Μια ξεχωριστή συναυλία, αφιερωμένη στον Μπάμπη Γκολέ

Το Διεθνές Φεστιβάλ μέσα από  μιαξεχωριστήσυναυλίαπου πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου 2 Ιουλίου στο νέο «Δημοτικό Θερινό Θέατρο»,  τίμησε ένα παιδί της Πάτρας,  τον ρεμπέτη Μπάμπη Γκολέ.

Το κοινό παρακολούθησε ένα μοναδικό αφιέρωμα στον πατρινό καλλιτέχνη, με το οποίο ήρθεστο «φως»η ξεχωριστή διαδρομή του στο χώρο της γνήσιας λαϊκής μουσικής και ιδιαίτερα του ρεμπέτικου τραγουδιού.

Μία διαδρομή που δίκαια τον κατάταξε μεταξύ των κύριων εκφραστών του ρεμπέτικου καθώςέφερεστηνεπικαιρότητα περισσότερο από κάθε άλλον την ενότητα του συγκεκριμένου μουσικού είδους για τη 2ηκαι 3ηδεκαετία του 20ου αιώνα .

Η Κατερίνα Τσιρίδου, ο Αντώνης Αινίτης και πολλοί άλλοι συνεργάτες του Μπάμπη Γκολέ ανέδειξαν ένα μεγάλο μέρος από το πλούσιο έργο του λαϊκού καλλιτέχνη ο οποίος λάτρεψε το ρεμπέτικο τραγούδι με όλο του το είναι.

Ο Μπάμπης Γκολές θεωρήθηκε ο βασικότερος συνεχιστής του ρεμπέτικων φωνών εφάμιλλος των " παλιών". Η φωνή και το μπουζούκι του μας ταξίδεψαν για περισσότερο από 50 χρόνια στο «Μαρόκο», μας έκανε να ερωτευτούμε τις «Τσιγγάνες» και να μάθουμε απτάλικο μέσα από το «Πίνω και μεθώ».

Ο Πατρινός ρεμπέτης ήταν ο κυριότερος εκπρόσωπος της αναβίωσης του ρεμπέτικου. Η απουσία του και το κενό που άφησε κάτι παραπάνω από  αισθητή. Παρακαταθήκη του ένα πλούσιο έργο με περισσότερα από 300 ηχογραφημένα τραγούδια.

Τη συναυλία παρακολούθησε και απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό ο δήμαρχος της Πάτρας Κώστας Πελετίδης, η πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού Κατερίνα Γεροπαναγιώτη, η αδελφή του Μπάμπη Γκολέ -Θεώνη, οι αντιδήμαρχοι Βίβιαν Σαμούρη και Τάκης Πετρόπουλος, ο βουλευτής Αχαΐας του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, δημοτικοί σύμβουλοι, πρόεδροι Οργανισμών και ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στην περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας.

Εκ μέρος του δήμουΠατρέων και του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας, η πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού Κατερίνα Γεροπαναγιώτη παρέδωσε στη Θεώνη Γκολέ αναμνηστικό αντίγραφο από το έργοτου Επαμεινώνδα Θωμόπουλου «Στην άκρητου λιμανιού τηςΠάτρας – 1930». Για τη διαδρομή και το έργο του Μπάμπη Γκολέ  σύντομη αναφορά έκανε το μέλος του Δ.Σ. στον Πολιτιστικό Οργανισμό Ανδρέας Μάζης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