Χρηματιστήριο: Η απότομη κάθοδος πανευρωπαϊκά προκαλεί αρχικά ήπιες αντιδράσεις στην Αθήνα

Με διάθεση να παρακολουθήσουν την τάση των διεθνών, οι μετοχές της Αθήνας ξεκίνησαν τη διαπραγμάτευση οριακά πτωτικά. Η έναρξη ήταν αντίθετη από εκείνη που εμφάνισε στην αμέσως προηγούμενη σταθεροποιητική συνεδρίαση. Είχαμε από την αρχή επικράτηση των εντολών πώλησης για τα περισσότερα από τα blue chip που είχαν πράξεις στα πρώτα τρία λεπτά, ενώ οι ρυθμοί των συναλλαγών ήταν μέτριοι.

Η μετριοπαθής τάση πώλησης θέσεων στις 2 από τις 4 συστημικές Τράπεζες συνέβαλλε στο να επιβληθεί η τάση συσσώρευσης με εναλλαγές στο πρόσημο του μέσου όρου. Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των πωλητών με σχετικά μικρές απώλειες κάτω του -1,5% βρέθηκαν αρχικά 3 μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης ήτοι οι ΜΟΗ ΑΔΜΗΕ ΕΥΔΑΠ ΕΥΔΑΠ+0,14% με μέτρια βαρύτητα στο σχηματισμό της τιμής των βασικών δεικτών. Η διαπραγμάτευση  λειτούργησε αρχικά υπέρ μείωσης των καθοδικών μετοχών. Αυτές του 25άρη στον αντίποδα που ωθούν ανοδικά στο πρώτο 5λεπτο  ήταν περίπου 10, με τον τζίρο στα 1,06 εκατ. ευρώ. Ξεχώρισαν για τα κέρδη τους οι ΕΛΧΑ +3,34%, ΒΙΟ +1,34% ΕΤΕ +1,18% ΟΤΕ ΟΤΕ+0,51% +1,03% ΚΟΥΕΣ +1%. Η οριακή άνοδος σε μικρό διάστημα έφερε επίσης σύντομα σταθεροποίηση σε επίπεδα πέριξ των 860 μονάδων και η απόσταση (32,00 μονάδες) του χαμηλό τριμήνου που ήταν οι 838,4 μονάδες υπογραμμίζει την πιθανή αναζήτηση οροφής πάνω από τις 860. Ωστόσο το κλίμα παρέμεινε ευμετάβλητο λόγω των εισαγόμενων ανησυχιών.

Καθώς η σύνοδος βαδίζει για τη συμπλήρωση 30 λεπτών διαπραγμάτευσης, στο επίκεντρο των πωλητών από την πλευρά των θεσμικών βρίσκονται οι λιγότεροι κλαδικοί δείκτες με πρώτον σε πτώση τους δείκτες των εταιριών Ακίνητης Περιουσίας και των Τροφίμων Ποτών με μεταβολήτης τάξης του -0, 5% και μέτριες απώλειες έχουν οι δείκτες των εταιριών στο στα Βιομηχανικά Προϊόντα και τις εταιρίες Κοινής Ωφέλειας.

