Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας: Μαγική βραδιά με την Φιλαρμονική Ορχήστρα Νέων της Βοστώνης - ΦΩΤΟ

Οι μουσικές εναλλαγές, το νεανικό σφρίγος, η ζωντάνια, οι σπάνιες δεξιοτεχνικές και εκφραστικές δυνατότητες συναντήθηκαν το βράδυ του Σαββάτου 25 Ιουνίου στο κάστρο του Ρίου με το έργο θρυλικών μουσικών.

Το αποτέλεσμα ήταν αντάξιο του Διεθνούς Φεστιβάλ της Πάτρας και της φήμης που συνοδεύει την Φιλαρμονική Ορχήστρα Νέων της Βοστώνης.

Εκατό νέοι μουσικοί, υπό την καθοδήγηση  του μυθικού – όπως αποκαλείται παγκοσμίως - Καλλιτεχνικού Διευθυντή και ιδρυτή της Ορχήστρας, Benjamin Zander πρόσφεραν στο κοινό που κατέκλυσε το «καστέλι» του Ρίου μοναδικές στιγμές.

Μαζί τους ο 22χρονος τσελίστας-φαινόμενο Zlatomir Fung, ο μοναδικός Αμερικανός καλλιτέχνης που τα τελευταία σαράντα χρόνια απέσπασε το Α΄ Βραβείο στο διαγωνισμό Τσαϊκόφσκι για τσέλο.

Το συναρπαστικό μουσικό πρόγραμμα άνοιξε με το χορογραφικό ποίημα του Μωρίς Ραβέλ «Το Βαλς». Έργο που αποτελεί ένα είδος αποθέωσης του βιεννέζικου βαλς, γεμάτο δυναμισμό και ενέργεια. Ακολούθησε  ένα από τα πιο αγαπημένα ορχηστρικά γραπτά για τσέλο, το Κοντσέρτο για βιολοντσέλο και ορχήστρα του Έντουαρντ Έλγκαρ.

Η βραδιά έκλεισε με την Συμφωνία αρ.5 του Σοστακόβιτς. Ένα αριστούργημα που αποθεώθηκε από το κοινό το οποίο είχε την τύχη να βρεθεί στο κάστρο του Ρίου και στο τέλος της βραδιάς υποκλίθηκε στη μαγεία της μουσικής και το μεγαλείο της πιο διάσημης και καταξιωμένης συμφωνικής ορχήστρας νέων στον κόσμο.

Η πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού Κατερίνα Γεροπαναγιώτη πριν την έναρξη της συναυλίας απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό. Τη συναυλία παρακολούθησαν η αντιδήμαρχος Βίβιαν Σαμούρη, πρόεδροι Οργανισμών, δημοτικοί και διαμερισματικοί σύμβουλοι και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου στον Πολιτιστικό Οργανισμό.

Το παρών έδωσαν επίσης ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Δημοτικού Ωδείου Πατρών Διονύσης Βουτσινάς, ο καθηγητής του Δημοτικού Ωδείου - καταξιωμένος διεθνώς πιανίστας - Αναστάσιος Πάππας  και ο πιανίστας, συνθέτης, μαέστρος Χρίστος Παπαγεωργίου ο οποίος έχει εμφανιστεί στα σημαντικότερα μουσικά κέντρα του κόσμου. Παραβρέθηκαν οι γλύπτες Χρήστος και Άγγελος - Φίλιππας Βαλεράς και Gagik Altunyan οι οποίοι είχαν συμμετάσχει στο Διεθνές Συμπόσιο Γλυπτικής.