Νίκος Δένδιας: «Τα εθνικά θέματα να μείνουν έξω από το πεδίο του κομματικού ανταγωνισμού»

Τους εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών κομμάτων ενημέρωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, για θέματα της εξωτερικής πολιτικής και, πρωτίστως, για τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, όπου την Ελλάδα εκπροσώπησε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο κ. Δένδιας, μάλιστα, χορήγησε στους εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών κομμάτων αντίγραφο της συμφωνίας μεταξύ Φινλανδίας, Σουηδίας και Τουρκίας.

Διαβάστε επίσης: Σύνοδος ΝΑΤΟ: Ο Ερντογάν και η τέχνη της διαπραγμάτευσης

«Δεν υπάρχουν υπερκέρδη για την Τουρκία»
Ο υπουργός Εξωτερικών εξήγησε στους εκπροσώπους των κομμάτων ότι η συμφωνία αυτή «δεν δημιουργεί για την Τουρκία υπερκέρδη, όπως εμφανίζεται να συμβαίνει σε ένα τμήμα της ελληνικής κοινής γνώμης».

Αντίθετα, υποστήριξε, «η Τουρκία δεν πέτυχε στη συμφωνία αυτή, ούτε τον χαρακτηρισμό του YPG ή του ‘FETO’ ως τρομοκρατικών οργανώσεων. Ούτε, όπως δεν ήταν δυνατόν και να συμβεί, την υπαγωγή της διαδικασίας έκδοσης σε ένα ειδικό καθεστώς, πέραν από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για την Έκδοση».

Και προσέθεσε πως ειδικά για το ζήτημα της PESCO, της συμμετοχής της Τουρκίας στα προγράμματα αυτά, «εκεί η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν τη σχετική δυνατότητα αρνησικυρίας (σ.σ. βέτο), στο πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Κατά συνέπεια, υπογράμμισε ο κ. Δένδιας, «αυτά τα οποία λέγονται στην Ελλάδα περί ‘υπερκερδών’ και ‘θριάμβου’ της Τουρκίας, νομίζω ότι δεν ανταποκρίνονται ιδιαίτερα στην πραγματικότητα». 

«Σημαντικό το νέο Στρατηγικό Δόγμα και για την Ελλάδα»
Ο Νίκος Δένδιας τόνισε πως υπήρξε μία ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη στη Μαδρίτη, το γεγονός ότι υιοθετήθηκε το νέο Στρατηγικό Δόγμα.

Και εξήγησε πως σε αυτό γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στις αξίες του Διεθνούς Δικαίου και τις σχέσεις καλής γειτονίας μεταξύ των χωρών, αλλά και γενικά στο πλαίσιο αξιών και αρχών, τα οποία πιστεύει και πρεσβεύει η Ελλάδα.

«Η Ελλάδα θα απαντά στην τουρκική προκλητικότητα»
Η συζήτηση περιελάμβανε, όπως ήταν φυσικό, και την κλιμάκωση της τουρκικής ρητορικής και των διαφόρων παραβιάσεων επί του πεδίου, με τον υπουργό Εξωτερικών να επαναλβάνει τη σαφέστατη ελληνική θέση:

«Κατ’ αρχάς, η προκλητικότητα δεν γίνεται δεκτή και θα απαντάται. Αλλά, πέραν αυτού, ότι η Ελλάδα δεν παρασύρεται σε μια διαρκή κλιμάκωση. Αντιθέτως, επιδιώκει την αποκλιμάκωση, θεωρεί ότι οι ρητορικές εξάρσεις από την άλλη πλευρά του Αιγαίου δεν μπορούν να προκαλέσουν τίποτα θετικό στις ελληνοτουρκικές σχέσεις».

«Να διατηρήσουμε την ομόνοια μεταξύ μας»
Καταλήγοντας και ενόψει της εισόδου στον τελευταίο χρόνο της κυβερνητικής θητείας, όπως είπε, ο κ. Δένδιας απηύθυνε μια ευρύτερη παράκληση στους εκπροσώπους των κομμάτων: «Η παράκλησή μου είναι τα εθνικά θέματα να μείνουν έξω από το πεδίο του κομματικού ανταγωνισμού, όπως έχει γίνει σε μεγάλο βαθμό μέχρι σήμερα. Να διατηρηθεί δηλαδή η ωριμότητα και η ομόνοια που μας έφερε ως εδώ».

Προσέθεσε, μάλιστα, πως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι «αντιμετωπίζουμε εθνική απειλή και την απειλή αυτή μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε αν είμαστε μονιασμένοι, με ομόνοια δηλαδή μεταξύ μας».