Ενώ αρχικά αμετάβλητοι ήταν οι δείκτες των εταιριών των εταιριών Υγείας και Ασφαλειών Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών και στα Προσωπικά Προϊόντα. Η δυναμική εξαρτάται από την στάση των θεσμικών έναντι του τραπεζικού κλάδου, όπου επικράτησαν οι εντολές αγοράς και αντίστοιχα ανοδική δυναμική μετά την εξασθένιση της ζήτησης τη Δευτέρα με κλείσιμο οριακά πάνω από τις 560,8 μονάδες. Η μεταβολή του ΔΤΡ -0,09% στο άνοιγμα δεν ήταν αρχικά στις πρώτες θέσεις, με βάση την ημερήσια μεταβολή του. Γρήγορα  η άνοδός του έφθασε πάνω από +0,5%. Μετά όμως από τα 20 πρώτα λεπτά το πλήθος των ανοδικών μετοχών μειώθηκε και οι απώλειες των ΕΥΡΩΒ και ΠΕΙΡ υπερτερούσαν των κερδών για ΕΤΕ και ΑΛΦΑ πιέζοντας τον Τραπεζικό κλάδο και την αγορά.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των μετοχών των ΗΠΑ, εμφανίζουν πτωτικές μεταβολές μεγαλύτερες από αυτές που εμφάνιζαν το πρωί, αφού οι μεταβολές για τα ΣΜΕ του Dow Jones είναι στο -0,46% και του S&P500 είναι στο -0,83%. Δείχνοντας τάση να ανοίξουν με σημαντικές απώλειες αργότερα. Οι δείκτες στην Ευρώπη με σφικτό συντονισμό εμφανίζουν καθοδική εικόνα με πτώση που είχαν αμέσως μετά από άνοιγμα με πτωτικά χάσματα της τάξης του -0,8% στην ηπιότερη περίπτωση και στο -1,0% στην χειρότερη.
Οι μετοχές στους S&P και Dow Jones συνέχισαν την ανοδική τους αντίδραση μετά τον πυθμένα της περασμένης Πέμπτης αν και αποτελέσματα τριμήνου εταιρειών του λιανικού εμπορίου στις ΗΠΑ συνεχίζουν να προβληματίζουν ενώ ανησυχία υπάρχει για την μέτρηση της βιομηχανικής δραστηριότητας σε ΗΠΑ και Ευρώπη.
Ο πανευρωπαϊκός Stoxx Europe 600 είχε στις 10:25 μεταβολή της τάξης του -0,90% μετά  από 25 λεπτά στις πρωινές συναλλαγές, γιατί ο δείκτης FTSE 100 του Ηνωμένου Βασιλείου ήταν στο -0,88%. Άλλοι χρηματιστηριακοί δείκτες στην Ευρώπη έχουν μεταβολές της τάξης του -1,00%. Στη Γερμανία ο DAX ήταν στο -1,10% και ο γαλλικός CAC 40 υποχωρούσε -1,11%, στην Ιταλία και την Ισπανία, οι δείκτες είχαν μεταβολές  -0,88% και -0,81% αντίστοιχα, 25 λεπτά από τότε που άνοιξαν. Η δυναμική τους είναι σαφώς πτωτική μετά από ανοδικές μεταβολές την προηγούμενη σύνοδο. Μπορεί ωστόσο αργότερα να μειωθούν οι απώλειές τους αν αλλάξει η εικόνα των ΣΜΕ των δεικτών της Νέας Υόρκης.
Η επικράτηση της φυγής  από  το ρίσκο στις αγορές στην Ευρώπη στο ξεκίνημα της διαπραγμάτευσης εκεί, επηρέασε το φρόνημα των επενδυτών της Αθηναϊκής αγοράς. Δηλαδή ψαλίδισε τη διάθεση για ανάληψη ρίσκου και έφερε αρχικά ήπια πτώση. Για αυτό δεν είχαμε σημαντικές απώλειες σε μικρό διάστημα. Έτσι η τιμή ανοίγματος ήταν στις 859,43 μονάδες ήτοι 0,36 μονάδες χαμηλότερα από το κλείσιμο την περασμένη σύνοδο (859,79) και στα πρώτα 20 λεπτά το επίπεδο των 859,43 μονάδων ήταν κατώτερο μέρας από τις 10:30. Η διάθεση για ρευστοποιήσεις σε λιγότερα από 10 blue chip εκδηλώθηκε μερικά λεπτά μετά από την αρχή και έδειξε σημάδια εξασθένισης  με αντίστοιχη αύξηση των ανοδικών. Έτσι αυξήθηκε η πιθανότητα για αναζήτηση τιμών πάνω από τις 865 μονάδες. Διότι στο πρώτο τέταρτο δεν αμφισβητήθηκε ο ρόλος των 859,4 ως κατώτερο μέρας.   
Η απόδοση του ελληνικού 10ετους ομολόγου αναφοράς από 3,731% την προηγούμενη, σήμερα ήταν στις 10:43 στο 3,737%.

