Χρηματιστήριο Αθηνών: Σε αναζήτηση κατεύθυνσης

Με κινήσεις που βοηθούν τη μικρή άνοδο των αποτιμήσεων εμφανίστηκαν οι θεσμικοί μετά την εμφάνιση σημαντικού αγοραστικού ενδιαφέροντος στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια που παρουσιάζουν διαφορετικού αλλά υπολογίσιμου μεγέθους άνοδο συντονισμένα. Ωστόσο και εκεί τα κέρδη των δεικτών βαίνουν μειούμενα. Η επικράτηση της διάθεσης για αγορές στις αγορές στην Ευρώπη στο ξεκίνημα της διαπραγμάτευσης, οφείλεται στην ώθηση που δόθηκε στο φρόνημα των επενδυτών από την αντίδραση της ΕΚΤ για τα ευρωπαϊκά ομόλογα. Υπάρχει αναφορά στο τέλος του σχολίου από άρθρο του Reuters. 

Η δυναμική στην ευρωζώνη επηρέασε το φρόνημα των επενδυτών της Αθηναϊκής αγοράς. Δηλαδή κυριάρχησε και εδώ αρχικά μια διάθεση για σχηματισμό θέσεων για να σπάσει η αλυσίδα καθοδικών κλεισιμάτων της αγοράς. Παράλληλα απουσίασε εντελώς η επιφύλαξη στο αγοραστικό ενδιαφέρον για τα δεικτοβαρή Τραπεζικά blue chip αλλά, οι μεταβολές όλων των ανοδικών ήταν μικρότερες του +1%  με πτωτικά 9 blue chip στα πρώτα 15 λεπτά. 

Στη συνέχεια σήμερα είχαμε μεγάλου μεγέθους αρνητικές μεταβολές για αρκετό διάστημα με μεγαλύτερες των ΑΔΜΗΕ ΔΕΗ ΔΕΗ+0,77% ΕΛΠΕ ΕΥΔΑΠ. ΕΥΔΑΠ-1,61% Αυτά συνέβαλλαν στην επικράτηση σταθερά συσσωρευτικής πλαγιοανοδικής δυναμικής. Έτσι η τιμή ανοίγματος ήταν στις 824,21 μονάδες ήτοι 1,03 μονάδες ψηλότερα από το κλείσιμο την περασμένη σύνοδο (823,18) και στα πρώτα 30 λεπτά το επίπεδο των 822,02 μονάδων που εμφανίστηκε στις 10:50 ήταν και κατώτερο μέρας. Καθώς οι επενδυτές αναστρέφουν τις εντολές αγοράς για τα περισσότερα blue chip και έχουν οδηγήσει στο κλείσιμο της Δευτέρας και από τις 10:49 ο ΓΔ έχει οριακές απώλειες. 

Η διάθεση για ρευστοποιήσεις σχεδόν γενικευμένα αλλά για αγορές επιλεκτικά, εκδηλώθηκε αμέσως μετά τις 10:40, αφορούσε 14 blue chip ενώ στα αμετάβλητα ήταν ΕΤΕ ΟΛΠ. ΟΛΠ Εντοπίσαμε κέρδη άνω του +1% σε ΟΤΕ ΟΤΕ+1,53% από τα 7 ανοδικά. Στο πρώτο 20λεπτο είχαν απώλειες στον 25άρη μόνο οι ΑΔΜΗΕ ΔΕΗ ΕΥΔΑΠ ΠΕΙΡ. Υπήρξε σε εξέλιξη διαδικασία   ανατροπής της σχέσης ανοδικών / πτωτικών. Εμφανίστηκαν σημάδια ενίσχυσης  στις εντολές πώλησης με αντίστοιχη διατήρηση της καθόδου προς τις 820 μονάδες. Αυτό ενισχύει την αναζήτηση τιμών κοντά στις 814 μονάδες. Διότι ο ρόλος τους για την αγοραία συναίνεση είναι καθοριστικός ως στήριξη αυτό το μήνα για τον μέσο όρο.   

Η τάση ανάκτησης θέσεων στις 4 συστημικές Τράπεζες ανατράπηκε 10 λεπτά μετά από την αρχή με την ΕΤΕ  να είναι η πρώτη που διατηρεί μέρος από τα αρχικά της κέρδη, αλλά αυτό καθόρισε σε μεγάλο ποσοστό  τη δυναμική στην κίνηση του μέσου όρου που αναζητούσε από αυτές κατεύθυνση με το καλημέρα. 

Η απόδοση του ελληνικού 10ετους ομολόγου αναφοράς από 3,843% την προηγούμενη, σήμερα ήταν στις 10:50 στο 3,910%. 

