Διπλά δόντια: Τι κάνουμε όταν η νέα οδοντοστοιχία βγαίνει πάνω στην παλιά;

Κάποια παιδιά τυχαίνει να έχουν διπλά δόντια. Πρακτικά, τα μόνιμα δόντια τους φυτρώνουν πριν πέσουν τα νεογιλά. Γιατί συμβαίνει αυτό;

Όταν τα μόνιμα δόντια βγαίνουν σωστά, πιέζουν και στη συνέχεια σπάνε τις ρίζες που συνδέουν τα νεογιλά δόντια και τη γραμμή των ούλων. Αυτό κάνει τα βρεφικά δόντια να χαλαρώνουν και τελικά να πέφτουν. Όταν οι ρίζες των βρεφικών δοντιών δεν σπάνε, τα μόνιμα δόντια αναγκάζονται να έρθουν γύρω από τα νεογιλά δόντια – έτσι τα παιδιά καταλήγουν να έχουν δύο σειρές δοντιών.

Πότε πρέπει να πέσουν τα νεογιλά δόντια του παιδιού μου;

Συνήθως, τα νεογιλά του δόντια φυτρώνουν μεταξύ 2 και 3 ετών και χαλαρώνουν μεταξύ 5 και 7 ετών. Ωστόσο, η διαδικασία αντικατάστασης των βρεφικών δοντιών από τα μόνιμα απαιτεί κάποια χρόνια για να ολοκληρωθεί. Τα τελευταία μόνιμα δόντια που συνήθως εμφανίζονται στο παιδικό στόμα είναι οι άνω κυνόδοντες. Όταν τα ενήλικα δόντια φυτρώσουν κανονικά, θα αρχίσουν να σχηματίζονται οι τραπεζίτες. Στο απώτερο μέλλον θα εμφανιστούν στο στόμα οι 4 φρονιμίτες (ένας σε κάθε πλευρά), εφόσον υπάρχουν και χωρούν.

Τι πρέπει να κάνω εάν το παιδί μου έχει διπλά δόντια;

Εάν τα νεογιλά δόντια του παιδιού σας είναι χαλαρά, θα πρέπει να το ενθαρρύνετε να τα κουνήσει και να δείτε αν θα βγουν μόνα τους. Εάν τα βρεφικά δόντια του παιδιού σας δεν είναι καθόλου χαλαρά, θα πρέπει να εξετάσετε το ενδεχόμενο να προγραμματίσετε ένα ραντεβού με παιδοδοντίατρο για αξιολόγηση. Η επίσκεψη στον παιδοδοντίατρο θα δώσει λύση στο πρόβλημα των διπλών δοντιών ακόμα και αν το νεογιλό δόντι δεν έχει καθόλου κινητικότητα.

Ο παιδοδοντίατρος θα μπορεί να σας πει αν πιστεύει ότι τα νεογιλά δόντια θα χαλαρώσουν από μόνα τους και το πρόβλημα θα επιλυθεί μόνο του ή αν θα χρειαστεί να τα εξαγάγετε. Συχνά, αυτό μπορεί να προσδιοριστεί από μια ακτινογραφία και απλή εξέταση.

Πότε πρέπει να κλείσω ραντεβού για ακτινογραφία στο στόμα του παιδιού μου;

Συνιστάται στα παιδιά να κάνουν ακτινογραφία των δοντιών τους κάθε δεύτερη φορά που επισκέπτονται τον οδοντίατρο ή μία φορά το χρόνο. Οι ακτινογραφίες μπορούν επίσης να βοηθήσουν τον παιδοδοντίατρό σας να αποκτήσει μια ολοκληρωμένη ιδέα για την κατάσταση των δοντιών του μικρού σας και τη στοματική του υγεία.

Τα δόντια κάθε παιδιού είναι διαφορετικά, οπότε αν ανησυχείτε για το ότι τα νεογιλά δόντια του παιδιού σας δεν βγαίνουν σύμφωνα με το πρόγραμμα, κλείστε ραντεβού με παιδοδοντίατρο.

πηγή

Διαβάστε επίσης