Στις 10:59 ο ΓΔ βρέθηκε γύρω από τις 860,11 μονάδες  με μεταβολή της τάξης του +0,11% με τον τζίρο στα 5,6 εκατ. ευρώ με 263.979 ευρώ αξία πακέτων. Ο τραπεζικός δείκτης είχε μεταβολές  από +0,57% ως -0,35% στα πρώτα 15 λεπτά ενώ άνοιξε -0,09% χαμηλότερα από το κλείσιμο της προηγούμενης. Ο FTSE25 εμφάνισε αντίστοιχες διακυμάνσεις και ετοιμάζεται για νευρική ανοδική πορεία εντός και εκτός θετικού πεδίου με την πάροδο του χρόνου. Οι ανοδικές μετοχές στο πρώτο ημίωρο ήταν 38 οι καθοδικές 33 και οι σταθερές 13. Υπογραμμίζοντας την ανααποφασιστικότητα των εγχώριων επενδυτών.

 Η Merit Sec. στο πρωινό της σχόλιο ανέφερε: Ο ΓΔ υποχώρησε κατά 0,03% και έκλεισε στις 859,79 μονάδες. Η μακροπρόθεσμη τάση είναι πτωτική με τον εκθετικό ΚΜΟ 200 στις 887 μονάδες. Σημεία στήριξης οι 850 και 840 μονάδες και σημεία αντίστασης οι 860 και 870 μονάδες. Αύριο 25/5 θα ανακοινώσουν τα οικονομικά αποτελέσματα Α τριμήνου οι Eurobank και Lamda Development.

 Από τα ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ/ΕΤΑΙΡΙΚA ΝΕΑ ξεχώρισαν από το Τμήμα Ανάλυσης της Merit ΧΑΕΠΕΥ:

EUROGROUP: Η Επιτροπή δημοσίευσε τη δέκατη τέταρτη έκθεση για την Ελλάδα, στο πλαίσιο του ενισχυμένου πλαισίου εποπτείας που ενεργοποιήθηκε μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος οικονομικής βοήθειας τον Αύγουστο του 2018.

Η έκθεση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η Ελλάδα έχει λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να επιτύχει τις συμφωνημένες δεσμεύσεις, παρά τις δύσκολες συνθήκες που προκλήθηκαν από τις οικονομικές επιπτώσεις των νέων κυμάτων της πανδημίας καθώς και της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Οι αρχές έχουν ολοκληρώσει μια σειρά από συγκεκριμένες δεσμεύσεις στους τομείς της δημόσιας οικονομικής διαχείρισης, της φορολογίας ακινήτων, των επιδομάτων αναπηρίας, των περιβαλλοντικών επιθεωρήσεων και της δικαιοσύνης και συμφώνησαν για την επέκταση της εντολής του Ελληνικού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, επισημαίνει η Κομισιόν. Η έκθεση θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως βάση για να αποφασίσει το Eurogroup για την απελευθέρωση της επόμενης δέσμης μέτρων για το χρέος. Η επιτυχής υλοποίηση του μεγαλύτερου μέρους των δεσμεύσεων πολιτικής και η αποτελεσματική εφαρμογή μεταρρυθμίσεων βελτίωσαν την ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας και ενίσχυσαν τη χρηματοπιστωτική της σταθερότητα. Αυτό έχει μειώσει σημαντικά τους κινδύνους δυσμενών δευτερογενών επιπτώσεων σε άλλα κράτη-μέλη της ζώνης του ευρώ, αντιμετωπίζοντας έτσι αποτελεσματικά την προϋπόθεση στην οποία βασίζεται η εφαρμογή ενισχυμένης εποπτείας. Οι αρχές παραμένουν προσηλωμένες στην εφαρμογή της μεταρρύθμισης και στην ολοκλήρωση των εκκρεμών στοιχείων. Βάσει αυτών των εκτιμήσεων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ίσως δεν παρατείνει την ενισχυμένη επιτήρηση μετά τη λήξη της στις 20 Αυγούστου 2022.

ΟΔΔΗΧ: Έντονη ζήτηση που υπερκάλυψε κατά περισσότερο από τρεις φορές την προσφορά εκδηλώθηκε για την επανέκδοση ομολόγου λήξεως το 2033 που πραγματοποίησε σήμερα ο ΟΔΔΗΧ. Ειδικότερα, όπως ενημέρωσε ο Οργανισμός, σήμερα διενεργήθηκε επανέκδοση μέσω δημοπρασίας Ελληνικών τίτλων απόδοσης 3,90% και λήξεως 30 Ιανουαρίου 2033, ύψους €500εκ.

