Η Όμικρον σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο για long COVID σε σύγκριση με τη Δέλτα

22/06/2022 | 13:57

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Lancetη παραλλαγή Όμικρον σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο (στο μισό) για long COVID σε σύγκριση με την παραλλαγή Δέλτα.

Οι Καθηγητές της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Σταυρούλα (Λίνα) Πάσχου (Επίκουρη Καθηγήτρια Ενδοκρινολογίας), Παρασκευή Κατσαούνου (Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Πνευμονολογίας), Θεοδώρα Ψαλτοπούλου (Καθηγήτρια Θεραπευτικής-Επιδημιολογίας-Προληπτικής Ιατρικής) και Θάνος Δημόπουλος (Καθηγητής Θεραπευτικής-Αιματολογίας-Ογκολογίας και Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα κύρια σημεία της μελέτης αυτής.

https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(22)00941-2/fulltext

Συγκεκριμένα, ερευνητές στο Ηνωμένο Βασίλειο συνέκριναν περισσότερους από 56.000 ανθρώπους που μολύνθηκαν με Όμικρον από τον Δεκέμβριο 2021 ως τον Μάρτιο 2022 με περισσότερα από 41.000 άτομα που μολύνθηκαν με Δέλτα μεταξύ Ιουνίου και Νοεμβρίου 2021. Οι ασθενείς δήλωσαν τα συμπτώματά τους χρησιμοποιώντας την εφαρμογή COVID Symptom Study. Ως long COVID ορίστηκε η παρουσία συμπτωμάτων όπως κόπωση, κεφαλαλγία, αλλά και καρδιακών ή άλλων προβλημάτων υγείας τουλάχιστον ένα μήνα μετά τη μόλυνση. Όσοι είχαν μολυνθεί με την Όμικρον παρουσίασαν περίπου 50% πιθανότητες σε σύγκριση με εκείνους με Δέλτα να αντιμετωπίσουν τέτοια προβλήματα υγείας ένα μήνα μετά τη μόλυνση. Η πιθανότητα εμφάνισης long COVID ήταν συγκεκριμένα 4,5% σε σύγκριση με 10,8%, αντίστοιχα.

Ο μειωμένος κίνδυνος για long COVΙD με την Όμικρον αποτελεί καλή είδηση, ειδικά επειδή η Όμικρον είναι πολύ μεταδοτική. Επειδή όμως ακριβώς η Όμικρον αφορά σε μεγάλο πληθυσμό ατόμων, οι τελικοί αριθμοί ανθρώπων με long COVID μπορεί να είναι αυξημένοι συνολικά.

 

ΠΗΓΗ

Πάτρα: “Έφυγε” ένα γλυκύτατο κορίτσι! Της είπαν το “τελευταίο” αντίο

Δυτ. Αχαΐα: Πώς συνέβη η ασύλληπτη τραγωδία με τον 3χρονο – Τραυματίστηκε και ο άνδρας που το είχε αγκαλιά – Έπεσαν μαζί από τη μάντρα – Συνελήφθη από την ΕΛ.ΑΣ

Πάτρα: Σε κλίμα συγκίνησης το τελευταίο αντίο στoν Θρασύβουλο Μαυρομμάτη – ΦΩΤΟ

Δυτική Αχαΐα: Κατέληξε το 3χρονο αγοράκι που έπεσε από μάντρα – Σκηνές αρχαίας τραγωδίας στο Καραμανδάνειο

Πάτρα: Ασύλληπτες εικόνες από το πέρασμα του ανεμοστρόβιλου – Πυρετώδεις εργασίες των συνεργείων (ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ)

Ανεμοστρόβιλος “χτύπησε” την Πάτρα – Έπεσαν δένδρα, έσπασαν τζαμαρίες (ΦΩΤΟ)

Απέραντη θλίψη στην Αχαΐα που παραμένει σοκαρισμένη από την τραγωδία – Πώς έχασε την ζωή του ο μικρός Ανδρέας – Ανείπωτος πόνος για τους γονείς και τις αδελφούλες του – Αύριο η κηδεία του

Πάτρα: Οδηγός παρέσυρε και τραυμάτισε τροχονόμο σε μπλόκο στην Ακτή Δυμαίων