Ιταλία: Με ιατρικά υποβοηθούμενη αυτοκτονία απεβίωσε τετραπληγικός άνδρας

«Τώρα είμαι επιτέλους ελεύθερος να πετάξω όπου θέλω», είπε στο μήνυμά του ο 44χρονος Μάριο.

Aπεβίωσε το πρωί της Πέμπτης, με ιατρικά υποβοηθούμενη αυτοκτονία, ο Μάριο – το αληθινό του όνομα ήταν Federico Carboni – ένας 44χρονος τετραπληγικός από την περιοχή Marche της Ιταλίας, ο οποίος είχε λάβει τη νόμιμη έγκριση για να προβεί σε θάνατο με αυτό τον τρόπο.

Ο Μάριο είχε ένα αυτοκινητιστικό ατύχημα πριν από περίπου 12 χρόνια και από τότε βρισκόταν καθηλωμένος στο κρεβάτι, όπως μεταδίδει η ΕΡΤ.

Ύστερα από το περιστατικό της ιατρικά υποβοηθούμενης αυτοκτονίας μέσω βαθιάς καταστολής για τον Φάμπιο μόλις την περασμένη Δευτέρα 13 Ιουνίου, η οποία έγινε εν μέσω γραφειοκρατικού μαραθωνίου, ο Μάριο είναι ο πρώτος άνθρωπος στην Ιταλία που μπόρεσε να ωφεληθεί εξ ολοκλήρου της διαδικασίας.

Η Ένωση Luca Coscioni, η οποία μάχεται εδώ και πολλά χρόνια για το δικαίωμα στην επιλογή του θανάτου, έδωσε στον Μάριο τον απαραίτητο εξοπλισμό και τα φάρμακα για την διαδικασία.

Λίγο πριν πεθάνει, ο 44χρονος ευχαρίστησε τους πάντες με το εξής μήνυμα:

«Δεν αρνούμαι ότι λυπάμαι που αποχωρώ από τη ζωή, θα ήταν ψέμα αν έλεγα το αντίθετο, γιατί η ζωή είναι φανταστική και έχουμε μόνο μία. Αλλά δυστυχώς έτσι ήταν.

Έκανα ό,τι ήταν στο χέρι μου για να ζήσω όσο καλύτερα μπορούσα και να προσπαθήσω να εκμεταλλευτώ στο έπακρο την αναπηρία μου, αλλά τώρα είμαι στο τέλος του δρόμου, τόσο ψυχικά όσο και σωματικά. Δεν έχω καμία αυτονομία στην καθημερινή ζωή, είμαι στο έλεος των γεγονότων, εξαρτώμαι από τους άλλους για τα πάντα, είμαι σαν μια βάρκα που παρασύρεται στον ωκεανό.

Έχω επίγνωση της φυσικής μου κατάστασης και των μελλοντικών μου προοπτικών, γι’ αυτό και είμαι απόλυτα γαλήνιος και ήρεμος για το τι πρόκειται να κάνω. Με την Ένωση Luca Coscioni υπερασπιστήκαμε τους εαυτούς μας, επιτιθέμενοι και επιτεθήκαμε αμυνόμενοι, δημιουργήσαμε νομοθετικά και ένα κομμάτι της ιστορίας στη χώρα μας και είμαι περήφανος και τιμημένος που ήμουν στο πλευρό σας. Τώρα είμαι επιτέλους ελεύθερος να πετάξω όπου θέλω».

πηγή