Μωρό: Η σωστή ρουτίνα ύπνου

Αν έχετε νεογέννητο στο σπίτι, το να καθιερώσετε μια ρουτίνα ύπνου μπορεί να φαίνεται σαν τρελή ιδέα, αφού πριν δύο μόλις εβδομάδες το μικρό σας έκανε «πάρτι» στη μήτρα στις τρεις τα ξημερώματα. Αλλά αν υπάρχει ένα πράγμα που αγαπούν τα μωρά σχεδόν τόσο πολύ όσο το φαγητό και το αγκάλιασμα, αυτό είναι η συνέπεια.

Όπως είναι γνωστό, ο ποιοτικός ύπνος είναι ζωτικής σημασίας για τη σωματική και πνευματική ανάπτυξη του μωρού σας, ενώ μια καλή ρουτίνα ύπνου για το μωρό μακροπρόθεσμα μπορεί να σημαίνει καλύτερο ύπνο  για εσάς και την υπόλοιπη οικογένειά σας – κάνοντας την ανατροφή των παιδιών, την εργασία και την καθημερινή ζωή γενικά πολύ πιο εύκολη.

Πότε να ξεκινήσετε λοιπόν; Όταν το μωρό σας γίνει 4 μηνών είναι μια καλή στιγμή για να ξεκινήσετε μια ρουτίνα ύπνου (τότε η ανάπτυξη του μωρού σας ευθυγραμμίζεται με περισσότερο ύπνο). Αλλά και τα μικρά παιδιά ηλικίας ακόμη και 6 ή 8 εβδομάδων μπορούν να επωφεληθούν από απλές ενδείξεις που τους βοηθούν να καταλάβουν ότι είναι ώρα για ύπνο.

Πώς να ξεκινήσετε μια ρουτίνα ύπνου

Ο χρόνος δεν είναι μια ιδέα με την οποία γεννιούνται τα μωρά. Τα νεογέννητα δεν γνωρίζουν ότι οι νύχτες είναι για ύπνο και οι μέρες για ξύπνημα, επομένως είναι απολύτως φυσιολογικό να κοιμούνται για λίγο και να ξυπνούν κάθε δύο έως τρεις ώρες για να φάνε. Γύρω στις έξι με οκτώ εβδομάδες, αρχίζουν να αναπτύσσουν τους κιρκάδιους ρυθμούς τους και συνήθως αρχίζουν να κοιμούνται για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα τη νύχτα. Μέχρι να γίνουν 4 τεσσάρων μηνών, τα περισσότερα μωρά είναι σωματικά και νευρολογικά ικανά να κοιμούνται όλη τη νύχτα χωρίς τάισμα (φυσικά, αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα το κάνουν!).

Σε αυτήν την ηλικία περίπου, επιλέξτε μια ώρα – ας πούμε μεταξύ 6 μ.μ. και 8 μ.μ. – για να αρχίσετε να βάζετε τακτικά το μωρό στο κρεβάτι για ύπνο. Ένα πράγμα που διευκολύνει την τήρηση μιας κανονικής νυχτερινής ρουτίνας είναι να ακολουθείτε μια κανονική ρουτίνα κατά τη διάρκεια της ημέρας. Προσπαθήστε, λοιπόν, να κρατάτε τον υπνάκο και το τάισμα σε τακτά χρονικά διαστήματα και δοκιμάστε να χρησιμοποιείτε παρόμοιες ενδείξεις και μοτίβα όταν αφήνετε το μωρό σας για ύπνο, όπως κάνετε για τον νυχτερινό ύπνο (κι αν το μωρό σας είναι με έναν φροντιστή κατά τη διάρκεια της ημέρας ή στον παιδικό σταθμό, δείτε αν μπορείτε να κάνετε το ίδιο. Οι περισσότεροι δομημένοι παιδικοί σταθμοί θα τείνουν προς τη ρουτίνα ούτως ή άλλως).

Δημιουργήστε ένα άνετο περιβάλλον ύπνου

Ενώ το ένστικτό σας πιθανότατα σάς λέει να κρατάτε το μωρό ζεστό το βράδυ, οι πιο δροσερές θερμοκρασίες διευκολύνουν στην πραγματικότητα τον ύπνο. Φροντίστε επίσης να διατηρήσετε το δωμάτιο του μωρού σας σκοτεινό, χρησιμοποιώντας κουρτίνες συσκότισης αν έχει πολύ φυσικό φως.

