Ποιες τροφές καταπολεμούν την κούραση;

 

 

Ποιος δεν θα ήθελε λίγη περισσότερη ενέργεια, ειδικά όταν η μέρα φτάνει στο τέλος της και η κούραση που αισθανόμαστε μας κάνει να στρεφόμαστε σε επεξεργασμένα ροφήματα και τρόφιμα, πλούσια σε υδατάνθρακες.. Κι ενώ πράγματι μπορεί να αισθανθούμε ένα boost, αυτό θα είναι προσωρινό και η μεγαλύτερη «συντριβή» αναμένεται να ακολουθήσει.

Τι πρέπει λοιπόν να τρώτε για να βελτιώσετε την ενέργειά σας;

Έχετε πολλές επιλογές που είναι πιο υγιεινές από αυτές που θα βρείτε στα περισσότερα μηχανήματα αυτόματης πώλησης και η λίστα περιλαμβάνει πιθανώς πολλά τρόφιμα που σας αρέσουν αλλά δεν ξέρατε ότι θα μπορούσαν να σας τονώσουν το πρωί ή όταν νιώθετε κούραση κατά τις απογευματινές ώρες.

Ποια συστατικά καταπολεμούν την κούραση;

Χρειάζεστε ορισμένα θρεπτικά συστατικά για να αισθάνεστε υγιείς και γεμάτοι ενέργεια. Αυτό δεν συμβαίνει επειδή είναι διεγερτικά, όπως η καφεΐνη, αλλά επειδή το σώμα σας τα χρησιμοποιεί για να παράγει ενέργεια σε κυτταρικό επίπεδο. Αυτό είναι που πραγματικά σας τροφοδοτεί.

Μερικά από αυτά τα θρεπτικά συστατικά που παράγουν ενέργεια περιλαμβάνουν:

Σύμπλεγμα βιταμινών Β.
Καρνιτίνη.
Κρεατινίνη.
Σίδηρος.
Μαγνήσιο.
Πρωτεΐνη.
Κάλιο.

Οι πρωτεΐνες και τα άλλα θρεπτικά συστατικά που αναφέρονται παραπάνω είναι ιδανικές επιλογές, καθώς προσφέρουν ενέργεια με μεγάλη διάρκεια μέσα στην ημέρα.

Πρωτεΐνη

Το κρέας, τα ψάρια, τα αυγά και τα γαλακτοκομικά είναι όλα καλές πηγές πρωτεΐνης. Ωστόσο, διαφορετικά τρόφιμα περιέχουν διαφορετικά μείγματα άλλων θρεπτικών συστατικών που προάγουν τα υψηλά επίπεδα ενέργειας.

Όλα τα τρόφιμα αυτής της κατηγορίας περιέχουν πρωτεΐνη. Το βοδινό, το χοιρινό και τα πουλερικά μπορούν επίσης να παρέχουν σίδηρο, καρνιτίνη, βιταμίνες Β, μαγνήσιο, κρεατίνη και κάλιο, σε διάφορες ποσότητες. Τα ψάρια και τα θαλασσινά περιέχουν επίσης μαγνήσιο, κάλιο, κρεατίνη και βιταμίνες του συμπλέγματος Β.

Εάν η διατροφή σας δεν περιλαμβάνει πολύ κρέας ή άλλα ζωικά προϊόντα, μπορεί να χρειαστεί να αυξήσετε την πρόσληψη πρωτεϊνών φυτικής προέλευσης για να αποφύγετε την κούραση. Πηγές πρωτεΐνης που δεν προέρχονται από ζώα περιλαμβάνουν ξηρούς καρπούς, σπόρους και φασόλια.

Όπως τα κρέατα, πολλοί ξηροί καρποί και σπόροι έχουν άλλα θρεπτικά συστατικά εκτός από πρωτεΐνη που μπορούν να σας βοηθήσουν να σας δώσουν περισσότερη ενέργεια. Αυτά περιλαμβάνουν:

Αμύγδαλα: Σίδηρος, μαγνήσιο, κάλιο.
Κάσιους: Μαγνήσιο, κάλιο.
Σπόροι Chia: Μαγνήσιο, κάλιο.
Σπόροι κολοκύθας: Μαγνήσιο, κάλιο.
Κινόα: Σίδηρος, μαγνήσιο, κάλιο.
Καρύδια: Σίδηρος, μαγνήσιο, κάλιο.
Μαύρα φασόλια: Σίδηρος, μαγνήσιο, κάλιο.
Σόγια: Σίδηρος, μαγνήσιο, κάλιο.

Φρούτα

Τα φρούτα μπορούν να είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμινών και μετάλλων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που βοηθούν το σώμα σας να παράγει ενέργεια. Τα φρέσκα, ολόκληρα φρούτα είναι τα καλύτερα, καθώς μπορεί να χάσουν ζωτικά θρεπτικά συστατικά καθώς μεγαλώνουν ή καθώς στεγνώνουν, όπως συμβαίνει με τα αποξηραμένα.

Μερικές καλές επιλογές όσον αφορά τα φρούτα που καταπολεμούν την κούραση περιλαμβάνουν:

Μήλα: Μαγνήσιο.
Μπανάνες: Μαγνήσιο, κάλιο.
Μύρτιλα: Μαγνήσιο, κάλιο.
Χουρμάδες: Κάλιο.
Goji berries: Σίδηρος, κάλιο.
Σταφίδες: Σίδηρος, μαγνήσιο, κάλιο.
Λεμόνια: Μαγνήσιο, κάλιο.
Πορτοκάλια: Μαγνήσιο, κάλιο.

Τα φρούτα έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε φυσικά σάκχαρα (υδατάνθρακες), επομένως η επιλογή των παραπάνω μπορεί να σας βοηθήσει να αποκτήσετε τόσο βραχυπρόθεσμη όσο και μακροπρόθεσμη ενέργεια.

Λαχανικά

Τα λαχανικά περιέχουν πολλαπλά θρεπτικά συστατικά που παράγουν ενέργεια και μερικά θα σας δώσουν ακόμη και λίγη πρωτεΐνη. Μερικές από τις καλύτερες επιλογές, περιλαμβάνουν:

Σπαράγγια: μαγνήσιο, κάλιο, πρωτεΐνη.
Αβοκάντο: κάλιο, μαγνήσιο, πρωτεΐνη.
Καρότο: μαγνήσιο, κάλιο.
Σπανάκι: σίδηρος, μαγνήσιο, κάλιο, πρωτεΐνη.
Γλυκοπατάτες: μαγνήσιο, κάλιο, πρωτεΐνη.

https://www.vita.gr/