Απαγωγή 6χρονου στην Κηφισιά – Η μάνα του τον είχε απαγάγει από τη Νορβηγία, καταγγέλλει ο πατέρας

Βρίσκεται στη μέση μίας ατελείωτης δικαστικής διαμάχης των γονιών του.

Σε θρίλερ για γερά νεύρα εξελίσσεται η υπόθεση του 6χρονου Ράινερ ο οποίος εξαφανίστηκε το βράδυ της Τρίτης από το σπίτι της γιαγιάς του στην Κηφισιά.

Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν πως ένας άνδρας με κουκούλα και νοικιασμένο ένα λευκό βαν άρπαξε στον 6χρονο από το σπίτι της γιαγιάς του, ενώ η αστυνομία προσανατολίζεται στο σενάριο της γονικής αρπαγής.

Σημειώνεται πως ο 6χρονος ζει με την μητέρα του στην Ελλάδα η οποία είναι πανεπιστημιακός.

Στις δικαστικές αίθουσες για τον 6χρονο Ράινερ οι γονείς του

Ωστόσο όπως αποκαλύπτεται από νορβηγικό μέσο, το παρελθόν της διαμάχης των δύο πρώην συζύγων σχετικά με την επιμέλεια του παιδιού είναι μεγάλο, καθώς ο πατέρα του Ράινερ κατηγορούσε τη μητέρα του πως τον απήγαγε από την Νορβηγία και τον έφερε στην Ελλάδα όπου μένει το τελευταίο χρόνο.

Συγκεκριμένα τον Σεπτέμβριο του 2021 ο πατέρας του 6χρονου Ρίκι Πέντερσεν είχε κατηγορήσει κι εκείνος την πρώην σύζυγο του για αρπαγή του παιδιού τους, την στιγμή μάλιστα που με απόφαση από τα νορβηγικά δικαστήρια του είχε παραχωρηθεί η επιμέλεια.

Όπως την κατηγόρησε η γυναίκα έφτασε στο σημείο να πλαστογραφήσει την υπογραφή του, προκειμένου να βγάλει διαβατήριο στο παιδί και να το φέρει στην Ελλάδα. 

Πατέρας Ράινερ: H μητέρα του τον απήγαγε από τη Νορβηγία

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του nettavisen.no ο Ρίκι Πέντερσεν ήρθε στην Ελλάδα τον περασμένο Απρίλιο, προκειμένου να ξεκινήσει όλες τις διαδικασίες ώστε να πάρει πίσω το παιδί του. Στη Νορβηγία, η μητέρα κατηγορείται για απαγωγή και ο γιος τους αναζητείται διεθνώς:  «Ανησυχώ πολύ για αυτόν. Αν δεν τον πάρω σπίτι, δεν ξέρω τι να κάνω» ανέφερε στην συνέντευξη του ο Ρίκι Πέντερσεν ο οποίος από το 2018 που χώρισε με την Ελληνίδα σύζυγο του είχε την καθημερινή φροντίδα και ευθύνη του γιου τους.

Την ίδια περίοδο η μητέρα είχε μετακομίσει σε άλλη πόλη της Νορβηγίας το Σόρλαντετ για σπουδές. Παρ όλα αυτά όμως η μεταξύ τους διαμάχη συνεχίστηκε με αποτέλεσμα το καλοκαίρι του 2020, η μητέρα σύμφωνα με το δημοσίευμα να μεταφέρει παράνομα το παιδί της στην Ελλάδα.

Όπως την κατηγορεί ο Ρίκι Πέντερσεν η πρώην σύζυγός του για να βγάλει τον γιο της από τη Νορβηγία, κατάφερε να κάνει τη νορβηγική αστυνομία να εκδώσει διαβατήριο στο παιδί της, χωρίς εκείνος να το γνωρίζει. Είχε πλαστογραφήσει την υπογραφή του. Έτσι το διαβατήριο αντί να σταλεί την διεύθυνση που εκείνος είχε ορίσει κατέληξε στα χέρια της.

