Πώς να φροντίσετε τον ομφάλιο λώρο στο νεογέννητο μωρό

Όταν τα μωρά γεννιούνται ο μαιευτήρας κόβει τον ομφάλιο λώρο που τα συνδέει με τη μαμά τους, αφήνοντας ένα κοντό κομμάτι το οποίο ξεραίνεται σταδιακά και πέφτει λίγες εβδομάδες μετά τη γέννηση. Καθώς το κομμάτι αυτό του ομφάλιου λώρου (κολόβωμα) ξεραίνεται, συρρικνώνεται και αλλάζει χρώμα από κιτρινοπράσινο σε καφέ και μετά σε μαύρο, πριν πέσει.

Το κολόβωμα πρέπει να παραμένει καθαρό και στεγνό, ώστε να μπορεί να πέσει φυσικά. Εάν δεν φροντίζεται σωστά, το μωρό σας κινδυνεύει να μολυνθεί.

Πώς θα καθαρίσετε σωστά τον ομφάλιο λώρο του νεογέννητου;

Αφού γεννηθεί το μωρό σας, θα χρειαστεί να λάβετε μέτρα για τη φροντίδα του ομφάλιου λώρου μετά την παραμονή σας στο νοσοκομείο. Είναι σημαντικό να διατηρείτε το κολόβωμα του λώρου καθαρό και στεγνό για να αποτρέψετε τη μόλυνση.

Για να φροντίσετε τον ομφάλιο λώρο του νεογέννητου σας βεβαιωθείτε ότι:

Αφήνετε τον λώρο να στεγνώσει στον αέρα. Μην εφαρμόζετε τοπικές ουσίες, όπως αλκοόλ, για να το στεγνώσετε.
Όταν αλλάζετε πάνες στο μωρό σας, βεβαιωθείτε ότι έχετε διπλώσει το μπροστινό μέρος της πάνας κάτω από τον λώρο και προς την κοιλιά του μωρού σας, ώστε ο λώρος να στεγνώσει. Ορισμένες πάνες για νεογέννητα έχουν ειδική περιοχή για τον κομμένο λώρο.
Τυλίξτε το μωρό σας σε μία πετσέτα και κάντε το μπάνιο με ένα απαλό σφουγγάρι, πλένοντάς το τοπικά. Μην κάνετε μπάνιο το μωρό σας σε μπανιέρα μέχρι να πέσει ο λώρος. Περιστασιακά μπορείτε να σκουπίζετε τον λώρο με καθαρό νερό και να τον αφήνετε να στεγνώσει στον αέρα. Αυτό μπορεί να χρειαστεί ειδικά αν ούρα ή κόπρανα έρθουν σε επαφή με τον λώρο, για να μην μολυνθεί.
Περιμένοντας να πέσει ο λώρος: Το κολόβωμα θα πέσει φυσικά. Αν και μπορεί να φαίνεται καλή ιδέα να το βοηθήσετε να ξεκολλήσει νωρίτερα, μην το τραβάτε μόνοι σας, ακόμη κι αν φαίνεται να κρέμεται από μια κλωστή, γιατί αυτό μπορεί να οδηγήσει σε περιττή αιμορραγία και να βλάψει το μωρό σας.
Προσοχή στα σημάδια μόλυνσης, όπως ερυθρότητα και πρήξιμο. Εάν υποψιάζεστε ότι η περιοχή έχει μολυνθεί ή αν παρατηρήσετε υγρό, άσχημη μυρωδιά ή αιμορραγία καλέστε αμέσως τον παιδίατρο του μωρού σας.

 Πώς θα φροντίσετε τον αφαλό του μωρού σας αφού πέσει ο λώρος

Ο αφαλός του παιδιού σας μπορεί να αιμορραγεί λίγο όταν πέσει το κολόβωμα. Εάν το παιδί σας αιμορραγεί συνεχώς από τον αφαλό, επισκεφθείτε χωρίς να χάνετε χρόνο ένα νοσοκομείο.

Μερικές ημέρες αφότου πέσει το κολόβωμα από το μωρό σας, συνεχίστε να το πλένετε τοπικά με ένα απαλό σφουγγάρι για να βεβαιωθείτε ότι αφαιρέθηκε ολόκληρος ο λώρος και ότι δεν υπάρχει αιμορραγία από την περιοχή. Στη συνέχεια, μπορείτε να κάνετε το μωρό σας κανονικά μπάνιο.