Στις 10:58 ο ΓΔ βρέθηκε γύρω από τις 823 μονάδες  με μεταβολή της τάξης του -0,02% με τον τζίρο στα 1,750 εκατ. ευρώ με αξία πακέτων περίπου 500 ευρώ. Ο τραπεζικός δείκτης είχε μεταβολές  από +0,06% στο πρώτο 10λεπτο ως +0,999% στα πρώτα 10 λεπτά ενώ άνοιξε 0,30 μονάδες πάνω από το κλείσιμο της προηγούμενης. Ο FTSE25 εμφάνισε αντίστοιχες διακυμάνσεις και ετοιμάζεται για πορεία πλάγια συσσωρευτική. Οι ανοδικές μετοχές στο πρώτο 20λεπτο ήταν 27 οι καθοδικές 30 με 12 σταθερές. Υπογραμμίζοντας την ανάγκη των επενδυτών κάθε τύπου να ανακαλύψουν προς τα πού θα κινηθεί ως το τέλος του μήνα η αγορά.

 

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των μετοχών των ΗΠΑ, εμφανίζουν σημαντικές θετικές μεταβολές μακριά σε εκείνες που εμφάνιζαν μετά τις 8:30, αφού οι μεταβολές για τα ΣΜΕ του Dow Jones είναι στο +0,67% και του S&P500 είναι στο +0,71%. Δείχνοντας την τάση να ανοίξουν ανοδικά ενώ η αγορά χθες εκεί είχε εμφανίσει μικρές πτωτικές μεταβολές για όλους τους δείκτες. Οι δείκτες στην Ευρώπη με σφικτό συντονισμό εμφανίζουν ανοδική εικόνα μετά από υπολογίσιμα ανοδικά χάσματα της τάξης του +0,60% ως το +1,00% στο άνοιγμα που στο πρώτο 10λεπτο τα κέρδη ορισμένων όπως οι DAX & CAC ξεπερνούσαν το +1,00%. 

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx Europe 600 είχε στις 10:25 μεταβολή της τάξης του +0,65% μετά  από 25 λεπτά στις πρωινές συναλλαγές, ενώ είχε ακόμα ψηλότερες τιμές στα πρώτα λεπτά γιατί ο δείκτης FTSE 100 του Ηνωμένου Βασιλείου ήταν στο +0,86%. Άλλοι χρηματιστηριακοί δείκτες στην Ευρώπη έχουν μεταβολές της τάξης του +0,7%. Στη Γερμανία ο DAX ήταν στο +0,44% και ο γαλλικός CAC 40 ανέβαινε +0,66%, στην Ιταλία και την Ισπανία, οι δείκτες είχαν μεταβολές  +0,65% και +0,47% αντίστοιχα, 25 λεπτά από τότε που άνοιξαν. Η δυναμική τους χαρακτηρίζεται από μεγάλη μεταβλητότητα σε επίπεδα αρκετά ψηλότερα  του κλεισίματος της προηγούμενης μέρας. Μπορεί ωστόσο αργότερα να αλλάξουν οι μεταβολές τους αν αλλάξει προς το χειρότερο ή προς το καλύτερο η εικόνα των ΣΜΕ των δεικτών των χρηματιστηρίων της Νέας Υόρκης που αλλάζουν κατεύθυνση εύκολα.

Η Merit Sec. στο πρωινό της σχόλιο ανέφερε: Ο ΓΔ υποχώρησε κατά -1.40% και έκλεισε στις 823 μονάδες. Η βραχυπρόθεσμη τάση είναι πτωτική. Ο ΚΜΟ200 ημερών είναι στις 895 μονάδες. Σημείαστήριξης οι 815 και 820 μονάδες και σημεία αντίστασης οι 851και 861 μονάδες.

Από τα ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ/ΕΤΑΙΡΙΚA ΝΕΑ ξεχώρισαν από το Τμήμα Ανάλυσης της Merit ΧΑΕΠΕΥ: 

LAMDA DEVELOPMENT: οικόπεδα συνολικής επιφάνειας 72.121 τ.μ. απέκτησαν η LAMDA DEVELOPMENT ΛΑΜΔΑ-0,35% S.A. από κοινού με την ORILINA PROPERTIES ΑΕΕΑΠ.  Τα οικόπεδα είναι στρατηγικά τοποθετημένα δίπλα στο εμπορικό κέντρο Mediterranean Cosmos, στην ανατολική Θεσσαλονίκη. Το αναλογικό μερίδιο της Εταιρείας στο ποσό της συναλλαγής εξαγοράς ανέρχεται σε περίπου €1,5εκατ.

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Το νέο τριετές στρατηγικό της πλάνο αναμένεται να παρουσιάσει μέσα στο τελευταίο τρίμηνο του 2022, το διοικητικό συμβούλιο του Όμιλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ βασικό στοιχείο του οποίου θα είναι η μελλοντική κεφαλαιακή διάρθρωση του. Ειδικότερα η στρατηγική συνοψίζεται ως εξής:  

• Κατασκευές: Αποδέσμευση από ορισμένες μη κερδοφόρες διεθνείς δραστηριότητες και εστίαση της προσοχής στις αγορές όπου η Εταιρεία έχει αποκτήσει σημαντική εμπειρία στην εκτέλεση έργων και διατηρεί ισχυρές ανταγωνιστικές θέσεις και όπου η μακροπρόθεσμη εικόνα διαγράφεται ευνοϊκή.

