Συνεργασίες μεταξύ Ελληνικών και Γαλλικών Μουσείων

Στόχος της ημερίδας ήταν η ιστοριογραφική προσέγγιση των σχέσεων φιλίας και συνεργασίας Ελλάδας και Γαλλίας στον τομέα του πολιτισμού, και ειδικότερα σε ζητήματα αρχαιολογίας, Μουσείων και Πινακοθηκών.

Διακεκριμένοι Έλληνες και Γάλλοι ομιλητές, με εξειδίκευση σε θέματα αρχαιολογίας, ιστορίας της τέχνης και πολιτιστικής διαχείρισης, παρουσίασαν ελληνογαλλικές συνεργασίες σε τομείς αρχαιολογικής έρευνας, ανάδειξης μουσείων, καθώς και ανταλλαγής περιοδικών εκθέσεων.

Στον χαιρετισμό της στην ημερίδα, η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη σημείωσε ότι:

«Η συνεργασία Ελλάδας και Γαλλίας στηρίζεται στη βαθιά και ειλικρινή φιλία του Ελληνικού και του Γαλλικού λαού, η ιστορία της οποίας προηγείται του Αγώνα της Ανεξαρτησίας και της δημιουργίας του νέου Ελληνικού Κράτους.

Η βαθιά και ειλικρινής αυτή σχέση εδράζεται στα ισχυρά θεμέλια του ουμανισμού και της δημοκρατίας, που συνιστούν το κοινό ιδεολογικό και αξιακό μας υπόβαθρο.

Ενα πλήθος γαλλικών ακαδημαϊκών και ερευνητικών ιδρυμάτων, μουσείων και πολιτιστικών οργανισμών, ανέπτυξαν διαχρονικά μια ιδιαίτερα γόνιμη συνεργασία με το Ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και τους αντίστοιχους ελληνικούς φορείς, η οποία επεκτάθηκε πέραν της αρχαιολογίας στο σύνολο των κλασικών και ανθρωπιστικών επιστημών, των γραμμάτων και των τεχνών.

Κεντρικό ρόλο σε αυτή τη συνεργασία διαδραματίζει εδώ κα 175 ήδη χρόνια η Γαλλική Σχολή της Αθήνας, η πρώτη από τις Ξένες Σχολές που ιδρύθηκαν στην Ελλάδα και το πρώτο ακαδημαϊκό γαλλικό ινστιτούτο εκτός Γαλλίας.

Μεταξύ των σημαντικών φορέων, είναι επίσης, το Μουσείο του Λούβρου, που επανειλημμένα διοργανώνει και ανταλλάσσει εκθέσεις σε συνεργασία με ελληνικά μουσεία».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