Συναγερμός διασποράς… ομοφοβίας από την ευλογιά των πιθήκων

Πρόσχημα να βγουν στην επιφάνεια διάφορα ομοφοβικά και ρατσιστικά στερεότυπα φαίνεται να είναι η ευλογιά των πιθήκων, κρούσματα της οποίας έχουν αρχίσει να εμφανίζονται σε χώρες της Ευρώπης.

Δεν είναι λίγες οι ειδήσεις από τα διεθνή Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, που επιχειρούν να συνδέσουν τη μετάδοση της λοίμωξης με την ομοφυλοφιλία.

Οι υγειονομικές αρχές στην Ισπανία απέδωσαν την πλειονότητα των μολύνσεων από ευλογιά των πιθήκων στη χώρα σε μια μόνο έξαρση σε μια κλειστή πλέον γκέι σάουνα στην περιοχή της Μαδρίτης.

Τουλάχιστον 30 κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων έχουν επιβεβαιωθεί μέχρι στιγμής σε ολόκληρη την Ισπανία – με τη Βρετανία, την Πορτογαλία και τις ΗΠΑ να αναφέρουν επίσης αύξηση των κρουσμάτων της σπάνιας ιογενούς λοίμωξης.

Η Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου σημείωσε ότι τα κρούσματα έχουν εντοπιστεί κυρίως σε ομοφυλόφιλους και αμφιφυλόφιλους άνδρες, αλλά ήταν σαφές ότι η ευλογιά των πιθήκων συνήθως ενέχει μικρό κίνδυνο καθώς η πλειοψηφία των ασθενών αναρρώνει πλήρως.

Είκοσι τρία νέα κρούσματα επιβεβαιώθηκαν στην Ισπανία την Παρασκευή (20 Μαΐου), με τον περιφερειακό επικεφαλής υγείας Enrique Ruiz Escudero να λέει στους δημοσιογράφους ότι τα περισσότερα από τα κρούσματα εντοπίστηκαν από μια σάουνα ενηλίκων, που χρησιμοποιούνταν από queer άνδρες για σεξ, σύμφωνα με το Reuters.

Ο Escudero επιβεβαίωσε ότι το Υπουργείο Δημόσιας Υγείας της Ισπανίας θα πραγματοποιήσει περαιτέρω αναλύσεις για να «ελέγχει τη μετάδοση, να κόψει τις αλυσίδες μετάδοσης και να προσπαθήσει να μετριάσει τη μετάδοση αυτού του ιού όσο το δυνατόν περισσότερο».

Δεκαπέντε από τις περιπτώσεις στην Ισπανία βρίσκονται στην περιοχή της Μαδρίτης, ενώ άλλες 18 ύποπτες υποθέσεις βρίσκονται υπό διερεύνηση σε ολόκληρη τη χώρα. Η περιοχή της Εξτρεμαδούρα επιβεβαίωσε το πρώτο κρούσμα την Παρασκευή και 23 κρούσματα έχουν σημειωθεί στη γειτονική Πορτογαλία.

Οι αρχές επιβεβαίωσαν επίσης τα πρώτα κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων στο Βέλγιο, τα οποία έχουν συνδεθεί με επισκέπτες του φεστιβάλ φετιχισμού Darklands που πραγματοποιήθηκε από τις 4 έως τις 9 Μαΐου.

«Το τμήμα υγείας της βελγικής κυβέρνησης επιβεβαίωσε τρία κρούσματα του ιού της ευλογιάς των πιθήκων που συνδέονται με επισκέπτες στο Darklands», αναφέρεται σε δήλωση στον ιστότοπο του φεστιβάλ.

«Υπάρχει λόγος να υποθέσουμε ότι ο ιός έχει εισαχθεί από επισκέπτες από το εξωτερικό στο φεστιβάλ μετά από πρόσφατα κρούσματα σε άλλες χώρες.

«Μετάδοση από την ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα»

Περίπου 100 περιπτώσεις ευλογιάς των πιθήκων, που σπάνια εντοπίζεται εκτός των περιοχών της Κεντρικής και Δυτικής Αφρικής, έχουν εντοπιστεί σε όλη την Ευρώπη. Ενώ ορισμένοι έχουν συσχετιστεί με ταξίδια στο εξωτερικό, οι υγειονομικοί υπάλληλοι του Ηνωμένου Βασιλείου πιστεύουν ότι τα τοπικά κρούσματα είναι αποτέλεσμα μετάδοσης σε όλη την ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα.

Καθώς πλησιάζει το καλοκαίρι, ο Δρ Hans Kluge, περιφερειακός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για την Ευρώπη, «ανησυχεί ότι η μετάδοση θα μπορούσε να επιταχυνθεί» με «μαζικές συγκεντρώσεις, φεστιβάλ και πάρτι, καθώς τα κρούσματα που ανιχνεύονται αυτή τη στιγμή είναι μεταξύ εκείνων που εμπλέκονται σε σεξουαλική δραστηριότητα. και τα συμπτώματα είναι άγνωστα σε πολλούς».

Να μην στιγματίζονται οι μολυσμένοι

«Θα ήθελα να τονίσω ότι τα άτομα που προσβάλλονται από ευλογιά των πιθήκων δεν πρέπει να στιγματίζονται ή να υφίστανται διακρίσεις με κανέναν τρόπο», συνέχισε. «Η έγκαιρη επικοινωνία κινδύνου με το ευρύ κοινό είναι σημαντική και οι φορείς δημόσιας υγείας θα πρέπει να διαδίδουν ευρέως ακριβείς και πρακτικές συμβουλές για την πρόληψη, τη διάγνωση και τη θεραπεία».

Ο Δρ Kluge προέτρεψε όποιον «ανησυχεί για ένα ασυνήθιστο εξάνθημα» να συμβουλευτεί τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης.

Ομοφοβικά στερεότυπα

Η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για το AIDS (UNAIDS) πρόσθεσε ότι ορισμένες αναφορές για την ευλογιά των πιθήκων σχετικά με τους Αφρικανούς και την κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ+ «ενισχύουν τα ομοφοβικά και ρατσιστικά στερεότυπα και επιδεινώνουν το στίγμα».

Ο Μάθιου Κάβανα, αναπληρωτής εκτελεστικός διευθυντής του UNAIDS, είπε στον Guardian: «Το στίγμα και η ενοχοποίηση υπονομεύουν την εμπιστοσύνη και την ικανότητα να ανταποκρίνεται κανείς αποτελεσματικά σε επιδημίες όπως αυτή».

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) δήλωσε ότι από το Σάββατο (21 Μαΐου), έχει επιβεβαιώσει περίπου 92 κρούσματα και 28 ύποπτα κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων, με κρούσματα που αναφέρθηκαν σε 12 χώρες όπου η νόσος δεν εντοπίζεται συνήθως, συμπεριλαμβανομένης της Ισπανίας, της Πορτογαλίας, των ΗΠΑ και του Καναδά.

Ο οργανισμός ανέφερε σε δήλωση του: «Ο ΠΟΥ εργάζεται με τις πληγείσες χώρες και άλλες για να επεκτείνει την επιτήρηση ασθενειών για να βρει και να υποστηρίξει άτομα που μπορεί να επηρεαστούν και να παράσχει καθοδήγηση σχετικά με τον τρόπο διαχείρισης της νόσου».

Με πληροφορίες από Pink News