Κήλη: Τι είναι, πως δημιουργείται και πως αντιμετωπίζεται;

ΤΟΥ ΠΑΝΟΥ ΑΝΤΩΝΙΟΥ*

Μια κήλη συμβαίνει όταν ένα εσωτερικό τμήμα του σώματος δημιουργεί πίεση στους γύρω μύες ή στο τοίχωμα της κοιλιάς λόγω χαλάρωσης. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα το εσωτερικό περιεχόμενο να μετακινείται προσπαθώντας να περάσει από το σημείο αυτό προς τα έξω. Οι κήλες εμφανίζονται με μεγαλύτερη συχνότητα στους άνδρες και οι περισσότερες απαιτούν θεραπεία με χειρουργική επέμβαση. Υπάρχουν διάφορες μέθοδοι και νεότερες χειρουργικές τεχνικές, ιδιαίτερα αποτελεσματικές για την επιδιόρθωση των κηλών.

 

 

Τι είναι η κήλη;

 

Σε αυτό το άρθρο θα ασχοληθούμε με τις κήλες του κοιλιακού τοιχώματος που έχουν σαν αποτέλεσμα κάποιο τμήμα του περιεχομένου της κοιλιάς να πιέζεται και να προβάλει κάτω από το δέρμα. Φυσιολογικά το μπροστινό μέρος του κοιλιακού τοιχώματος έχει διάφορα στρώματα

(δέρμα, λίπος, μυς) τα οποία συγκρατούν το έντερο στη θέση του.

Εάν για κάποιο λόγο υπάρχει ένα αδύναμο σημείο στους μυς, τότε μέρος του εντέρου μπορεί να περάσει από το σημείο αυτό. Όταν συμβεί αυτό, μπορεί να νοιώσετε και να δείτε αρχικά ένα μαλακό εξόγκωμα ή πρήξιμο κάτω από το δέρμα.

 

Ποιοι είναι οι τύποι μιας κήλης;

Υπάρχουν διαφορετικοί τύποι κηλών. Οι ποιο συνηθισμένοι και οι θέσεις που συμβαίνουν φαίνονται στο ακόλουθο σχήμα

 

• Επιγαστρική: Συμβαίνει σε χαλάρωση και διάσταση των τοιχωμάτων λόγω π.χ. ηλικίας.

• Ομφαλοκήλη: Συχνότερα σε γυναίκες και σε παχύσαρκους ενήλικες, λόγω συσσώρευσης ενδοκοιλιακού υγρού, μετά από λαπαροσκόπηση. Αν και συνήθως μικρές χρειάζονται χειρουργική αποκατάσταση λόγω της πιθανότητας εισόδου εντέρου στην κήλη με συνέπεια την απόφραξη και τον ειλεό.

• Βουβωνοκήλη: Η πιο συχνή και κυρίως στους άνδρες. Δυο τύποι αναλόγως την θέση που εμφανίζεται, ευθεία και λοξή.

• Μηροκήλη: Συχνότερη στις γυναίκες, συνήθως μικρότε­ρη σε μέγεθος από την βουβωνοκήλη.

• Μετεγχειρητική: Μετά από χειρουργική επέμβαση στο κοιλιακό τοίχωμα και συνήθως μέσα στα δυο πρώτα χρό­νια από το χειρουργείο.

• Κήλη των αθλητών:Σύνδρομο κοιλιακών προσαγωγών.

 

 

Ποιος παθαίνει κήλη;

 

Η κήλη συναντάται συχνότερα στους ενηλίκους όταν υπάρχει αυξημένη ενδοκοιλιακή πίεση η οποία δημιουρ­γεί αδυναμία (χαλαρότητα) ή σκίσιμο στο κοιλιακό τοί­χωμα. Αίτια αυξημένης πίεσης είναι συνήθως ο επίμονος βήχας (π.χ. καπνιστές), η παχυσαρκία, η εγκυμοσύνη, η ανύψωση βάρους στην εργασία, η μεταφορά ή σπρώ­ξιμο μεγάλων φορτίων, η δυσκοιλιότητα, αλλά κάποιες φορές και χωρίς σαφή αιτία.

