Ομιλία στην Ημερίδα που οργάνωσε η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας με θέμα: «Έργα και Υποδομές στη Δυτική Ελλάδα», στο Μεσολόγγι την 21η Ιουνίου έκανε ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Δυτικής Ελλάδας, Αθανάσιος Παπαδόπουλος.
Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Υφυπουργός Υποδομών, Γεώργιος Καραγιάννης, ενώ στην εκδήλωση μίλησαν, ο Περιφερειάρχης, Νεκτάριος Φαρμάκης, ο Δήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου, ο Αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Έργων, Θανάσης Μαυρομμάτης, καθώς και εκπρόσωποι των ΤΕΕ.
Ο Δήμαρχος Καλαβρύτων ως επικεφαλής της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Δυτικής Ελλάδος, έκανε αναφορά στα προβλήματα που αντιμετωπίσουν οι Δήμοι επισημαίνοντας οτι «οι 14 από τους 19 πρωτοβάθμιους ΟΤΑ της Δυτικής Ελλάδας είναι χωρίς Τεχνική Υπηρεσία ή παλεύουν με ένα άτομο και οι διαδικασίες της ΕΕΤΑΑ για την έγκριση μελετών και επιβλέψεων έργων στο μητρώο μηχανικών είναι αργές και δεν μπορούν να υποστηρίξουν έργα μεγάλης κλίμακας που έχουν ζωτική ανάγκη οι Δήμοι μας».
Ανεπαρκείς οι χρηματοδοτήσεις για υποδομές στους Δήμους
Όπως επισήμανε ο κ. Παπαδόπουλος στο παρελθόν οι Δήμοι είχαν κάποιους πόρους «από το πρόγραμμα Καποδίστρια, το Πρόγραμμα «Θησέας», το ΕΠΤΑ, το «Φιλόδημο» και το «Αντώνης Τρίτσης», όλα έχουν εξαντληθεί και αγνοούμε τις νέες πηγές χρηματοδότησης. Αδυνατούμε ως μικροί ΟΤΑ να ωριμάσουμε και να υλοποιήσουμε μόνοι μας σοβαρά έργα, ούτε η Περιφέρεια της Δυτικής Ελλάδας έχει τους αναγκαίους πόρους. Νέα βασικά χρηματοδοτικά μέσα δεν υπάρχουν διαθέσιμα για τους ΟΤΑ και περιμένουμε να μας αποδοθούν τα ανάλογα μέσα από τον πακτωλό των 80 δις που περιμένει η κυβέρνηση και η χώρα μας.»
Τόνισε οτι οι Δήμοι «δεν έχουμε ούτε τη στοιχειώδη χρηματοδότηση για ωρίμανση έργων και σύνταξη μελετών, ούτε την ανάλογη στοιχειώδη στελέχωση και κινδυνεύουμε να μείνουμε πάλι έξω από όλες τις ζωτικές χρηματοδοτήσεις, ειδικά οι μικροί και ανήμποροι δήμοι.»
Αναφέρθηκε στα επιχειρησιακά και χωροταξικά προγράμματα των δήμων που όπως τόνισε «γίνονται μόνο για τους τύπους» ενώ επισήμανε ότι «ο Κυκλοφοριακός-συγκοινωνιακός σχεδιασμός είναι ανύπαρκτος και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς επιδοτούνται μόνο στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα και δεν δίνεται ούτε ένα ευρώ στα επαρχιακά ΚΤΕΛ που λειτουργούν με τα πιο παλιά ρυπογόνα και ενεργοβόρα λεωφορεία».
Έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου τονίζοντας ότι: «Αν συνεχίσουμε έτσι οι φτωχές ορεινές και μειονεκτικές περιοχές που κυριαρχούν στη περιοχή μας, μαζί με την χρόνια μάστιγα του δημογραφικού και την αδιάκοπη αστυφιλία, θα σβηστούν πολύ σύντομα από το χάρτη».
Προτεραιότητα στους κάθετους άξονες: σύνδεση Αγρινίου, κάθετες συνδέσεις Ολυμπίας Οδού με αεροδρόμιο Αράξου, λιμένα Κυλλήνης και Πούντας-Καλαβρύτων
Απευθυνόμενος στον Υφυπουργό Υποδομών κ. Καραγιάννη επισήμανε ότι σε σχέση με τα μεγάλα έργα οδικής υποδομής, παραμένουν ανολοκλήρωτοι βασικοί οδικοί άξονες κόμβοι και κάθετες διασυνδέσεις.
Ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε ότι «παρά το ξεμπλοκάρισμά και την ελπιδοφόρο επενέναρξη του έργου της Πατρών-Πύργου σε Αχαΐα-Ηλεία υπάρχουν πολλά εκκρεμή θέματα με την Ολύμπια Οδό. Παραμένει ανολοκλήρωτος ο λεγόμενος υπερκόμβος του Ρίου που δεν συνδέει το Ρίον με Το Πανεπιστήμιο και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο με την Πάτρα, πέρα από τις πολλές κακοτεχνίες που έχει όπως και οι Γέφυρες του Προστείου, της Οβρυάς και των Σιχαινών που γκρεμίζονται και ξαναφτιάχνονται.»