• Παραχωρήσεις: Επιλεκτική και στοχευμένη συμμετοχή σε νέα κερδοφόρα έργα και σε υφιστάμενα έργα που θα επαναπαραχωρηθούν.

• Ανάπτυξη Ακινήτων: Επέκταση του τομέα ακινήτων σε νέα έργα (συμπεριλαμβανομένων των υφιστάμενων δικαιωμάτων ανάπτυξης) προκειμένου να κεφαλαιοποιήσει την ανάκαμψη στον τομέα των ακινήτων.

• Περιβάλλον: Επέκταση του τομέα περιβάλλοντος σε νέα έργα λόγω των θετικών εξελίξεων στον τομέα.

Όπως εκτιμάται η σχεδιαζόμενη πώληση του 75% του τμήματος Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στη Motor Oil θα βελτιώσει σημαντικά την οικονομική θέση της Εταιρείας, συμπεριλαμβανομένης, ενδεικτικά, της πιθανής πρόωρης εξόφλησης του ομολόγου, η οποία θα ενδυναμώσει την χρηματοοικονομική και στρατηγική ευελιξία του Ομίλου της Εταιρείας για την επίτευξη των μακροπρόθεσμων επιδιώξεών του. 

 ΑΓΟΡΕΣ/ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΜΕΤΟΧΩΝ 

ΔΕΗ: αγόρασε στις 27.06.2022,  120.000  ίδιες μετοχές με μέση σταθμισμένη τιμή κτήσης €5.21/μετοχή. Η Εταιρεία κατέχει συνολικά 1.478.738  ίδιες μετοχές, ποσοστό 0,3871% του συνόλου των μετοχών. 

TITAN CEMENT INTERNATIONAL: αγόρασε την περίοδο 20-24 Ιουνίου 2022, 35.657 ίδιες μετοχές με μέση τιμή κτήσης €11.27/μετοχή. Η Εταιρεία κατέχει συνολικά 2.402.052 ίδιες μετοχές, ποσοστό 3,07% του συνόλου των μετοχών. 

ΕΧΑΕ: αγόρασε στις 27.06.2022, 47.264 ίδιες μετοχές με μέση τιμή κτήσης €3,41/ μετοχή. Η εταιρεία κατέχει συνολικά 1.132.997 ίδιες μετοχές που αντιστοιχούν σε 1.877%  του συνόλου των μετοχών. 

ΠΑΠΟΥΤΣΑΝΗΣ: αγόρασε στις 27.06.2022, 362 ίδιες μετοχές με μέση τιμή κτήσης €2.50 /μετοχή. Η Εταιρεία κατέχει συνολικά 48.651 ίδιες μετοχές, ποσοστό 0.180% του συνόλου των μετοχών. 

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πιθανότατα θα αποστραγγίσει μετρητά από το τραπεζικό σύστημα για να αντισταθμίσει τυχόν αγορές ομολόγων που έγιναν για να περιορίσει το κόστος δανεισμού για τα υπερχρεωμένα κράτη της ευρωζώνης, ανέφεραν δύο πηγές στο Reuters.

Οι αποδόσεις των ομολόγων για την Ιταλία και άλλες χώρες με χρέη έχουν αυξηθεί από τότε που η ΕΚΤ αποκάλυψε σχέδια να σταματήσει να αγοράζει χρέος και να αυξήσει τα επιτόκιά της για πρώτη φορά εδώ και πάνω από μια δεκαετία τον επόμενο μήνα για την καταπολέμηση του πληθωρισμού.

Η αναταραχή της αγοράς ανάγκασε την ΕΚΤ να επιταχύνει τις εργασίες για ένα νέο σύστημα αγοράς ομολόγων για τον περιορισμό των αποδόσεων. Αυτό την φέρνει στη δύσκολη θέση να αυξήσει το κόστος δανεισμού για την ευρωζώνη στο σύνολό της, ενώ ταυτόχρονα να θεσπίσει ανώτατο όριο για ορισμένα από τα ασθενέστερα μέλη της.

Για να αποφευχθεί αυτή η προφανής αντίφαση, η ΕΚΤ εξετάζει το ενδεχόμενο να συνδυάσει το νέο σύστημα αγοράς ομολόγων με δημοπρασίες στις οποίες οι τράπεζες μπορούν να σταθμεύσουν μετρητά στην ΕΚΤ για ένα πιο ευνοϊκό επιτόκιο από το συνηθισμένο επιτόκιο των καταθέσεων, ανέφεραν οι πηγές με άμεση γνώση του θέματος. 

Σε αντίθεση με πριν από μια δεκαετία, η ΕΚΤ δημιούργησε 4,48 τρισεκατομμύρια ευρώ (4,74 τρισεκατομμύρια δολάρια) πλεονάζοντα αποθεματικά στο τραπεζικό σύστημα μέσω μιας πληθώρας κινήτρων κατά την τελευταία δεκαετία, δημιουργώντας άφθονο περιθώριο ελιγμών.