριμένος καθηγητής στο Τμήμα Επιδημιολογίας και Βιοστατιστικής του πανεπιστημίου του Πεκίνου.

 

ΠΗΓΗ

 

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