Χρησιμοποιήστε ένα σταθερό στρώμα. Είτε το μωρό σας κοιμάται στο δικό του δωμάτιο είτε στο δικό σας, θα πρέπει πάντα να το βάζετε σε μια άδεια κούνια ή μία καλαθούνα χωρίς μαξιλάρια, κουβέρτες ή λούτρινα ζωάκια.

Προσθέστε λευκό θόρυβο. Πολλά μωρά ξυπνούν εύκολα από τους θορύβους γύρω από το σπίτι. Ένα μηχάνημα ή μια εφαρμογή λευκού θορύβου μπορεί να βοηθήσει το μωρό σας να κοιμάται πιο ήσυχα κι αν το ενεργοποιήσετε την ώρα του ύπνου μπορεί να το κάνει να καταλάβει ότι είναι ώρα για ξεκούραση.

Καθαρίστε τον αέρα. Ο ξηρός αέρας μπορεί να δυσκολέψει το μωρό σας να καθαρίσει τη βλέννα από τους αεραγωγούς του, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε διακοπή του ύπνου. Τοποθετήστε λοιπόν έναν υγραντήρα για να βελτιώσετε την ποιότητα του αέρα στο παιδικό.

Καθιερώστε «σήματα» για τον ύπνο

Σε ορισμένους γονείς αρέσει να κάνουν μπάνιο το μωρό τους με ηρεμιστικά σαπούνια, να τους κάνουν μασάζ με λοσιόν ή να τους διαβάζουν βιβλία και να τραγουδούν χαλαρωτικά νανουρίσματα για να χαλαρώσουν. Οποιοδήποτε ή όλα αυτά είναι υπέροχα, αλλά ειλικρινά, όταν είστε κουρασμένοι και προσπαθείτε να δημιουργήσετε μια νέα ρουτίνα, όλ’ αυτά μπορεί να φαίνονται πολλά… Επομένως, είναι πολύ καλό να διατηρείτε τη ρουτίνα σας γρήγορη και εύκολη. Το «κλειδί» είναι να επιλέξετε κάτι στο οποίο θα επιμείνετε.

Απλές ενδείξεις, όπως το χαμήλωμα των φώτων στο σπίτι, η αλλαγή της πάνας του μωρού σας, το ντύσιμο του μωρού με τα πιτζαμάκια του ή η ενεργοποίηση μιας μηχανής λευκού θορύβου στο δωμάτιο του μωρού, μπορούν να σηματοδοτήσουν ότι είναι ώρα για ύπνο.

Σε ορισμένους γονείς αρέσει να έχουν τακτικές λέξεις ή φράσεις «καληνύχτας» που λένε στο μωρό τους πριν τον ύπνο. Μπορεί να είναι μια γλυκιά οικογενειακή παράδοση για να ξεκινήσετε να παρέχετε μια χρήσιμη ένδειξη πριν τον ύπνο, εάν ταξιδεύετε ή βάζετε το μωρό σας για ύπνο σε μια άγνωστη τοποθεσία όπου μπορεί να μην είναι διαθέσιμες άλλες ανέσεις για το μικρό σας.

Αξιοποιήστε την χαλάρωση του μωρού

Σας παίρνει ποτέ ο ύπνος στον καναπέ βλέποντας τηλεόραση επειδή είστε τόσο χαλαροί και άνετοι; Αυτή είναι η ατμόσφαιρα που θέλει το μωρό σας. Ένας τρόπος για να το πάρει ο ύπνος είναι να προσπαθήσετε να το βάλετε στο κρεβατάκι του όταν είναι ήρεμο αλλά δεν κοιμάται ακόμα.

Ο καλύτερος τρόπος για να το πετύχετε αυτό είναι να αφιερώσετε λίγο χρόνο ανάμεσα στο τάισμα και την ώρα του ύπνου (όταν το μωρό σας φτάσει τους τέσσερις μήνες). Με αυτόν τον τρόπο δεν βασίζεστε πάντα στο θηλασμό ή σε ένα μπιμπερό για να αποκοιμηθεί το μωρό σας.

Λάβετε υπόψη ότι αναπτυξιακή παλινδρόμηση του ύπνου, τα κρυολογήματα, η οδοντοφυΐα, οι διακοπές και άλλες διακοπές της ζωής μπορούν να εκμηδενίσουν τα προγράμματα.

πηγή