Πυρηνικός εφιάλτης πάνω από την Ευρώπη μετά τις ρωσικές απειλές – Τι σχεδιάζει ο Πούτιν;

 

 

Οι νέες «απειλές» που βλέπει η Ρωσία με την πιθανή ένταξη στο ΝΑΤΟ της Φινλανδίας και της Σουηδίας, έχουν πυροδοτήσει μία σειρά τρομακτικών δηλώσεων από ρώσους αξιωματούχους για τη στάση που θα κρατήσει η Μόσχα.

Η Ρωσία και ο ίδιος ο Βλαντιμίρ Πούτιν θέλουν να αποτρέψουν την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, εκτοξεύοντας πρωτοφανείς απειλές.

Η Μόσχα επιρρίπτει ευθύνες για μία πιθανή κλιμάκωση του πολέμου στις χώρες του ΝΑΤΟ σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι η προμήθεια όπλων της Ουκρανίας από χώρες του ΝΑΤΟ και η διεξαγωγή ασκήσεων κοντά στα σύνορα της Ρωσίας αυξάνουν, την πιθανότητα μιας άμεσης και ανοιχτής σύγκρουσης μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας αντί για τον «πόλεμο δι’ αντιπροσώπων» τους.

Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, πρώην πρόεδρος της Ρωσίας και επί μακρόν σύμμαχος του Βλαντίμιρ Πούτιν ήταν αποκαλυπτικός για το πως βλέπει η Ρωσία τις εξελίξεις.

Μια τέτοια σύγκρουση όπως είπε,  ενέχει πάντα τον κίνδυνο να μετατραπεί σε έναν ολοκληρωμένο πυρηνικό πόλεμο σημειώνοντας ότι αυτό θα είναι ένα καταστροφικό σενάριο για όλους.

Τέλος, κάλεσε τη Δύση «να μη λέει ψέματα στον εαυτό της και στους άλλους» και «να μην πνίγεται από το σάλιο της στους παροξυσμούς της ρωσοφοβίας». 

Θα υπάρξουν αντίποινα λέει το Κρεμλίνο

Η ένταξη της Φινλανδίας στο NATO θα συνιστούσε «σίγουρα» απειλή για τη Ρωσία, δήλωσε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

«Η διεύρυνση του NATO και η προσέγγιση της Συμμαχίας στα σύνορά μας δεν καθιστά τον κόσμο και την ήπειρό μας πιο σταθερό και πιο ασφαλή», δήλωσε ο Πεσκόφ σε ενημέρωση των δημοσιογράφων, απαντώντας, «σίγουρα», σε ερώτηση για το αν η Ρωσία θα θεωρούσε απειλή ενδεχόμενη ένταξη της Φινλανδίας στην Ατλαντική Συμμαχία.

Διαβάστε επίσης: Ρώσος φιλόσοφος: Ποιο είναι το ρωσικό πυρηνικό δόγμα – Τι πιστεύει ο Πούτιν για τα πυρηνικά

Σε κάθε περίπτωση, ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν αναμένεται να κλιμακώσει τις απειλές το επόμενο διάστημα κάνοντας σαφές προς όλες τις κατευθύνσεις ότι η Ρωσία δεν θα μείνει με «σταυρωμένα τα χέρια» σε περίπτωση ένταξης, σε πρώτη φάση της Φινλανδίας, στο ΝΑΤΟ.

Από τι θα εξαρτηθεί η απάντηση της Ρωσίας

Ο Πεσκόφ σημείωσε ότι η απάντηση της Ρωσίας θα εξαρτηθεί από τα «πρακτικά αποτελέσματα της διαδικασίας αυτής, από την προώθηση στρατιωτικών υποδομών προς τα σύνορά μας».

«Όλα αυτά θα αποτελέσουν τα στοιχεία μιας ειδικής ανάλυσης και (θα χρησιμοποιηθούν) για την επεξεργασία των απαραίτητων μέτρων προκειμένου να εξισορροπηθεί η κατάσταση», κατέληξε.

Παράλληλα το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι η ανακοίνωση της Φινλανδίας ότι θέλει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ συνιστά «ριζική αλλαγή» στην εξωτερική πολιτική της και ότι η Μόσχα θα απαντήσει.

Διαβάστε επίσης: Μαύρη Θάλασσα: Χτυπήθηκε ρωσικό πλοίο σύμφωνα με ουκρανικές πηγές

«Η Ρωσία θα αναγκαστεί να προβεί σε αντίποινα, τόσο στρατιωτικο-τεχνικού όσο και άλλου χαρακτήρα, προκειμένου να σταματήσει τη δημιουργία απειλών για την εθνική της ασφάλεια», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Το Ελσίνκι πρέπει να έχει επίγνωση της ευθύνης του και των συνεπειών μιας τέτοιας κίνησης», υπογραμμίζει το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας. 

Τι σημαίνει η ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Εν τω μεταξύ, η πιθανή ένταξη Φινλανδία και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, αποτελεί το κορυφαίο θέμα συζήτησης μεταξύ διεθνών αναλυτών καθώς φοβούνται ότι αυτή η εξέλιξη μπορεί να πυροδοτήσει έναν γενικευμένο πόλεμο.

Για ένα νέο κεφάλαιο στην ευρωπαϊκή ιστορία ασφαλείας κάνει λόγο το Sky News, αναφερόμενο στην χθεσινή ανακοίνωση της πρόθεσης της Φινλανδίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Όπως σημειώνει το δίκτυο, αυτό το νέο κεφάλαιο θα απαιτήσει οι κυβερνήσεις όχι απλώς να δηλώσουν ότι έχουν την άμυνα ως προτεραιότητα, αλλά και να το αποδείξουν με τις πράξεις και τις επενδύσεις τους.

Ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι, φυσικά, η αιτία για αυτή τη σεισμική μετατόπιση, καταφέρνοντας να κινητοποιήσει το ΝΑΤΟ σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο γεγονός της ιστορίας του, συμπεριλαμβανομένου και ολόκληρου του Ψυχρού Πολέμου.

Αυτός είναι και ο λόγος που δυο ιστορικά ουδέτερες ευρωπαϊκές χώρες, η Φινλανδία και η Σουηδία, είναι πρόθυμες να αιτηθούν την ένταξή τους στη συμμαχία παρά τις προειδοποιήσεις της Μόσχας – μια εντυπωσιακή αλλαγή της εξωτερικής πολιτικής τους αλλά και της στρατηγικής για την άμυνά τους.

Οι ηγέτες της Φινλανδίας ανακοίνωσαν σήμερα, Πέμπτη, ότι η χώρα τους θα πρέπει να υποβάλει αίτηση ένταξης «χωρίς καθυστέρηση».

Η πολυαναμενόμενη ανακοίνωση πρόθεσης σηματοδοτεί πως η επίσημη διαδικασία θα μπορούσε να ξεκινήσει μέσα σε λίγες ημέρες.

https://www.in.gr/

Διαβάστε επίσης