Πόσο αλκοόλ μπορούμε να πίνουμε κάθε μέρα; Η ειδικός απαντά

H Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Δάφνη Νταλάπα, του diatrofi.gr, μας ενημερώνει για την κατανάλωση αλκοόλ, τώρα που το καλοκαίρι… το «σηκώνει» η καθημερινότητα.

Η καθημερινή κατανάλωση αλκοόλ είναι κάτι δεδομένο στην ζωή πολλών. Το αλκοόλ συνοδεύει τις εξόδους μας, τις γιορτές ή και τις βραδιές χαλάρωσης στο σπίτι. Ποιες είναι όμως οι παρενέργειες από την καθημερινή κατανάλωση αλκοόλ στο σώμα μας; Έχει οφέλη; Και τελικά, πόσο αλκοόλ μπορώ να πίνω χωρίς να χαλάω τη δίαιτά μου ή την υγεία μου;

Στη «δίαιτα»
Το αλκοόλ έχει 7 θερμίδες ανά γραμμάριο. Μπορείτε να καταλάβετε καλύτερα τι σημαίνει, αν αναλογιστείτε ότι το λίπος (το υψηλότερο σε θερμίδες θρεπτικό συστατικό) έχει 9 θερμίδες στο γραμμάριο. Αυτό σημαίνει ότι ένα ποτό με χυμούς ή ένα κοκτέιλ μπορεί να φτάσει να ισούται σε ενέργεια με ένα γεύμα. Όμως, το πράγμα χειροτερεύει. Η βασική διαφορά της αλκοόλης από άλλα συστατικά είναι ότι έχει μηδενική θρεπτική ενέργεια. Δε μας προμηθεύει, δηλαδή, με καμία ουσία που το σώμα μπορεί να αξιοποιήσει στον μεταβολισμό. Έτσι, αποθηκεύεται αυτό καθ’ αυτό στο σώμα ως λίπος. Επιπλέον, όσο πιο «περίπλοκο» είναι το ποτό που θα καταναλώσουμε (λόγω της αλκοόλης σε συνδυασμό με τα σάκχαρα χυμών/φρούτων/σιροπιών κ.λπ), τόσο μεγαλύτερο το αίσθημα πείνας και «λιγούρας» που δημιουργεί.  Άρα εδώ πρέπει να υπολογίσουμε και τις τροφές, συνήθως λιπαρές ή πολύ γλυκές, που μπορεί να επιλέξουμε μετά από την κατανάλωση μερικών ποτών.

Διαβάστε περισσότερα