 

Ποια είναι τα συμπτώματα;

 

Μερικές φορές παρουσιάζεται ένα εξόγκωμα χωρίς πόνο μετά από μεγάλη πίεση (π.χ. σηκώνοντας ένα βαρύ αντικείμενο). Στην αρχή η διόγκωση αυτή «μπαινοβγαίνει» π.χ. με έντονο βήχα που είναι και το πιο συνηθισμένο. Το πρήξιμο αυτό εξαφανίζεται όταν ξαπλώσουμε. Αρκετές φο­ρές ο ασθενής νοιώθει μια ασαφή και αυξανόμενη ενόχλη­ση στην περιοχή ιδίως κατά τη διάρκεια και μετά από έντο­νες δραστηριότητες. Στους άνδρες δε, όταν καθυστερεί η αποκατάσταση και διευρύνεται το χάσμα, τότε το περιεχό­μενο της κήλης διολισθαίνει σταδιακά μέσα στο όσχεο.

 

 

Γιατί χρειάζεται χειρουργική θεραπεία;

 

1. Η κήλη μπορεί να γίνει πολύ μεγάλη βαθμιαία και να είναι πολύ ενοχλητική στην καθημερινότητα.

2. Επίσης, μπορεί να γίνει περίσφιγξη. Δηλαδή, να μην γυρίζει πίσω εντός της κοιλιάς το έντερο που έχει μπει μέσα στον σάκο της κήλης και να χρειασθεί επείγουσα χειρουργική αντιμετώπιση. Ο στόχος είναι τότε να σω­θεί το τμήμα του εντέρου από την συστροφή και την ισχαιμία που δημιουργείται. Αυτό συμβαίνει πιο συχνά στις μηροκήλες και γενικά στις μικρότερες κήλες.

 

 

 

Τύπος κήλης και είδος επέμβασης

 

Βουβωνοκήλη, Μηροκήλη:

•Ανοικτή αποκατάσταση με πλέγμα

• Λαπαροσκοπική αποκατάσταση με πλέγμα (TAPP, TEP)

 

Ομφαλοκήλη, Επιγαστρική, Μετεγχειρητική:

Ανοικτή αποκατάσταση με/χωρίς πλέγμα 
Λαπαροσκοπική αποκατάσταση με πλέγμα

 

 

 

Τι πρέπει να ξέρω για την επέμβαση διόρθωσης μιας κήλης;

 

• Η επέμβαση γίνεται με γενική ή περιοχική ή τοπική αναι­σθησία αναλόγως του τύπου της επέμβασης.

• Η διάρκεια της επέμβασης είναι περίπου 60 λεπτά.

• Στις λαπαροσκοπικές τεχνικές TAPP ή TEP η επέμβαση γίνεται χωρίς τομή στο κοιλιακό τοίχωμα αλλά δια μέσου 3 οπών λίγων χιλιοστών. Η καθήλωση του πλέγματος εν­δοκοιλιακά γίνεται με σταδιακά απορροφούμεναclips.

• Ο ασθενής παίρνει εξιτήριο είτε το απόγευμα (DayCaseSurgery) είτε το επόμενο πρωί. Ο πόνος είναι ελάχιστος και αντιμετωπίζεται με ήπια αναλγητικά και εντός λίγων ημερών επέρχεται πλήρης αποκατάσταση και ανάρρωση.

• Σε μεγάλες μετεγχειρητικές κήλες η διάρκεια νοσηλείας μπορεί να παραταθεί για επιπλέον 24 ώρες.

*ΠΑΝΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ, MD Γενικός Χειρουργός Λαπαροσκοπική χειρουργική - Ογκολογική χειρουργική - Χειρουργική παθήσεων πρωκτού. Praxis Clinic Βολανάκη 4, 11526 Αθήνα

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