Ένα φρούτο που πρέπει να έχουμε καθημερινά στη διατροφή μας

Η μπανάνα είναι από τα πιο ωφέλημα φρούτα γιατί παρέχει στον οργανισμό την απαραίτητη ενέργεια και είναι πλούσια σε πολλά θρεπτικά συστατικά.

Έχει πολλές φυτικές ίνες και προμηθεύει τον οργανισμό με τις βιταμίνες Α, Β, C, Ε καθώς και με εξίσου απαραίτητα ιχνοστοιχεία  όπως το κάλιο (καλύπτει το 25% των ημερησίων αναγκών του σώματος μας σε κάλιο), τον σίδηρο, το ασβέστιο, το σελήνιο, τον ψευδάργυρο, το μαγνήσιο.

Η μπανάνα, λοιπόν, αποδεικνύεται ιδιαίτερα ωφέλιμη και η καθημερινή κατανάλωσή της (χωρίς υπερβολές στην ποσότητα, με τους ειδικούς να συστήνουν μία έως τρεις) βοηθά τον οργανισμό.

Που βοηθά

Ανακουφίζει από τις καούρες, μιας ενεργεί ως αντιόξινο.

Ενισχύει την καλή λειτουργία του εγκεφάλου και χαρίζει πνευματική διαύγεια.

Καταπολεμά το άγχος.

Η μπανάνα περιέχει τρυπτοφάνη, ένα πολύτιμο θρεπτικό συστατικό, που μέσα στον οργανισμό μετατρέπεται σε σεροτονίνη, η οποία με την σειρά της, έχει την ικανότητα να μας ηρεμεί, να μας χαλαρώνει και να μας φτιάχνει την διάθεση.

Ενισχύει την ενέργεια στον οργανισμό. Η έρευνα δείξει ότι δύο μπανάνες παρέχουν αρκετή ενέργεια για μια επίπονη 90λεπτη προπόνηση.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως οι αθλητές τρώνε μπανάνα πριν από κάθε αγώνα ή προπόνηση.

Συνιστάται σε όσους έχουν αναιμία, καθώς έχει υψηλή περιεκτικότητα σιδήρου, ενώ μπορεί να τονώσει την παραγωγή της αιμοσφαιρίνης στο αίμα.

Μειώνει τον κίνδυνο της αρτηριακής πίεσης.

Σύμφωνα με την αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων, επειδή έχει εξαιρετικά υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο και χαμηλή περιεκτικότητα σε αλάτι, βοηθά στη μείωση του κινδύνου.

Βοηθά στην συγκέντρωση και στην μνήμη: Έρευνα έδειξε ότι οι μαθητές που καταναλώνουν μπανάνες ήταν πιο προσεκτικοί στην τάξη και μαθαίνουν περισσότερα.

Τα χαρακτηριστικά της 

– Μια μπανάνα 100 γραμμαρίων περιέχει:
– Θερμίδες 85
– Πρωτεΐνες 1,1γρ.
– Υδατάνθρακες 22,2 γρ.,
– Χοληστερίνη 0,
– Λιπαρά 0,2 γρ.
– A 190 Δ.Μ.,
– Β1 0,05mg,
– Β2 0,06mg,
– Β3 0,7mg,
– Β6 0,5mg,
– Φολικό οξύ 10,9μικρομίλ,
– C 10mg,
– D 0,
– E 0,4Δ.Μ.
– Ασβέστιο 8 mg,
– Φώσφορος 26 mg,
– Σίδηρος 0,7 mg,
– Νάτριο 1 mg,
– Μαγνήσιο 33 mg,
– Κάλιο 370 mg