Πάτρα: Καραμανδάνειο "Ώρα Μηδέν" - Μεγάλη κινητοποίηση στήριξης - Αντανακλαστικά από τη Μίνα Γκάγκα

Στο σημείο μηδέν έχει φτάσει η κατάσταση που επικρατεί στο Καραμανδάνειο Νοσοκομείο Παίδων Πατρών, με αιχμή του δόρατος την αναστολή όλων των χειρουργείων, τακτικών και εκτάκτων, αφού δεν υπάρχει επαρκής αριθμός αναισθησιολόγων.

Το λουκέτο στα χειρουργεία, του μοναδικού παιδιατρικού νοσοκομείου εκτός Αθηνών, έχει προκαλέσει ομοβροντία αντιδράσεων από φορείς της Πάτρας που βλέπουν το Καραμανδάνειο Νοσοκομείο να παραπαίει, οδηγώντας σε έναν ατελείωτο Γολγοθά γονείς και παιδιά, από ολόκληρη τη νότια Ελλάδα και το Ιόνιο, τα οποία θα πρέπει να διακομίζονται στην Αθήνα.

Ήδη, το απόγευμα της Παρασκευής ο Δήμος Πατρέων με πλήθος φορέων, ετοιμάζουν κινητοποίηση στην Πλατεία Γεωργίου, απευθύνοντας κάλεσμα ευρείας συμμετοχής και διεκδικώντας την άμεση πρόσληψη μόνιμων αναισθησιολόγων.

Μηνυτήρια αναφορά από τον Δικηγορικό Σύλλογο

Στις ήδη υπάρχουσες αντιδράσεις έρχεται να προστεθεί ακόμη μία, που φέρνει την κατάσταση του Νοσοκομείου, ενώπιον της δικαιοσύνης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του tempo24.news, ο Δικηγορικός Σύλλογος Πατρών ετοιμάζεται εντός των επόμενων ωρών να καταθέσει μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελία Πατρών, προκειμένου να αναζητηθούν τα αίτια που οδήγησαν το νοσηλευτικό ίδρυμα σε αυτήν την κατάσταση και να εξακριβωθεί ποιοι έχουν ευθύνες για αυτό.

Έγκυρες πηγές αναφέρουν στο tempo24.news πως ήδη τις τελευταίες ώρες πλειάδα δικηγόρων και μελών της διοίκησης εισηγούνται στον πρόεδρο, Θανάση Ζούπα, ο σύλλογος συντονισμένα να προχωρήσει στην κίνηση αυτή, πιέζοντας από τη δική του πλευρά σε ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα της Πάτρας.

"Γνώριζαν αλλά έκρυβαν το πρόβλημα"

"Εδώ και μήνες γνώριζαν το πού οδηγείται η κατάσταση, αλλά μας αγνοούσαν και προσπαθούσαν να λύσουν το πρόβλημα με μπαλώματα και λύσεις απελπισίας", ανέφεραν οι γιατροί του Νοσοκομείου σε συνέντευξη τύπου που δόθηκε το πρωί της Πέμπτης.

Τους τελευταίους μήνες είχε χτυπήσει το καμπανάκι κινδύνου για τους αναισθησιολόγους που έχουν απομείνει στο Νοσοκομείο, οι οποίοι για να μπορέσει να λειτουργεί, αναγκάζονταν και έκαναν πολυήμερες συνεχόμενες εφημερίες, φτάνοντας κυριολεκτικά στα όρια της κατάρρευσης, όπως λένε οι ίδιοι.

Έρχονται αναισθησιολόγοι από την Αθήνα

Οι μέχρι τώρα προσπάθειες κάλυψης των κενών με επικουρικούς αναισθησιολόγους έπεσαν στο κενό, αφού οι προκηρύξεις κρίνονταν άγονες, καθώς κανένας γιατρός δε θα αναλάμβανε να διαχειριστεί την "καυτή πατάτα" των συνεχόμενων εφημεριών και των "εντέλλεσθε".

Προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κατάσταση άμεσα, σύμφωνα με πληροφορίες του tempo24.news, η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα προχωράει στην απόσπαση τριών αναισθησιολόγων από το Νοσοκομείο Παίδων "Π. & Γ. Κυριακού" προκειμένου να αποσυμπιεστεί ο αριθμός των χειρουργείων που έχουν αναβληθεί τις τελευταίες ημέρες.

Τις προηγούμενες ημέρες και μετά από παρέμβαση του Κώστα Πελετίδη, η κ. Γκάγκα δεσμεύτηκε για την άμεση προκήρυξη θέσεων Διευθυντή και Επιμελητή Α’ του Αναισθησιολογικού Τμήματος και το επόμενο δίμηνο των 2 θέσεων Επιμελητή Β’.