Ο πληθωρισμός βυθίζει τις ευρωπαϊκές αγορές – «Βουτιά» και για το Bitcoin

Καθόλου καλή εικόνα δεν παρουσιάζουν οι ευρωπαϊκές αγορές στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας.

Αιτία, η συνεχιζόμενη άνοδος του πληθωρισμού και ο φόβος ότι οι κεντρικές τράπεζες θα κάνουν επιθετικές κινήσεις που μπορεί να οδηγήσουν μοιραία σε ύφεση.

Οι προβλέψεις της ΕΚΤ για τον πληθωρισμό συνέτειναν στο άσχημα κλίμα στα χρηματιστήρια. Ο πληθωρισμός αναμένεται να φτάσει το 6,8% φέτος, ξεπερνώντας κατά πολύ το 5,1% που είχε προβλέψει η τράπεζα τον Μάρτιο.

Αντίστοιχη πορεία είναι και αυτή του πληθωρισμού στις ΗΠΑ με τα στοιχεία να τον εκτινάσσουν στο 8,6% σε ετήσια βάση.

Η κακή ημέρα φάνηκε από το πρωί με τις ευρωπαϊκές μετοχές να καταγράφουν πτώση από το ξεκίνημα των συναλλαγών για πέμπτη συνεχή συνεδρίαση. Στα μεγαλύτερα ευρωπαϊκές χρηματιστήρια η πτώση είναι πάνω από 2%.

Και οι ασιατικές μετοχές κατέγραψαν βουτιά άνω του 2%, έχοντας δεχθεί πλήγμα και από την προειδοποίηση του Πεκίνου για την COVID-19. Την Παρασκευή η Wall Street κατέγραψε βαριές απώλειες μετά την ανακοίνωση των στοιχείων που έδειξαν ότι ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 8,6% τον Μάιο, με τις τιμές καταναλωτή να καταγράφουν τη μεγαλύτερή τους αύξηση από το 1981.

Βουτιά και για το Bitcoin 

Μεγάλη είναι η πτώση και για το bitcoin, με το μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα του πλανήτη .

Η πτώση του αγγίζει το 13% και αυτό παρασύρει και τα άλλα κρυπτονομίσματα. Μάλιστα όπως αναφέρουν διεθνείς αναλυτές η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς κρυπτονομισμάτων να υποχωρεί κάτω από το επίπεδο του 1 τρισ. δολαρίων για πρώτη φορά από τις αρχές του 2021.

Ειδικότερα, η τιμή του bitcoin κινείται στο επίπεδο των 23.921 δολαρίων, δηλαδή στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2020. Το μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα του πλανήτη έχει σημειώσει “βουτιά” περίπου 50% από την αρχή του 2022.