Λογαριασμοί ρεύματος: Πότε τελειώνει η ρήτρα αναπροσαρμογής

Τι αλλάζει από την 1η Ιουλίου για τις χρεώσεις

Στην αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής των λογαριασμών ρεύματος προχωρά τελικά η κυβέρνηση και συγκεκριμένα αμέσως με την εφαρμογή του μηχανισμού παρέμβασης των τιμών (πλαφόν στη χονδρεμπορική αγορά) από την 1η Ιουλίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας μετά την ψήφιση των διατάξεων που αφορούν στην επιβολή ανώτατων εσόδων των ηλεκτροπαραγωγών για το ρεύμα που πουλάνε στους προμηθευτές μέσω της χρηματιστηριακής αγοράς ενέργειας θα προχωρήσει και στη θέσπιση της αναστολής της ρήτρας αναπροσαρμογής.

Η ρύθμιση για το πλαφόν στη χονδρεμπορική αγορά έχει συμπεριληφθεί στο νομοσχέδιο του υπουργείου για την απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης των έργων ΑΠΕ. Το κείμενο βρίσκεται και συζητιέται στη Βουλή και αναμένεται να ψηφιστεί την ερχόμενη Τετάρτη 29 Ιουνίου.

Με υπουργική απόφαση

Αμέσως μετά, όπως αναφέρουν πηγές, ο υπουργός θα εκδώσει απόφαση με την οποία θα τροποποιήσει τον Κώδικα Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας και θα αναστείλει τη ρήτρα αναπροσαρμογής από την 1η Ιουλίου μέχρι και την 1η Ιουνίου του 2023.

Το «πάγωμα» της ρήτρας έρχεται ως απόρροια της εφαρμογής του νέου μηχανισμού παρέμβασης στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας. Ο ορισμός πλαφόν στις τιμές αποζημίωσης των ηλεκτροπαραγωγών για τις ποσότητες που πουλάνε σε συνδυασμό με τη χορήγηση κρατικών επιδοτήσεων στους λογαριασμούς αναμένεται να οδηγήσει σε μείωση και έλεγχο των τιμών της κιλοβατώρας. Άρα η ρήτρα αναπροσαρμογής, όπως εξηγούν πηγές, ουσιαστικά καθίσταται ανενεργή.

Πότε θα αλλάζει η τιμή της κιλοβατώρας

Σε περίπτωση ουσιωδών μεταβολών των τιμών της χονδρεμπορικής αγοράς π.χ. λόγω ακραίας αύξησης της τιμής του φυσικού αερίου, οι προμηθευτές ρεύματος θα ενημερώνουν τους πελάτες τους για τις μεταβολές των τιμών της κιλοβατώρας 30 ημέρες πριν τις αλλάξουν. Ουσιαστικά, οι όποιες πιθανές αυξήσεις θα περνάνε στην ανταγωνιστική χρέωση των λογαριασμών.

Μαζί με την απόφαση για την αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής, ο υπουργός Κώστας Σκρέκας με την ψήφιση του νομοσχεδίου θα εκδώσει και άλλη μία απόφαση με την οποία θα καθορίζει τις ανώτατες τιμές αποζημίωσης των ηλεκτροπαραγωγών. Αυτές θα αναπροσαρμόζονται κάθε μήνα ανάλογα με τη διακύμανση των τιμών της χονδρεμπορικής αγοράς ρεύματος και του φυσικού αερίου.

Το συνολικό ύψος των παρεμβάσεων για τις τιμές του ρεύματος στο δεύτερο εξάμηνο θα αγγίξει τα 3,2 δις. ευρώ. Με τα 1,6 δις. ευρώ να εξασφαλίζονται από τον μηχανισμό παρέμβασης στη χονδρεμπορική αγορά.

 

Πηγή - OT

Διαβάστε επίσης