LAMDA DEVELOPMENT: την 20.05.2022 υπέγραψε συμφωνία για την εξαγορά του μειοψηφικού ποσοστού (31,7%) στη θυγατρική της LAMDA MALLS Α.Ε., το οποίο κατέχει η εταιρεία Wert Blue SarL, 100% θυγατρική της Värde Partners, έναντι τιμήματος €109εκ σε μετρητά. Η συναλλαγή αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του Γ' Τριμήνου 2022, με την ολοκλήρωση των συμβατικών προϋποθέσεων που αφορούν κυρίως τις εγκρίσεις των τραπεζικών ιδρυμάτων. Με την ολοκλήρωση της συναλλαγής η Εταιρεία αποκτά τον απόλυτο έλεγχο της θυγατρικής LAMDA MALLS Α.Ε., η οποία κατέχει το σύνολο των μετοχών των εταιρειών LAMDA DOMI S.Μ.S.A. και PYLAIA S.M.S.A., ιδιοκτητριών των Εμπορικών Κέντρων Golden Hall και Mediterranean Cosmos αντίστοιχα.

INTRALOT: εγκρίθηκε στην έκτακτη γενική συνέλευση της Εταιρείας η παροχή εξουσιοδότησης προς στο Διοικητικό Συμβούλιο να αποφασίσει την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Εταιρείας κατά ποσό που δεν μπορεί να υπερβεί το 150% του καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου της που υφίσταται κατά την ημερομηνία χορήγησης των εν λόγω εξουσιών στο Διοικητικό Συμβούλιο, ήτοι να το αυξάνει μέχρι και κατά €66.841.553,25 με δικαίωμα προτίμησης υπέρ των παλαιών μετόχων σύμφωνα με τον νόμο και το καταστατικό της Εταιρείας, με την έκδοση νέων κοινών ονομαστικών μετά ψήφου μετοχών, και να καθορίζει τους ειδικότερους όρους και το χρονοδιάγραμμα της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου με τη σχετική απόφασή του.

CNL CAPITAL: η μετοχή θα διαπραγματεύεται από αύριο 25.05.2022 χωρίς το δικαίωμα στην καταβολή μερίσματος ποσού €0,15/μετοχή. Ημερομηνία καταβολής ορίστηκε η Τρίτη 31.05.2022.

ΑΓΟΡΕΣ/ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΜΕΤΟΧΩΝ

MOTOR OIL: αγόρασε στις 20.05.2022, 12.500 ίδιες μετοχές με μέση τιμή κτήσης €15,950/μετοχή. Η Εταιρεία κατέχει συνολικά 886.012 ίδιες μετοχές, ποσοστό  0,80% του συνόλου των μετοχών. Η μέση τιμή κτήσης των ιδίων μετοχών ανέρχεται σε €13,357/μετοχή

MYTILINEOS: αγόρασε στις 20.05.2022, 3.773 ίδιες μετοχές με μέση τιμή κτήσης €15,7603/μετοχή. Η Εταιρεία κατέχει συνολικά 4.452.159 ίδιες μετοχές, ποσοστό 3,1158% του συνόλου των μετοχών.

TITAN CEMENT: αγόρασε από 16.05.2022 έως 20.05.2022, 29.016 ίδιες μετοχές με μέση τιμή κτήσης €12,2508/μετοχή. Η Εταιρεία κατέχει συνολικά 2.219.868 ίδιες μετοχές, ποσοστό 2,83% του συνόλου των μετοχών.

LAMDA DEVELOPMENT: αγόρασε στις 20.05.2022, 34.222 ίδιες μετοχές με μέση τιμή κτήσης €5,895/μετοχή. Η Εταιρεία κατέχει συνολικά 2.067.977 ίδιες μετοχές, ποσοστό 1,170% του συνόλου των μετοχών.

EXAE: αγόρασε στις 23.05.2022, 12.500 ίδιες μετοχές με μέση τιμή κτήσης €3,6935/μετοχή. Η Εταιρεία κατέχει συνολικά 587.971 ίδιες μετοχές, ποσοστό  0,9743% του συνόλου των μετοχών.