Στο κυνήγι του «μαύρου» χρήματος η ΑΑΔΕ

Αντιμέτωποι με ποινικές διώξεις αλλά και τσουχτερά πρόστιμα βρίσκονται δεκάδες φορολογούμενοι και επιχειρήσεις που από τις αρχές του έτους έπεσαν στα δίχτυα των διωκτικών αρχών για ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος.

Οι έλεγχοι της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων έβγαλαν «λαβράκια» και κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου του τρέχοντος έτους, οπότε και εντοπίστηκε σημαντικός αριθμός κρουσμάτων ξεπλύματος «μαύρου» χρήματος, αλλά και μεγάλης φοροδιαφυγής.

Στο πλαίσιο δε αυτό εκατοντάδες υποθέσεις φοροφυγάδων και μεγαλοοφειλετών έχουν ήδη παραπεμφθεί προς έλεγχο στην Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, με τις μηνυτήριες αναφορές εναντίον όσων φέρονται να εμπλέκονται στις εν λόγω υποθέσεις να πέφτουν βροχή. Είναι χαρακτηριστικό, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, ότι κατά τη διάρκεια του τριμήνου Ιανουαρίου - Μαρτίου ο φοροελεγκτικός μηχανισμός απέστειλε στην ανωτέρω Αρχή 136 υποθέσεις, που θα ελεγχθούν και για ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος, καθώς κατηγορούνται για βεβαιωμένη φοροδιαφυγή, που ξεπερνά τις 50.000 ευρώ.

Επίσης, στο ίδιο χρονικό διάστημα, εστάλησαν στην Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες 71 υποθέσεις φορολογουμένων με βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο άνω των 50.000 ευρώ, η συνολική οφειλή των οποίων ανέρχεται σε 50,71 εκατ. ευρώ. Επίσης, στο πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, στο πλαίσιο της ανταλλαγής «ύποπτων» υποθέσεων, η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες απέστειλε στις ελεγκτικές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ «φρέσκες» υποθέσεις με εκατοντάδες εμπλεκόμενα πρόσωπα.

Σε κάθε περίπτωση άλλωστε τα πρόσωπα που κατηγορούνται για ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος ελέγχονται και για φοροδιαφυγή ή για οφειλές προς το Δημόσιο. Έτσι η Αρχή για το ξέπλυμα αποστέλλει στην εφορία όλες τις υποθέσεις που διερευνώνται για «μαύρο» χρήμα.

Ειδικότερα, στο διάστημα Ιανουαρίου - Μαρτίου η Αρχή απέστειλε στην ΑΑΔΕ 20 νέες υποθέσεις «μαύρου» χρήματος για να ερευνηθούν για φοροδιαφυγή. Στις συγκεκριμένες υποθέσεις εμπλέκονται μάλιστα συνολικά 97 πρόσωπα, ενώ οι φορολογικές αρχές εξέδωσαν εντολές ελέγχου για 51 πρόσωπα, με τα βεβαιωθέντα ποσά να ξεπερνούν τα 46 εκατ. ευρώ. Επισημαίνεται ότι στο πλαίσιο καταπολέμησης της διακίνησης του «μαύρου» χρήματος σημαντικές αλλαγές επήλθαν με τον νέο νόμο 4816/2021, ο οποίος τροποποίησε διατάξεις του βασικού νόμου για το ξέπλυμα (4557/2018) και άλλαξε, μεταξύ άλλων, τον κατάλογο των παραβάσεων που εντάσσονται στα «βασικά αδικήματα». Έτσι, στα βασικά αδικήματα που ενεργοποιούν πλέον τη διαδικασία δίωξης για ξέπλυμα εντάσσονται η αποφυγή πληρωμής φόρων εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ πλοίων, ενώ εξαιρούνται οι εμπλεκόμενοι σε πλαστά και εικονικά τιμολόγια, όπως και η διασυνοριακή απάτη στον ΦΠΑ. Ταυτόχρονα, άλλαξε και η διαδικασία της δέσμευσης και απαγόρευσης εκποίησης περιουσιακών στοιχείων, ενώ δεν ισχύουν για τους κατηγορούμενους οι διατάξεις περί τραπεζικού, φορολογικού, τηλεπικοινωνιακού, χρηματιστηριακού και κάθε άλλου απορρήτου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