Candida Auris: Γιατί έχει σημάνει συναγερμός στα νοσοκομεία για τον φονικό μύκητα

Δηλώσεις Μαγιορκίνη

Συναγερμός έχει σημάνει στις υγειονομικές αρχές της χώρας για τον φονικό μύκητα Candida Auris.

Ο επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, εξήγησε πως δεν πρόκειται για πρόσφατη ανακάλυψη αλλά υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια. Όπως εξήγησε, το προφίλ του τον έχει φέρει σε ένα πλεονέκτημα ώστε να αναπτύσσεται σε συνθήκες όπου χρησιμοποιούνται πολλά αντιβιοτικά. Για αυτό τον λόγο εμφανίζεται κυρίως στις μονάδες εντατικής θεραπείας των νοσοκομείων.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, παρά την απολύμανση, υπάρχει η πιθανότητα ο Candida Auris να επανέρχεται γιατί εμφανίζει ιδιαίτερη αντοχή. «Ο μύκητας δεν προκαλεί πρόβλημα σε μέσο άνθρωπο, δεν θα δούμε υγιή άνθρωπο να πεθαίνει», συμπλήρωσε εξηγώντας ότι απειλεί κυρίως τους ασθενείς των ΜΕΘ, άτομα με βαριές ανοσοκαταστολές αλλά και άτομα με χρόνια προβλήματα υγείας σε όργανα όπως στους πνεύμονες.

«Βρίσκεται παντού απλά στις ΜΕΘ βρίσκει τρόπο και αναπτύσσεται. Αν έχουν μπει τα σωστά πρωτόκολλά για τους μύκητες τους ανιχνεύουν και τους βρίσκουν» υποστήριξε ο Γκίκας Μαγιορκίνης.

Όσον αφορά στην Ελλάδα, ο καθηγητής επιδημιολογίας σημείωσε πως ο Candida Auris έχει ανιχνευτεί στον Ευαγγελισμό και σε άλλα νοσοκομεία στην Αθήνα τονίζοντας πως δεν υπάρχει νοσοκομείο σε παγκόσμια κλίμακα που να μην έχει αυτό τον μύκητα.

 

ΠΗΓΗ

Διαβάστε επίσης