Όπως επισήμανε η Ολυμπία Οδός «δεν συνδέεται απευθείας με κάθετους δρόμους με το Αεροδρόμιο του Αράξου και το λιμένα της Κυλλήνης από την Ανδραβίδα. Ο Κόμβος Κ7 της Οβρυάς Πατρών που συνδέει τη δυτική Πάτρα με τα Καλάβρυτα και την Τρίπολη κινδυνεύει να απενταχθεί για δεύτερη φορά παρά το γεγονός πως είχε εξασφαλισμένες μελέτες απαλλοτριώσεις και χρηματοδότηση 12 εκ €. Αυτά είναι σοβαρά θέματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν με τις δυνατότητες που υπάρχουν στο συμβατικό πλαίσιο των ΣΔΙΤ των συμβάσεων παραχώρησης και με τις ρήτρες προαίρεσης για να μην τρέχουμε να τα μαζέψουμε τα επόμενα χρόνια πολύ δαπανηρότερα.»
Ζήτησε ορισμένα κρίσιμα έργα να τα αναλάβει το Υπουργείο ως εθνικής σημασίας: όπως της σύνδεσης Αγρινίου-Ιόνιας Οδού και το δρόμο Πούντας-Καλαβρύτων ως εθνικής σημασίας.
Ανάγκη επανιεράρχησης επαρχιακού οδικού δικτύου
Ένα άλλο κρίσιμο και αδάπανο σχεδόν έργο είναι η ιεράρχηση και η κατάταξη του οδικού δικτύου της Δυτικής Ελλάδας που στηρίζεται σε δεδομένα του 1955 και παρατηρούνται σημεία και τέρατα . Χρειάζονται αξιόπιστες μετρήσεις, στοιχεία και μελέτες και πολύ σύντομα σοβαρές τεκμηριωμένες αποφάσεις από Υπουργείο και Περιφέρεια.
Χρειάζεται μια νέα ιεράρχηση και κατάταξη του συνολικού οδικού δικτύου όλων των επιπέδων εθνικών, περιφερειακών, δημοτικών, διαπεριφερειακών , αγροτικών, δασικών και η λειτουργία παρατηρητηρίου ποιότητας, καταλληλόλητας και οδικής ασφάλειας.
Αγροτική οδοποιία
Όπως ανέφερε ο κ. Παπαδόπουλος, «Μας υποχρεώνουν νομικά να κατασκευάζονται και να συντηρούνται επαρκώς οι δρόμοι που συνδέουν την κάθε Δημοτική Ενότητα με την πρωτεύουσα του Δήμου ως δημοτικοί οδοί. Πως μπορεί ένας Δήμος με 80 διαμερίσματα και έκταση ένα εκατομμύριο στρέμματα με 354.000 ευρώ το χρόνο να συντηρήσει, εκσυγχρονίσει και αποκαταστήσει οδικό δίκτυο εκατοντάδων χιλιάδων ορεινών χιλιομέτρων που παρασέρνεται κάθε χρόνο; Για την αγροτική οδοποιία τα χρηματοδοτικά μέσα ελάχιστα μόλις 70.000 €. Εμείς στα Καλάβρυτα και σε όλη την Δυτική Ελλάδα έχουμε χιλιάδες χιλιόμετρα με φθορές που δεν έχουν αποκατασταθεί από κατασκευής του δικτύου.
Υπάρχει σοβαρό θέμα με την Αγροτική Οδοποιία. Τα χρηματοδοτικά προγράμματα έχουν λήξει χωρίς να καλυφθούν οι ανάγκες των Δήμων της Αιτωλοακαρνανίας που έχει χιλιάδες χιλιόμετρα ορεινών και απομονωμένων κοινοτήτων, κτηνοτροφία και οικισμούς σε αγροτικές περιοχές.
Ένα τεράστιο δίκτυο δασικών δρόμων που είναι θεμελιώδους σημασίας ως αντιπυρικό έργο και έργο ορεινής οικονομίας είναι σε πλήρη εγκατάλειψη. Ένα παράδειγμα η επιχορήγηση στο Δασαρχείο Καλαβρύτων ήταν πέρσι μόνο 11.000 ευρώ και ο εργολάβος μπήκε μήνα Οκτώβριο. Τα ίδια συμβαίνουν σε όλους τους ΟΤΑ της Δυτικής Ελλάδας .Τότε για ποια πολιτική πρόληψης και αντιμετώπισης των τρομερών καταστροφικών πυρκαγιών μιλάμε; Κάτι πρέπει να γίνει για αυτό: από Ταμείο Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης, από ΕΣΠΑ από εθνικούς πόρους για να μπορέσουν να γίνουν τα έργα αυτά, με επαρκείς αυτοτελείς πόρους και υλοποιήσιμα σχέδια αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών και θεομηνιών που οι μικροί αλλά και οι μεγάλοι Δήμοι αδυνατούν να εφαρμόσουν».