Σκληρή ανακοίνωση ομογενών Ρεπουμπλικανών βουλευτών κατά Μπάιντεν για το ενδεχόμενο πώλησης F-16 στην Τουρκία

 

 

Με σκληρή ανακοίνωση απαντούν δύο ομογενείς Ρεπουμπλικανοί βουλευτές, ο Γκας Μπιλιράκης και η Νικόλ Μαλιωτάκη, στη στήριξη που παρείχε ο Αμερικάνος Προέδρος Τζο Μπάιντεν στο ενδεχόμενο πώλησης μαχητικών αεροσκαφών F-16 και κιτ εκσυγχρονισμού στην Τουρκία.

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε η ΕΡΤ, από την Ουάσινγκτον, οι δύο ομογενείς βουλευτές χαρακτήρισαν σοκαριστικό το γεγονός ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν υποστήριξε την πώληση των αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών F-16 και των κιτ εκσυγχρονισμού στην Τουρκία.

«Είναι σοκαριστικό το γεγονός ότι ο Πρόεδρος Μπάιντεν υποστήριξε την πώληση των αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών F-16 και των κιτ εκσυγχρονισμού στην Τουρκία, ενώ είχε ακούσει πρόσφατα από πρώτο χέρι τις ανησυχίες για την τουρκική επιθετικότητα από τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη κατά την επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον.

Ο κ. Μητσοτάκης είχε θέσει το θέμα της συνεχιζόμενης επιθετικότητας και των υπερπτήσεων πάνω από ελληνικά νησιά και είχε προειδοποιήσει ότι οποιαδήποτε πώληση στην Τουρκία θα είχε ως αποτέλεσμα τον περαιτέρω εκφοβισμό χωρών στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ.

Ως μέλη της Ελληνικής Κοινοβουλευτικής Ομάδας (Hellenic Caucus) του Κογκρέσου, παραμένουμε σταθερά αντίθετοι σε οποιαδήποτε πώληση στρατιωτικού εξοπλισμού των ΗΠΑ στην Τουρκία και θα συνεχίσουμε να εκφράζουμε τις ανησυχίες μας στους συναδέλφους μας στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής.

Ο δεσμός μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών είναι στενότερος από ποτέ και εναπόκειται στο Κογκρέσο να σταθεί στο πλευρό της Ελλάδος ενάντια σε κάθε είδους επιθετικότητα, είτε αυτή προέρχεται από έναν αντίπαλο όπως η Ρωσία είτε από έναν σύμμαχο του ΝΑΤΟ όπως η Τουρκία που συνεχίζει να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο», τονίζουν στην ανακοίνωσή τους οι δυο ομογενείς Ρεπουμπλικανοί βουλευτές.

Tις επόμενες ημέρες αναμένεται ότι θα κορυφωθούν οι αντιδράσεις με την κατάθεση της τροπολογίας που θα βάζει εμπόδια στην πώληση των F-16 και γενικότερα το κλίμα στο Κογκρέσο ανεξαρτήτως τροπολογίας παραμένει αρνητικό.

https://www.zougla.gr/