Kέικ με ροδάκινα αναποδογυρισμένο

 

Υλικά

 6 ώριμα, σφιχτόσαρκα ροδάκινα, ξεφλουδισμένα, κομμένα στη μέση, χωρίς κουκούτσια, και στη συνέχεια σε μέτριου πάχους φέτες
 200 γρ. βούτυρο αγελάδας, λιωμένο
 100 γρ. ζάχαρη καστανή κρυσταλλική
 2 κουτ. γλυκού κανέλα σε σκόνη
 1 αυγό
 150 γρ. ζάχαρη λευκή κρυσταλλική
 80 γρ. γιαούρτι αγελάδας, στραγγιστό
 1 λοβός βανίλιας (τον χαράσσουμε κατά μήκος στη μέση και με ένα μαχαιράκι ξύνουμε και παίρνουμε τα σποράκια)
 1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
 200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
 1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ

Διαδικασία

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στη λειτουργία του αέρα. Άλείφουμε όλο το εσωτερικό του ταψιού με 50 γρ. από το λιωμένο βούτυρο
Πασπαλίζουμε με τα 2/3 της καστανής ζάχαρης τον πυθμένα και τα τοιχώματα του ταψιού.
Τακτοποιούμε ακτινωτά τις φέτες ροδάκινου, καλύπτοντας καλά τον πυθμένα, χωρίς κενά. Άν χρειαστεί, στρώνουμε και δεύτερη στρώση από φέτες στον πάτο του σκεύους.
Πασπαλίζουμε με την κανέλα και την υπόλοιπη καστανή ζάχαρη και ψήνουμε για 15 λεπτά, μέχρι τα φρούτα να αρχίσουν να μαλακώνουν.
Παράλληλα σε ένα μπολ χτυπάμε με το μίξερ το αυγό με τη λευκή κρυσταλλική ζάχαρη και το υπόλοιπο λιωμένο βούτυρο, μέχρι να αφρατέψουν.
Ρίχνουμε το γιαούρτι, τη βανίλια και το αλάτι και χτυπάμε μέχρι να ενωθούν.
Σταματάμε το μίξερ και προσθέτουμε το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ. Άνακατεύουμε καλά με μια ελαστική σπάτουλα (μαρίζ) μέχρι να φτιάξουμε μια ζύμη λεία.
Όταν περάσει το 15λεπτο ψήσιμο των φρούτων, βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο, αδειάζουμε το μείγμα και ψήνουμε για 40-45 λεπτά.
Ξεφουρνίζουμε, αφήνουμε για 5 λεπτά κατά μέρος και στη συνέχεια αναποδογυρίζουμε προσεκτικά το κέικ σε μεγάλη πιατέλα, ώστε να έρθουν στην επιφάνεια τα καραμελωμένα ροδάκινα. Άν θέλουμε, σερβίρουμε το γλύκισμα με παγωτό.

https://www.gastronomos.gr/

Διαβάστε επίσης