Αεροδρόμια: Οι απεργίες στη Ryanair έφεραν χάος και ακυρώσεις πτήσεων – Απεργίες και στους σιδηρόδρομους

Συνεχίζονται τα τεράστια προβλήματα σε πολλές αεροπορικές εταιρείες καθώς τα κενά σε εργαζόμενους εδάφους και καμπίνας

Εικόνες χάους με εκατοντάδες ακυρώσεις ή καθυστερήσεις πτήσεων καταγράφηκαν σήμερα σε πολλά αεροδρόμια της Ευρώπης και πιο ειδικά στην Ισπανία, το Βέλγιο, αλλά και την Πορτογαλία, όπου τα πληρώματα καμπίνας της αεροπορικής εταιρείας Ryanair προχώρησαν σε απεργιακή κινητοποίηση απαιτώντας αυξήσεις στους μισθούς και καλύτερες συνθήκες εργασίας.

Ωστόσο, συνεχίζονται τα τεράστια προβλήματα και με άλλες αεροπορικές εταιρείες καθώς τα κενά σε εργαζόμενους εδάφους και καμπίνας είναι τόσο μεγάλα που το υφιστάμενο προσωπικό αδυνατεί να καλύψει την τεράστια ζήτηση για αεροπορικά ταξίδια.

Οι κινητοποιήσεις στα αεροδρόμια ήρθαν ως απάντηση από την πλευρά των συνδικάτων στον αυξανόμενο πληθωρισμό σε όλες τις χώρες της Ευρώπης που κατατρώει το εισόδημα των εργαζομένων, ωθώντας τα συνδικάτα να απαιτήσουν υψηλότερες αυξήσεις μισθών, και να τις διεκδικούν με όπλο την απεργία.

Ελλείψεις προσωπικού

Οι αεροπορικές εταιρείες και οι φορείς εκμετάλλευσης αεροδρομίων αντιμετωπίζουν από την άλλη σοβαρές ελλείψεις προσωπικού για να χειριστούν την τεράστια ροή επιβατών καθώς η ζήτηση για ταξίδια ανακάμπτει με το τέλος των περισσότερων περιορισμών COVID-19. Οι εργαζόμενοι σε πολλές άλλες αεροπορικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της British Airways, σχεδιάζουν επίσης απεργίες αυτό το καλοκαίρι. 

Τριήμερη απεργία

Τα συνδικάτα πληρωμάτων καμπίνας της Ryanair στο Βέλγιο, την Ισπανία και την Πορτογαλία κήρυξαν τριήμερη απεργία που ξεκίνησε την Παρασκευή. Το προσωπικό στη Γαλλία και την Ιταλία αναμένεται να κινητοποιηθεί το Σαββατοκύριακο. Ενώ τα πληρώματα στην Ισπανία πρόκειται να απεργήσουν ξανά στις 30 Ιουνίου και 1-2 Ιουλίου.

Οι εργαζόμενοι λένε ότι η ιρλανδική αεροπορική εταιρεία δεν σέβεται τις εθνικές εργατικές νομοθεσίες που καλύπτουν ζητήματα όπως ο κατώτατος μισθός και καλούν την εργοδοσία της Ryanair να βελτιώσει τις συνθήκες εργασίας.

«Οι συνθήκες είναι τρομερές», είπε ο Ρικάρντο Πεναρόιας, πρόεδρος του SNPVAC, του συνδικάτου που έχει προκηρύξει την απεργία στην Πορτογαλία. «Τα μέλη πληρώματος δεν επιτρέπεται να πάρουν ούτε ένα μπουκάλι νερό σε μια πτήση».

Η Ryanair έχει ισχυριστεί στο Reuters, από την περασμένη εβδομάδα, ότι είχε προβεί σε συμφωνίες με την εργατική πλευρά που καλύπτουν το 90% του προσωπικού της σε όλη την Ευρώπη και ότι δεν περίμενε εκτεταμένη αναστάτωση αυτό το καλοκαίρι. 

