«Ουρανός απ’ άλλους τόπους»: Το βιβλίο του Σωτήρη Δημητρίου παρουσιάζεται στην Πάτρα

Την Πέμπτη, στο Πολύεδρο

 Την Πέμπτη  9 Ιουνίου στις 8:30  το βράδυ  στον κήπο  στο Πολύεδρο, παρουσιάζουμε το βιβλίο «Ουρανός απ’ άλλους» του Σωτήρη Δημητρίου που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκης .   

 

Για το βιβλίο θα μιλήσει μαζί με το συγγραφέα, η Αργυρούλα Αλεξανδροπούλου, φιλόλογος  διδάκτωρ ιστορίας. Αποσπάσματα απ’ το βιβλίο θα διαβάσει η Μαντώ Κάτσιου, έφορος πολιτισμού Πανηπειρωτικού Συλλόγου Πατρών.

 

«Κατά πολλούς η γλώσσα είναι λογοτεχνία και η λογοτεχνία είναι γλώσσα. Αν αυτό ισχύει απόλυτα, τότε ο Σωτήρης Δημητρίου γράφει γνήσια λογοτεχνία, όπως και στα προηγούμενα έργα του, στα οποία η εντοπιότητα εκφράζεται στην τοπική διάλεκτο, με προφορικό τόνο και ποιητική χροιά.  Ο συγγραφέας στήνει ένα λεκτικό μνημείο στην ιδιαίτερη πατρίδα του και μαζί στον απλό άνθρωπο και την αίσθηση που έχει για τον κόσμο. Η ζωή μιας ασήμαντης γυναίκας είναι ο μικρόκοσμος μιας ολόκληρης κοινωνίας και μιας ολόκληρης εποχής. Γι’ αυτό η λογοτεχνία τέτοιου είδους αξίζει ως το απαύγασμα του παρελθόντος που μιλά με άλλη γλώσσα στο παρόν».                           

(Γιώργος Ν. Περαντωνάκης, bookpress.gr, 21/10/2021)

 

Ο Σωτήρης Δημητρίου  γεννήθηκε το 1955 στην Πόβλα Θεσπρωτίας. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Το έργο του έχει τιμηθεί με το βραβείο διηγήματος της εφημερίδος "Τα Νέα" (1987), δύο φορές με το βραβείο διηγήματος του περιοδικού "Διαβάζω" (η τελευταία το 2002), μία φορά με το βραβείο του Ιδρύματος Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών (2013), ενώ το μυθιστόρημά του "Ν' ακούω καλά τ' όνομά σου" ήταν υποψήφιο για το Ευρωπαϊκό Αριστείο Λογοτεχνίας. Κείμενά του έχουν μεταφερθεί πολλές φορές στον κινηματογράφο, σε ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους.