Σε ποια ηλικία μπορεί να ξεκινήσει ένα παιδί κολύμβηση;

Κάθε χρόνο δεκάδες Ελληνόπουλα χάνουν τη ζωή τους από ακούσιο πνιγμό, συνήθως λόγω παραγόντων όπως η έλλειψη επίβλεψης από ενήλικα, η απεριόριστη πρόσβαση στο νερό και η έλλειψη δεξιοτήτων για να παραμείνουν ασφαλή στο νερό.

Δίνοντας λοιπόν την ευκαιρία στα παιδιά να διδαχθούν κολύμβηση σε ένα οργανωμένο περιβάλλον, κάνουμε το πρώτο και βασικότερο βήμα για την ενίσχυση της ασφάλειάς τους όταν βρίσκονται στο νερό. Άλλωστε, η ενασχόληση με την κολύμβηση θεωρείται η καλύτερη μορφή άσκησης για τα παιδιά, καθώς είναι διασκεδαστική, έχει ελάχιστους τραυματισμούς, δεν επιβαρύνει το μυοσκελετικό σύστημα κατά την αναπτυξιακή ηλικία του παιδιού, ενώ γυμνάζει όλο το σώμα και το καρδιαγγειακό σύστημα.

Πότε όμως είναι η καλύτερη ηλικία για να εγγραφούν τα παιδιά στην κολύμβηση;

Η ηλικία των τεσσάρων είναι μια καλή στιγμή για να ξεκινήσετε

Πολλές σχολές εκμάθησης κολύμβησης προσφέρουν μαθήματα για παιδιά ηλικίας έως 6 μηνών και οι γονείς συχνά αισθάνονται ένα άγχος να ξεκινήσουν τα παιδιά όσο το δυνατόν νωρίτερα. Αυτά τα μαθήματα μπορούν να βοηθήσουν ένα παιδί να συνηθίσει στο νερό, να μάθει να βάζει το πρόσωπό του μέσα σε αυτό και να κλείνει το στόμα του. Μπορούν επίσης να είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για τον γονιό και το παιδί να δεθούν, καθώς ο φροντιστής βρίσκεται στο νερό με το παιδί. Έρευνες έχουν δείξει ακόμη ότι η κολύμβηση στα πρώτα χρόνια μπορεί να ωφελήσει τις σωματικές, γνωστικές και γλωσσικές δεξιότητες μεταξύ 3 και 5 ετών.

Όμως, ενώ μπορεί να είναι δυνατό να διδάξουμε στα βρέφη βασικές κινητικές δεξιότητες στο νερό, τα βρέφη δεν μπορούν, και δεν πρέπει, να αναμένεται να γνωρίζουν πώς να κολυμπούν ή να μπορούν να αντιδρούν κατάλληλα σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.

Δεν υπάρχουν πολλές διαθέσιμες έρευνες σχετικά με την ηλικία που είναι η «καλύτερη» στιγμή για να ξεκινήσετε μαθήματα κολύμβησης. Ωστόσο, μελέτες από την Αυστραλία υποδεικνύουν ότι τα παιδιά αρχίζουν να κατακτούν την εμπιστοσύνη στο νερό και τις βασικές δεξιότητες υδρόβιας ατμομηχανής περίπου στην ηλικία των 4 ετών – ανεξάρτητα από την ηλικία στην οποία βρίσκονται όταν ξεκινούν τα μαθήματα. Οι ίδιοι ερευνητές ανέφεραν επίσης ότι ανεξάρτητα από το αν τα μαθήματα ξεκίνησαν σε ηλικία 2, 3 ή 4 ετών, τα παιδιά πέτυχαν τις απαραίτητες δεξιότητες για να εκτελούν ελεύθερο στυλ σε ηλικία 5,5 ετών.

Ορισμένα στοιχεία δείχνουν ότι τα μαθήματα κολύμβησης βελτιώνουν την κολυμβητική ικανότητα και τη συμπεριφορά γύρω από την πισίνα σε μικρότερα παιδιά (μεταξύ 2 και 4 ετών). Αλλά είναι ασαφές πόσο καλά διατηρούνται αυτές οι δεξιότητες μακροπρόθεσμα.

Η συνέπεια είναι το «κλειδί»

Μερικές φορές οι γονείς γράφουν τα παιδιά τους σε μαθήματα κολύμβησης σε νεαρή ηλικία και στη συνέχεια τα αποσύρουν πριν επιτευχθούν οι ελάχιστες ικανότητες, απογοητευμένοι από το κόστος των μαθημάτων και τη φαινομενικά αργή πρόοδο. Ο COVID διέκοψε επίσης τα μαθήματα κολύμβησης και την εκπαίδευση για την ασφάλεια του νερού για πολλά παιδιά. Κάποιοι θα επιστρέψουν στα μαθήματα και θα προλάβουν να αποκτήσουν τις απαιτούμενες δεξιότητες, αλλά κάποιοι μπορεί να μην επιστρέψουν ποτέ – ίσως λόγω του κόστους των μαθημάτων ή επειδή το παιδί είναι πλέον επικεντρωμένο σε ένα διαφορετικό άθλημα ή δραστηριότητα.

Επομένως, όταν σκέφτεστε αν θα εγγράψετε το παιδί σας σε μαθήματα κολύμβησης, σκεφτείτε να το διατηρήσετε μακροπρόθεσμα έως ότου το παιδί σας έχει πραγματικά τις δεξιότητες για να παραμείνει ασφαλές στο νερό. Λάβετε υπόψη το επίπεδο ωριμότητας του παιδιού σας και πόσο έτοιμο είναι να μάθει να κολυμπά. Λάβετε επίσης υπόψη το μακροπρόθεσμο κόστος που σχετίζεται με τα μαθήματα και πότε αυτή η επένδυση μπορεί να προσφέρει το μεγαλύτερο όφελος.

Αφού εγγραφεί το παιδί, ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να μάθει;

Ίσως αναρωτιέστε τι είναι καλύτερο: ένα σύντομο εβδομαδιαίο μάθημα ή ένα εντατικό πρόγραμμα εκμάθησης, όπου το παιδί κάνει μάθημα κολύμβησης κάθε μέρα για μια ή δύο εβδομάδες. Η απάντηση μπορεί να εξαρτάται από το πρόγραμμα της οικογένειάς σας και από το τι είναι διαθέσιμο στην περιοχή σας, αλλά ακόμα κι αν επιλέξετε ένα εντατικό πρόγραμμα, προσπαθήστε να παρέχετε ευκαιρίες στο παιδί σας να εξασκεί τακτικά τις δεξιότητες που έχει μάθει στην πισίνα.

Κάθε καλοκαίρι θρηνούμε δεκάδες θανάτους παιδιών από πνιγμό. Ως εκ τούτου, η ασφάλεια στο νερό είναι ζωτικής σημασίας για τα Ελληνόπουλα. Για τα παιδιά, εκτός από την εκμάθηση κολύμβησης, αυτό σημαίνει ενεργή επίβλεψη από τους ενήλικες ανά πάσα στιγμή γύρω από το νερό, έλεγχο για την καλή κατάσταση λειτουργίας του φράχτη και της πύλης της πισίνας και εκμάθηση καρδιοαναπνευστικής ανάνηψης (ΚΑΡΠΑ), ώστε να έχετε τις δεξιότητες να ανταποκρίνεστε σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

πηγή