Μεγάλο μέρος της εργατικής αναταραχής έχει επικεντρωθεί στον τομέα των μεταφορών ο οποίος βρίσκεται στο επίκεντρο λόγω της επιστροφής του κόσμου στα ταξίδια μετά τα lockdown της πανδημίας.

Απεργία και σε σιδηρόδρομους και διυλιστήρια

Τα γαλλικά συνδικάτα εξέδωσαν κοινή έκκληση την Παρασκευή για απεργία των εργαζομένων στους σιδηροδρόμους στις 6 Ιουλίου και μια ανάλογη απεργία έχει επίσης προκαλέσει χάος στο σιδηροδρομικό δίκτυο της Βρετανίας αυτή την εβδομάδα.

Όλα τα δεδομένα προμηνύουν ότι η αναταραχή εξαπλώνεται και σε άλλους τομείς – το γαλλικό συνδικάτο CGT διοργανώνει 24ωρη απεργία την Παρασκευή για να επιδιώξει υψηλότερους μισθούς για τους εργαζόμενους στα διυλιστήρια πετρελαίου μετά το αδιέξοδο των συνομιλιών με την εταιρεία TotalEnergies.

Τα συνδικάτα πιλότων και ιπτάμενων συνοδών της Brussels Airlines, της βελγικής θυγατρικής της Lufthansa, ξεκίνησαν επίσης απεργία την Πέμπτη. Κατά τη διάρκεια των τριών ημερών, η Brussels Airlines αναμένει να ακυρώσει περίπου το 60% από τις 533 πτήσεις της.

Το Βέλγιο είναι πιθανό να πληγεί περισσότερο από την απεργία της Ryanair, με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης να αναφέρουν ότι 127 πτήσεις στο αεροδρόμιο του Charleroi θα ακυρωθούν, επηρεάζοντας 21.000 επιβάτες. Δέκα επιπλέον πτήσεις της Ryanair την ημέρα πρόκειται να ακυρωθούν στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών.

Έξω από το Charleroi, οι απεργοί εργάτες φορούσαν μπλουζάκια με τα χρώματα της εταιρείας και το μήνυμα «Η Ryanair πρέπει να αλλάξει» και «Respect» (σεβασμός). 

Στη Λισαβόνα, δύο πτήσεις ακυρώθηκαν την Παρασκευή μέχρι στιγμής, και οι δύο προς τις Βρυξέλλες. Συνολικά 18 πτήσεις της Ryanair μεταξύ των Βρυξελλών και των ισπανικών πόλεων ακυρώθηκαν την Παρασκευή και το Σάββατο, ανακοίνωσε το συνδικάτο προσωπικού καμπίνας της Ισπανίας, USO.

Στην Ισπανία, η κυβέρνηση ανάγκασε την εταιρεία να εκτελεί το 73%-82% των πτήσεων κατά την περίοδο της απεργίας για να διατηρήσει τις ελάχιστες υπηρεσίες, υποχρεώνοντας τους περισσότερους εργαζόμενους να εργαστούν. Ο Ερνέστο Ιγκλέσιας, από το USO, είπε ότι η απόφαση της κυβέρνησης περιόρισε το δικαίωμα των εργαζομένων στην απεργία. Σχολιάζοντας την κατάσταση στην Ισπανία, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Ryanair, Έντι Γουίλσον, δήλωσε ότι οι εργαζόμενοι εκεί ζητούν αύξηση μισθού κατά 165%.

Το συνδικάτο SNPVAC τόνισε από την πλευρά του ότι δεν θα ακυρωθούν πολλές πτήσεις από τα αεροδρόμια της Πορτογαλίας επειδή η αεροπορική εταιρεία έθεσε τους απεργούς σε ετοιμότητα και ζήτησε από το πλήρωμα καμπίνας σε άλλες χώρες να τους αντικαταστήσει. Η Ryanair αντέτεινε ότι το SNPVAC αντιπροσώπευε μόνο το 3% του προσωπικού της στην Πορτογαλία.

πηγή