Ο Ρίκι Πέντερσεν μετά την πράξη αυτή της απαγωγής συνέχισε να την κυνηγάει δικαστικά με αποτέλεσμα το νορβηγικό δικαστήριο να του αναθέσει την αποκλειστική γονική μέριμνα. Με την απόφαση αυτή η αστυνομία είχε ξεκινήσει να αναζητά σε διεθνές επίπεδο το παιδί.

Ο Πέντερσεν προσέφυγε και στο ελληνικό δικαστήριο και ζήτησε να επιστραφεί το παιδί στη Νορβηγία, καθώς η Σύμβαση της Χάγης αναφέρει ότι τέτοιες υποθέσεις πρέπει να επιλυθούν. Για τον λόγο αυτό ταξίδεψε τον Απρίλιο από την Νορβηγία στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με το ημερολόγιο του ο Πέντερσεν εμφανίστηκε:

-15 Απριλίου 2021: Ο Πέντερσεν εμφανίζεται στο δικαστήριο της Αθήνας και αξιώνει την επιστροφή του παιδιού τους βάσει της Σύμβασης της Χάγης. Η δίκη όμως ακυρώθηκε.
-19 Απριλίου: Επιστρέφουν στο δικαστήριο, αλλά ο δικαστής ακυρώνει την ακροαματική διαδικασία. Ο λόγος είναι ότι η μητέρα είχε απαιτήσει να λάβει την κύρια φροντίδα για το παιδί και ο δικαστής πιστεύει ότι οι δύο υποθέσεις πρέπει να διεκπεραιωθούν ταυτόχρονα.
-28 Μαΐου: Επιστροφή στο δικαστήριο για επεξεργασία του αιτήματος έκδοσης στη Νορβηγία
-5 Ιουνίου: Το δικαστήριο διακόπτεται επειδή δεν επιτρέπεται να διεκπεραιώνει υποθέσεις σχετικά με τη γονική μέριμνα.
-1 Ιουλίου: Το ελληνικό δικαστήριο αναγνώρισε ότι το παιδί μεταφέρθηκε παράνομα από τη Νορβηγία, αλλά αποφάσισε ότι το αγόρι δεν πρέπει να επιστραφεί. Το δικαστήριο έκρινε ότι θα ήταν ψυχολογικά επιζήμιο για την επιστροφή του αγοριού, καθώς βρισκόταν τότε στην Ελλάδα σχεδόν ένα χρόνο. Στην απόφαση είχε ασκηθεί έφεση. 

Οι κατηγορίες για κακομεταχείριση

Όπως αποκάλυψε στην συνέντευξη του ο Ρίκι Πέντερσεν η πρώην σύζυγος του τον είχε κατηγορήσει στο παρελθόν για κακομεταχείριση με αποτέλεσμα με απόφαση δικαστηρίου να του δίνεται η ευκαιρία να δει το παιδί του μόνο στο σπίτι της :

«Mε έχει κατηγορήσει στο παρελθόν για κακομεταχείριση, οπότε δεν έχω την ευκαιρία να τον δω μόνο του παρά μόνο στο σπίτι της. Φοβάμαι ότι μπορεί να με κατηγορήσει ξανά».

Για τον λόγο αυτό ο Πέντερσεν έδωσε προς δημοσίευση ένα γράμμα τόσο από την ίδια τη μητέρα όσο και από τον δικηγόρο της, στο οποίο του προτείνουν να μετακομίσει στην Ελλάδα και να είναι με τη μητέρα και το παιδί.

Το γράμμα αναφέρει:  «Ελπίζω να αλλάξεις γνώμη και να έρθεις μαζί μας στην Ελλάδα. Είναι πραγματικά λυπηρό. Θα μπορούσαμε να είχαμε μια τόσο καλή ζωή εδώ, όχι μόνο για τον γιο μας αλλά και για σένα» , αναφέρεται σε ένα από τα γράμματα. Σε άλλο, ο δικηγόρος γράφει ότι ο Πέντερσεν μπορεί να μετακομίσει στην Ελλάδα, ώστε να προσπαθήσουν να σώσουν τον γάμο και να γίνουν γονείς μαζί.

πηγή