Ο καύσωνας ...μας χτυπά την πόρτα - Που θα φθάσει η θερμοκρασία σήμερα σε Πάτρα - Δυτ. Ελλάδα

Σημαντική αύξηση της θερμοκρασία αναμένεται σήμερα στη Δυτική Ελλάδα.

Συγκεκριμένα στην Πάτρα ο υδράργυρος θα φθάσει και τους 36 βαθμούς, στον Πύργο τους 35 , ενώ η υψηλότερη θερμοκρασία θα σημειωθεί στο Αγρίνιο που το θερμόμετρο θα δείξει 38 βαθμούς.

Στην Πάτρα σήμερα θα επικρατήσει ηλιοφάνεια , οι άνεμοι δεν θα ξεπεράσουν τα 3 μποφόρ και η υγρασία θα "αγγίξει" το 50%.

Οι "θερμές" περιοχές

«Σήμερα θα είναι η κορύφωση της θερμικής εισβολής, καθώς ο υδράργυρος θα φτάσει ακόμα και στους 42°C σε αρκετές περιοχές της χώρας», σημειώνει η μετεωρολόγος, Χριστίνα Ρήγου.

Ειδικότερα αναφέρει ότι «θα έχουμε υψηλότερες θερμοκρασίες αναμένονται στα ανατολικά ηπειρωτικά, δηλαδή από την Θεσσαλία και νοτιότερα στους νομούς Φωκίδας, Φθιώτιδας, Βοιωτίας, στην Χαλκίδα, στην ανατολική Πελοπόννησο δηλαδή Αργολίδα και Μεσσηνία. Σε αυτές τις περιοχές θα έχουμε σαραντάρια, ενώ μεταξύ άλλων στην Λάρισα περιμένουμε αύριο 42°C».

Στο λεκανοπέδιο θα έχουμε υψηλές θερμοκρασίες, «με μέγιστη στους 39 βαθμούς Κελσίου, ίσως πιάσει οριακά και 40°C στην δυτική Αττική. Στην Θεσσαλονίκη ο υδράργυρος θα φτάσει τους 37°C. Απλά στην βόρεια Ελλάδα και κυρίως κεντρική και ανατολική Μακεδονία, την Θράκη και το βράδυ στην Θάσο και γενικά στο νησιά του βορείου Αιγαίου περιμένουμε μπουρίνια, απότομες βροχές και καταιγίδες με σημαντική ενίσχυση των ανέμων. Στην Θράκη, επειδή εκεί θα έχουμε τα περισσότερα μπουρίνια, η μέγιστη θερμοκρασία δεν θα ξεπεράσει τους 31°C. Θα έχει όμως ζέστη, και αυτή η υψηλή θερμοκρασία στην επιφάνεια του εδάφους τροφοδοτεί αυτά τα καταιγιδοφόρα σύννεφα που θα φέρουν αυτές τις ξαφνικές βροχές».

Πτώση θερμοκρασίας αύριο

Την Παρασκευή σύμφωνα με την μετεωρολόγο «περιμένουμε σημαντική πτώση της θερμοκρασίας κατά 5 με 6 βαθμούς Κελσίου, δηλαδή θα κινηθούμε στα επίπεδα των 34°C στην βόρεια Ελλάδα, μέχρι 37°C στα πιο νότια, δηλαδή νότια Πελοπόννησο και Κρήτη. Θα ενισχυθούν οι άνεμοι και θα πνέουν 6-7 μποφόρ αλλά θα υποχωρήσουν αμέσως, θα είναι πρόσκαιρο. Το Σάββατο θα είναι όπως την Παρασκευή , με πολύ ήλιο, λίγες βροχές στα ηπειρωτικά ορεινά και εξασθένιση των ανέμων. Την Κυριακή όμως θα έχουμε ξανά μία μικρή άνοδο της θερμοκρασίας. Θα φτάσουμε μέχρι και 38 βαθμούς Κελσίου και έτσι θα κυλήσει ο Ιούνιος έως και το τέλος, με θερμοκρασίες λίγο πιο υψηλές από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα».

Το Σαββατοκύριακο

Ωραίος και ζεστός θα είναι ο καιρός στην Αττική το Σαββατοκύριακο «με μέγιστη τιμή το Σάββατο στους 35°C ενώ στις παραθαλάσσιες περιοχές θα φτάνει η θερμοκρασία μέχρι τους 31 βαθμούς Κελσίου. Την Κυριακή θα ανέβει κατά 2 βαθμούς Κελσίου στις περισσότερες περιοχές».

Οι άνεμοι που θα πνέουν σε όλη τη χώρα γενικά θα είναι ήπιοι, ενώ μόνο στα Δωδεκάνησα θα πνέουν αυτές τις μέρες 6-7 μποφόρ.