Ερντογάν: Αδύνατον να έχω διμερή συνάντηση με τον Μητσοτάκη – Θα δω τον Μπάιντεν για τα F-16

 

Δεν φαίνεται να αλλάζει στάση ούτε όσον αφορά στα ελληνοτουρκικά ούτε για την είσοδο της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Λίγες ώρες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής στη Μαδρίτη, ο πρόεδρος της Τουρκίας ουσιαστικά επανέλαβε το… «Μητσοτάκης γιοκ». 

«Είναι αδύνατον να έχω διμερή συνάντηση με τον Μητσοτάκη. Έχει τελειώσει. Πρέπει να συμμαζευτούν» είπε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε πριν αναχωρήσει από την Τουρκία για τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ που γίνεται στη Μαδρίτη και στην οποία η απειλή του τουρκικού βέτο για την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στη Συμμαχία ρίχνει «βαριά» σκιά. 

Ο πρόεδρος της Τουρκίας αναφέρθηκε για άλλη μια φορά στις αμερικανικές βάσεις που έχουν δημιουργηθεί στην Ελλάδα, λέγοντας πως η Αθήνα ισχυρίζεται πως έχουν “στόχο” τη Ρωσία αλλά εκείνος θεωρεί πως δημιουργούνται για την Τουρκία. 

Το τηλεφώνημα με τον Μπάιντεν 

Ο Ερντογάν αποκάλυψε ότι θα συναντηθεί στη Μαδρίτη, σήμερα ή αύριο, με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, μια συνάντηση που επιθυμούσε διακαώς εδώ και καιρό. 

Ο πρόεδρος της Τουρκίας μίλησε τηλεφωνικά με τον Αμερικανό ομόλογό του σήμερα (28.06.2022) το πρωί, με τον Μπάιντεν να εκφράζει την επιθυμία να συναντηθούν σήμερα το βράδυ ή αύριο, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ. 

Σε ό,τι αφορά το θέμα της ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στην Ατλαντική Συμμαχία, ο Ερντογάν δήλωσε ότι δεν θέλει λόγια, αλλά πράξεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