Τι είναι το Leasing αυτοκινήτου;

Για ποιους είναι ιδανικό;

Πολλοί είναι αυτοί που αναρωτιούνται εάν το leasing αυτοκινήτου αποτελεί μία συμφέρουσα επιλογή. Τι ακριβώς είναι, τι περιλαμβάνει και για ποιους ανθρώπους είναι ιδανικό;

Ονειρεύεστε να οδηγείτε ένα καινούργιο αυτοκίνητο χωρίς όμως να επωμιστείτε τις υψηλές μηνιαίες δόσεις που μπορεί να συνοδεύουν την αγορά ενός αυτοκινήτου; Τότε ίσως θα έπρεπε να σκεφτείτε τη λύση του Leasing αυτοκινήτου.

Με το Leasing αυτοκινήτου μπορείτε να έχετε τη δυνατότητα να οδηγείτε ένα νέο όχημα με λιγότερα μηνιαία έξοδα, σε σχέση με αυτά που θα είχατε εάν πληρώνατε το δάνειο ενός αυτοκινήτου που θα είχατε αγοράσει. Βέβαια, η βασική αρχή του Leasing αυτοκινήτου είναι η ίδια με αυτή την ενοικίασης ενός σπιτιού: μετά τη λήξη του συμβολαίου το αυτοκίνητο δεν ανήκει σε εσάς, αλλά στην εταιρεία που σας το νοίκιασε.

 

Σε τι διαφέρει το Leasing αυτοκινήτου από ένα δάνειο αγοράς αυτοκινήτου;

Από πολλές απόψεις, το Leasing αυτοκινήτου μοιάζει αρκετά με ένα δάνειο αγοράς αυτοκινήτου. Για παράδειγμα, εάν προχωρήσετε με τη μακροχρόνια μίσθωση ενός αυτοκινήτου, θα πρέπει να καταβάλλετε ένα ποσό για το αυτοκίνητο στην αρχή και στη συνέχεια θα δίνετε το μήνα ένα συγκεκριμένο ποσό με τη μορφή «ενοικίου». Ακριβώς δηλαδή όπως θα κάνετε και στην περίπτωση που θα αγοράζατε ένα αυτοκίνητο με δάνειο. 

Η βασική διαφορά, πέρα του ότι στο τέλος του συμβολαίου μίσθωσης, το αυτοκίνητο δε θα ανήκει σε εσάς, είναι το ότι στο Leasing αυτοκινήτου οι μηνιαίες δόσεις είναι χαμηλότερες.  Αυτό που κάνετε είναι να πληρώνετε μόνο για το προνόμιο να οδηγείτε το συγκεκριμένο αυτοκίνητο για καθορισμένο χρονικό διάστημα. Στο τέλος της περιόδου μίσθωσης, συνήθως δύο έως τέσσερα χρόνια μετά την έναρξη του συμβολαίου, θα πρέπει να επιστρέψετε το αυτοκίνητο στην αντιπροσωπεία και έτσι θα τελειώσουν οι μηνιαίες πληρωμές οριστικά. Υπάρχει βέβαια και η επιλογή να αγοράσετε το αυτοκίνητο που είχατε νοικιάσει στην περίπτωση που το επιτρέπει το συμβόλαιό σας.

 

Μπορώ να νοικιάσω μεταχειρισμένο αυτοκίνητο;

Όσοι σκέφτονται το Leasing αυτοκινήτου ως μία σοβαρή επιλογή, συχνά αναρωτιούνται εάν θα μπορούσαν να  νοικιάσουν ένα μεταχειρισμένο αυτοκίνητο. Η αιτιολογία για αυτή την ερώτηση είναι μήπως με αυτό τον τρόπο υπάρχει η πιθανότητα να είναι πιο φτηνή η μίσθωση. Αυτό όμως δεν είναι εφικτό. Τα οχήματα είναι καινούργια. Και μάλιστα αυτό αποτελεί και ένα από τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα του Leasing έναντι της αγοράς, αφού δίνει την ευκαιρία στους ενδιαφερόμενους να οδηγούν τα πιο σύγχρονα και καινούργια μοντέλα αυτοκινήτων.

 

Είναι σωστό το Leasing για μένα;

Παρόλο που οι μηνιαίες δόσεις του Leasing είναι συνήθως χαμηλότερες από τις δόσεις του δανείου αγοράς ενός αυτοκινήτου, υπάρχει η περίπτωση η μίσθωση μακροπρόθεσμα να κοστίσει περισσότερο. Αυτό βέβαια εξαρτάται και από το μοντέλο αυτοκινήτου που θα νοικιάσετε, όπως και από τη διάρκεια του συμβολαίου μίσθωσης.

Όσον αφορά το κόστος βέβαια, αξίζει να σημειωθεί πως κατά τη διάρκεια του Leasing αυτοκινήτου, ο μισθωτής δεν πληρώνει τα κόστη συντήρησης του οχήματος, όπως για παράδειγμα το σέρβις, την αλλαγή ελαστικών, τα τέλη κυκλοφορίας και την ασφάλεια.

Το εάν θα προτιμήσετε το Leasing εξαρτάται από τις ανάγκες αλλά και τον τρόπο ζωής σας. Μπορείτε να σκεφτείτε σοβαρά την επιλογή του Leasing αυτοκινήτου εάν:

  • Θέλετε να οδηγείτε νέα αυτοκίνητα. Εάν μισθώνετε αποκλειστικά καινούργια οχήματα, θα απολαμβάνετε τα οφέλη ενός νέου αυτοκινήτου χωρίς την ταλαιπωρία να πουλήσετε το προηγούμενο αυτοκίνητό σας.
  • Δε θέλετε να έχετε αυτοκίνητο. Εάν βλέπετε την ιδιοκτησία αυτοκινήτου ως ταλαιπωρία, η μίσθωση μπορεί να είναι μια καλή επιλογή για εσάς. Οι συμφωνίες μίσθωσης μπορεί να περιλαμβάνουν συμβάσεις παροχής υπηρεσιών που μπορούν να κάνουν πιο βολικές τις εργασίες συντήρησης και επισκευών.
  • Χρειάζεστε αυτοκίνητο για μικρό χρονικό διάστημα. Ίσως ζείτε κάπου βραχυπρόθεσμα λόγω εργασίας και χρειάζεστε ένα αυτοκίνητο για τις μετακινήσεις σας. Σε αυτήν την περίπτωση, η σύναψη μιας διετούς μίσθωσης μπορεί να έχει πιο νόημα από την αγορά και την πώληση ενός αυτοκινήτου.