Μήνυμα Σκιαδαρέση για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων

Στο μήνυμα του για την «Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων στο Μικρασιατικό Πόντο», ο Περιφερειακός Σύμβουλος Αχαΐας Σπύρος Ν. Σκιαδαρέσης, αναφέρει:

19η Μαΐου: «Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων στο Μικρασιατικό Πόντο». «Στρέφουμε» ευλαβικά την μνήμη μας και  κλίνουμε το γόνυ, στους 350.000 και πλέον συνανθρώπους μας, Έλληνες του Πόντου, όπου το κίνημα των Νεότουρκων κατά την εννεαετή περίοδο 1914 – 1923, κατέσφαξαν και εκτόπισαν Ελληνικούς πληθυσμούς στην περιοχή του Πόντου. 

Η ιστορία του Έθνους μας πρέπει να παραμένει άσβεστη και διαρκώς να την υπενθυμίζουμε στους μεγαλυτέρους και να μαθαίνουμε στους νεοτέρους! 

Το 1994 όταν η Βουλή των Ελλήνων  αναγνώρισε την Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού και ψήφισε την ανακήρυξη της 19ης Μαΐου ως «Ημέρας Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων στο Μικρασιατικό Πόντο», ευχόμασταν το γεγονός αυτό να ήταν το τελευταίο της σύγχρονης παγκόσμιας ιστορίας.  Δυστυχώς όμως, παρόμοια γεγονότα συμβαίνουν και τον 21ο αιώνα, βιώνοντας ο πλανήτης, μια νέα «γενοκτονία» αυτήν στην Ουκρανία, με τον πόλεμο που μαίνεται τους τρεις τελευταίους μήνες.

Το διαχρονικό μήνυμα με αφορμή την σημερινή μαύρη επέτειο του Έθνους μας, είναι μοναδικό: Εμείς οι νεοέλληνες δεν πρέπει να ξεχνάμε την ιστορία της πατρίδας μας, τους αγώνες των προγόνων μας, τις γενοκτονίες και τους ξεριζωμούς που υπέστησαν κατά καιρούς! Το 2021 εορτάσαμε την συμπλήρωση 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης κατά του Οθωμανικού ζυγού. Το έτος που εδώ και πέντε μήνες διανύουμε, το 2022, συμπληρώνονται 100 χρόνια από τον ξεριζωμό – γενοκτονία των Ελλήνων της Ελληνικής Μικρασίας! 

Να κρατάμε γερά στην μνήμη μας όλους εκείνους που η βαρβαρότητα των γειτόνων μας ξερίζωσε, σκότωσε, βίασε, κρέμασε, έκαψε, λεηλάτησε, κατέστρεψε…

Ούτε η Γενοκτονία των Ποντίων, ούτε ο ξεριζωμός των Ελλήνων της Μικρασίας ήταν μια «αλλαγή τόπου» ή ένας «συνωστισμός», όπως θέλουν ορισμένοι να το περάσουν, δήθεν «εξευγενισμένα»! Η ιστορία δεν αλλοιώνεται! Ήταν ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ των Ελλήνων του Πόντου και της Μικρασίας! 

Ας είναι αιωνία η μνήμη τους!

 

Διαβάστε επίσης