Ανακαλύφθηκε άγνωστη πόλη των Μάγια με παλάτια και πυραμίδες (βίντεο)

Οι εργασίες που πραγματοποιούνται στην περιοχή Xiol κοντά στην πρωτεύουσα της χερσονήσου Γιουκατάν στο Μεξικό για την δημιουργία ενός βιομηχανικού πάρκου έφεραν στο φως αρχαιολογικά ευρήματα με αποτέλεσμα να διακοπούν οι εργασίες και να ξεκινήσουν ανασκαφές για να διαπιστωθεί τι υπάρχει εκεί.

Οι ανασκαφές αποκάλυψαν τελικά τα ερείπια μιας άγνωστης πόλης των Μάγια. «Εκτιμούμε ότι ζούσαν εδώ περισσότεροι από 4 χιλιάδες άνθρωποι μεταξύ του 600 μ.Χ-900 μ.Χ. Όπως φαίνεται υπήρχε κοινωνική διαστρωμάτωση. Υπήρχαν ιερείς και κρατικοί λειτουργοί που ζούσαν σε μεγάλα παλάτια αλλά και οι απλοί πολίτες που ζούσαν σε μικρές κατοικίες» δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ο Κάρλος Περάζα, μέλος της ομάδας των αρχαιολόγων που πραγματοποιεί τις ανασκαφές.

Πιθανώς η πόλη να αποτελούσε κάποιο διοικητικό ή/και οικονομικό κέντρο αφού έχουν ανευρεθεί μέχρι στιγμής ερείπια μεγάλων παλατιών, πυραμίδων και πλατειών ο αριθμός και τα μεγέθη των οποίων είναι δυσανάλογα με τον πληθυσμό που πιστεύεται ότι είχε. Έχουν εντοπισθεί επίσης ταφικά μνημεία στα οποία οι νεκροί θάβονταν με διαφόρων ειδών προσωπικά και άλλα αντικείμενα. Άλλα ευρήματα υποδεικνύουν ότι η βασική ασχολία αλλά και πηγή διατροφής των κατοίκων της πόλης ήταν η γεωργία αλλά ασχολούνταν σε μικρότερο ποσοστό και με την αλιεία αφού η θάλασσα ήταν σε κοντινή απόσταση για να συμπληρώνουν με θαλασσινά το διαιτολόγιο τους.  

Όπως έγινε γνωστό πάντως όταν οι ανασκαφές ολοκληρωθούν θα συνεχιστούν οι εργασίες δημιουργίας του πάρκου οι εγκαταστάσεις του οποίου θα διαμορφωθούν πλέον σε συνδυασμό με τα αρχαιολογικά ευρήματα.