ΣτΕ: Μόνο οι ελιές που παράγονται στη Μεσσηνία θα μπορούν να πωλούνται ως «ελιές Καλαμών»

 

Αποκλειστικά και μόνο οι ελιές που παράγονται στη Μεσσηνία θα μπορούν να πωλούνται ως «ελιές Καλαμών», σύμφωνα με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που επιβάλλει στους υπόλοιπους παραγωγούς να αναγράφουν στη συσκευασία της  συγκεκριμένης ποικιλίας και την περιοχή προέλευσής τους.

Το Δ΄  Τμήμα του ΣτΕ με την υπ΄ αριθμ. 1149/2022 απόφασή του έκανε δεκτή την αίτηση του «Συλλόγου Υπέρ των Μεσσηνιακών Ελαιοκομικών Προϊόντων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης» και ακύρωσε υπουργική απόφαση του 2018 ως προς το σκέλος της καταχώρησης της συγκεκριμένης ποικιλίας,  στο Μητρώο Ποικιλιών   με την ονομασία «Kalamata». Οι προσφεύγοντες υποστήριζαν ότι η επίμαχη υπουργική απόφαση εκδόθηκε κατά παράβαση της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας και παρά το γεγονός ότι η ονομασία «Καλαμάτα» αποτελεί προστατευόμενο δικαίωμα προέλευσης. Παράλληλα, σημείωναν πως η ένδειξη είναι παραπλανητική για τους καταναλωτές.

 Οι σύμβουλοι Επικρατείας έκριναν ότι η εν λόγω  υπουργική απόφαση λόγω πρέπει να απορριφθεί ως μη νόμιμης αιτιολογίας  καθώς  δεν ελήφθησαν υπόψη οι προϋποθέσεις που επιτάσσει η  Ευρωπαϊκή νομοθεσία. Με την ίδια απόφαση, αναγνωρίστηκε ως προστατευόμενη ονομασία προέλευσης της ελιάς Καλαμών, η «Καλαμάτα» («Kalamata»). 

https://www.zougla.gr/

Διαβάστε επίσης