Πάτρα: Παρουσιάστηκε το βιβλίο του πατρινού συγγραφέα-δημοσιογράφου Αντώνη Μπουλούτζα «Το Ξύπνημα της Πατρινέλλας» ΦΩΤΟ

Παρουσιάστηκε το βράδυ του Σαββάτου, στο ξενοδοχείο Mediterranee, στην Πάτρα, το τρίτο μυθιστόρημα του πατρινού συγγραφέα, και δημοσιογράφου, Αντώνη Μπουλούτζα, «Το Ξύπνημα της Πατρινέλλας», από τις εκδόσεις Νίκας.

Για το βιβλίο μίλησαν, η Κρίστυ Κουνινιώτη, δημοσιογράφος της εφημερίδας «Πελοπόννησος» και ο Γιώργος Καραχάλιος, ποιητής, ομότιμος καθηγητής Φυσικής του Πανεπιστημίου Πατρών, ενώ ο συγγραφέας θα διαβάσει αποσπάσματα από το βιβλίο και θα απαντήσει σε ερωτήσεις του κοινού.  

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ

Σε μια εσοχή ψηλά στο νότιο τείχος του Κάστρου της Πάτρας στέκει ένα εμβληματικό για την πόλη αρχαίο γλυπτό το οποίο απεικονίζει είτε τον Δία, είτε τον Απόλλωνα ή τον Πατρέα... για πολλούς όμως είναι η Πατρινέλλα, το στοιχειό που λέγεται ότι πάντοτε προστάτευε την πόλη και προειδοποιούσε με κρωξίματα όποτε πλησίαζε κάποιο κακό. Μια νύχτα το άγαλμα εξαφανίζεται και η πόλη ξυπνάει από έναν δυνατό σεισμό. Η αστυνομία αναζητάει τους αρχαιόσυλους που όμως ένας ένας βρίσκουν τραγικό θάνατο με παράδοξο τρόπο. Η πόλη αναστατώνεται από ανεξήγητα φαινόμενα και κάποιοι υποψιασμένοι αποφασίζουν να αναζητήσουν τα ίχνη μιας γυναίκας η οποία, ενώ έχει πεθάνει εδώ και τρεις αιώνες, εμφανίζεται ζωντανή και... οργισμένη.

 

Απόσπασμα στο οπισθόφυλλο του εξωφύλλου από το  ΕΠΙΜΕΤΡΟ που γράφει στο τέλος του βιβλίου

ο δρ Κωνσταντίνος Μπούρας, επισκέπτης καθηγητής Θεατρικής Κριτικής στο ΕΚΠΑ:

«...Δομή θρίλερ, αρετές ποιοτικού αστυνομικού μυθιστορήματος, «γοτθική» ατμόσφαιρα (εμπλουτισμένη από το μεσογειακό μελοδραματικό στοιχείο), μια κάποια «νουάρ» απόχρωση που ερωτοτροπεί με το μπαρόκ της μεγάλης νεοελληνικής διηγηματογραφίας του δέκατου ένατου αιώνα. Εν ολίγοις, πρόκειται για έναν συγγραφικό άθλο, ένα λογοτεχνικό επίτευγμα που αξίζει να ξαναδιαβαστεί επανειλημμένα και να ερευνηθεί στα πολλά υπό-κειμενικά επίπεδα που διαθέτει...»

Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

Ο Αντώνης Μπουλούτζας γεννήθηκε στην Πάτρα τον Νοέμβριο του 1946. Από πολύ νωρίς ασχολήθηκε με την Ποίηση, όμως δεν δημοσίευσε παρά ελάχιστα ποιήματά του. Πέρασε στη δημοσιογραφία στα μέσα της δεκαετίας του ’60, με χρονογραφήματα και ευθυμογραφήματα, και από το 1969 δούλεψε, επαγγελματικά, στις εφημερίδες «Ημερήσιος Κήρυξ Πατρών», «Νεολόγος», «Ημέρα Πατρών». Το 1975 εγκαταστάθηκε στην Αθήνα, όπου εργάστηκε ως συντάκτης και αρχισυντάκτης ύλης στην «Καθημερινή» (1976-1990 και 1993-1995). Παράλληλα, ανέλαβε την επιμέλεια κειμένων σε περιοδικά, βιβλία, εγκυκλοπαίδειες και άλλες ειδικές εκδόσεις.

Ίδρυσε και εξέδωσε τα περιοδικά Τέχνης «Εικαστικά» (1982), το οποίο και διηύθυνε έως το 1985, και το δίγλωσσο –ελληνικά/αγγλικά– και διεθνές «ARTI - Η Τέχνη Σήμερα / Art Today» (1990 έως 1998, οπότε και ανέστειλε την έκδοσή του), ενώ δημοσίευσε κείμενα σε μονογραφίες καλλιτεχνών και καταλόγους εκθέσεων.

Κυκλοφορούν τα μυθιστορήματά του: «Η Παναγία των Αγγέλων» (σελ. 616, εκδόσεις Καστανιώτη, 2003), και «Ο Μεσολαβητής» (σελ. 483, εκδόσεις Κριτική, 2014).

«Το Ξύπνημα της Πατρινέλλας» (σελ. 600, εκδόσεις Νίκας, 2022) είναι το τρίτο μυθιστόρημά του.