Πλεύρης για Καραμανδάνειο: «Όσοι κάνουν κινητοποιήσεις να αναλογιστούν τις ευθύνες τους»

Αντιδράσεις για τις μετακινήσεις αναισθησιολόγων

Η απόφαση του υπουργείου υγείας να καλύψει τα κενά σε αναισθησιολόγους στο «Καραμανδάνειο» νοσοκομείο της Πάτρας με γιατρούς από άλλες περιοχές, έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στον ιατρικό κόσμο.

Από τη μια η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας και Πειραιά καλύπτει τους εργαζόμενους στη απόφασή τους για μη μετακίνηση και από την άλλη, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, στέλνει μήνυμα από τη Βουλή πώς όσοι προχωρούν σε κινητοποιήσεις θα πρέπει να αναλογιστούν τις ευθύνες τους.

«Το Καραμανδάνειο αποτελεί προτεραιότητα για το Υπουργείο Υγείας και δεν θα επιτρέψουμε να στηθούν πολιτικές καριέρες πάνω σ’ αυτό», δήλωσε από το βήμα της Βουλής, ο υπουργός υγείας Θάνος Πλεύρης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή Αχαΐας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος Νικολάου Καραθανασόπουλου σχετικά με το νοσοκομείο Καραμανδάνειο της Πάτρας.

Την ίδια στιγμή, η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας και Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), μετά από συνεδρίασή της τη Δευτέρα (6/6) αποφάσισε να «βάλει πλάτη» στους παιδοαναισθησιολόγους των Νοσοκομείων Παίδων «Αγία Σοφία»,  «Αγλαϊα Κυριακού» και Παίδων Πεντέλης, σε περίπτωση εντολής της διοίκησης «εντέλλεσθε» για τη μετακίνησή τους στο νοσοκομείο Καραμανδάνειο Πάτρας, να μην εκτελέσουν την εντολή αυτή.

«Οι μετακινήσεις αυτές θα προκαλέσουν τεράστιο πρόβλημα στη λειτουργία των νοσοκομείων, διότι θα πρέπει να αναβληθούν τα προγραμματισμένα χειρουργεία παιδιών και ειδικές εξετάσεις (μαγνητικές κλπ) όπου είναι απαραίτητοι οι συνάδελφοι παιδοαναισθησιολόγοι! Τα παίδων είναι νοσοκομεία όπου απευθύνονται σε ευαίσθητη πληθυσμιακή ομάδα και αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα και ελλείψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού», αναφέρουν οι γιατροί σε ανακοίνωσή τους.

Πλεύρης: «Κάποιοι εκμεταλλεύονται την αγωνία των γονιών»

Από την πλευρά του το Υπουργείο Υγείας, μέσω της απάντησης του υπουργού Θάνου Πλεύρη στη Βουλή, υπογραμμίζει σε όλους τους τόνους ότι δεν υπάρχει πρόθεση σκόπιμης υποβάθμισης του Καραμανδάνειου με τελικό στόχο το κλείσιμό του:

«Αυτή τη στιγμή γίνεται μία εκμετάλλευση της αγωνίας που έχουν οι γονείς για την περίθαλψη των παιδιών τους και κάποιοι προσπαθούν να διασπείρουν ότι δήθεν προσπαθούμε να υποβαθμίσουμε το Καραμανδάνειο με στόχο να κλείσουμε και να μην υπάρχει παιδιατρική κλινική στο Νομό Αχαΐας. Και με συγχωρείτε και όσοι κάνουν τις κινητοποιήσεις να αναλογιστούν και τις ευθύνες τους, γιατί οι ίδιοι ανήκουν και στη Διοίκηση του Καραμανδανείου», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Ο κύριος Πλεύρης εξήγησε ότι στο νοσοκομείο υπηρετούσαν 4 αναισθησιολόγοι και στο τέλος του προηγούμενου έτους (2021) συνταξιοδοτήθηκαν δύο γιατροί. Οι άλλες δύο επιπλέον θέσεις, είχαν καλυφθεί με μετακίνηση, η οποία είχε και με συνεργασία με ιδιώτη γιατρό, μετά από προκήρυξη.

«Αίφνης, όλοι οι αναισθησιολόγοι, είτε αυτοί που υπηρετούσαν, είτε αυτοί που είχαν μετακινηθεί, βρέθηκαν σε αδυναμία εργασίας λόγω αναρρωτικών αδειών. Αυτή ήταν η δυσλειτουργία η οποία υπήρξε όλη την προηγούμενη εβδομάδα. Τέσσερις αναισθησιολόγοι δεν μπορούσαν να παρέχουν τις υπηρεσίες τους διότι είχαν βγει σε αναρρωτική άδεια», εξήγησε ο υπουργός Υγείας.

Το υπουργείο Υγείας για να καλύψει τα κενά επικοινώνησε με την αρμόδια ΥΠΕ στην Αθήνα, σημειώνει ο Θάνος Πλεύρης, τονίζοντας πως δεν θα μπορούσε να είχε προβλεφθεί «ότι το σύνολο των αναισθησιολόγων δε θα μπορούσαν να εργαστούν».

 

ΠΗΓH IATROPEDIA

Διαβάστε επίσης