Ρήξη μηνίσκου – πρόσθιων χιαστών: Οι πιο κοινές αθλητικές κακώσεις στο γόνατο και πώς αντιμετωπίζονται

 

Η άρθρωση του γόνατος είναι μια από τις μεγαλύτερες και πιο σύνθετες στο ανθρώπινο σώμα. Συνδέοντας το οστό του μηρού με την κνήμη, παίζει σημαντικό ρόλο στην υποστήριξη του βάρους του σώματος και στη διευκόλυνση της κίνησης, έτσι ώστε μεταξύ άλλων να μπορούμε να περπατάμε, να τρέχουμε, να κάνουμε άλματα και να χορεύουμε.

Λόγω της πολυπλοκότητάς της, η άρθρωση του γόνατος, είναι επιρρεπής σε διάφορους τραυματισμούς. Οι κακώσεις στο γόνατο είναι πολύ συχνές, ειδικά μεταξύ των αθλητών. Ενδεικτικά Το 2010, πάνω από 10 εκατομμύρια άνθρωποι επισκέφτηκαν τον γιατρό λόγω ενοχλήσεων στο γόνατο ή κάποιου σχετικού τραυματισμού, μόνο στις ΗΠΑ.

Δυο από τις πιο κοινές αθλητικές κακώσεις στο γόνατο είναι η ρήξη πρόσθιου χιαστού συνδέσμου και η ρήξη μηνίσκου. Ας δούμε πώς προκαλούνται και ποια θεραπεία απαιτείται για την αντιμετώπισή τους:

Ρήξη Πρόσθιου Χιαστού Συνδέσμου

Ο πρόσθιος χιαστός σύνδεσμος είναι ο ιστός του γόνατος που συνδέει το μηριαίο οστό και την κνήμη και βοηθά να διατηρείται το γόνατο σταθερό.

Ο εν λόγω σύνδεσμος μπορεί να υποστεί ρήξη σε περίπτωση που υπάρξει υπερέκταση του ποδιού ή έντονη κι απότομη περιστροφή, π.χ. σε κάποιο άλμα ή αλλαγή κατεύθυνσης.

Η ρήξη πρόσθιου χιαστού συνδέσμου αποτελεί έναν εκ των συνηθέστερων τύπων αθλητικών κακώσεων στο γόνατο και αντιπροσωπεύουν περίπου το 40% όλων των τραυματισμών που σχετίζονται με τον αθλητισμό. Οι αθλητές που συμμετέχουν σε ποδόσφαιρο, μπάσκετ, ποδόσφαιρο και στίβο, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο τραυματισμού.

Η αποκατάσταση της ρήξης του πρόσθιου χιαστού γίνεται χειρουργικά και περιλαμβάνει την αρθροσκόπηση του γόνατοςσε συνδυασμό με συνδεσμοπλαστική, δηλαδή τη χρήση ενός μοσχεύματος από κάποιο άλλο σημείο του γόνατος ή μηριαίων τενόντων.

Η αρθροσκόπηση αποκαλύπτει το μέγεθος του προβλήματος και επιτρέπει σε έναν έμπειρο κι εξειδικευμένο χειρουργό να προχωρήσει σε πλαστική αποκατάσταση του τραυματισμένου συνδέσμου με όλα τα οφέλη μιας ελάχιστα επεμβατικής μεθόδου, όπως:

μικρότερη διάρκεια παραμονής στην κλινική
λιγότερος μετεγχειρητικός πόνος
ταχύτερη ανάρρωση κι επάνοδος στις αθλητικές δραστηριότητες

Ρήξη Μηνίσκου

Ο μηνίσκος λειτουργεί ως μαξιλάρι μεταξύ του μηριαίου οστού και της κνήμης, απορροφώντας τους κραδασμούς που υφίσταται το γόνατο, ρε ρόλο παρόμοιο με αυτή των αναρτήσεων στα αυτοκίνητα.

Η ρήξη μηνίσκου είναι μια κοινή αθλητική κάκωση που μπορεί να προκληθεί από απότομη αλλαγή κατεύθυνσης, περιστροφή, ή κάποιο άλμα, ενώ σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας μπορεί να οφείλεται και σε εκφύλιση λόγω γήρανσης.

Πλέον, η αποκατάσταση της ρήξης μηνίσκου δεν απαιτεί απαραίτητα τη μερική ή ολική αφαίρεσή του, καθώς χάρη σε σύγχρονες τεχνικές μπορεί σε ορισμένες περιπτώσεις να γίνει συρραφή και διάσωση του τραυματισμένου μηνίσκου.

Αρχικά, γίνεται αρθροσκόπηση στο τραυματισμένο γόνατο. Ο χειρουργός εισάγει το αρθροσκόπιο μέσα από μια μικρή τομή για να διαπιστώσει την έκταση της ρήξης και στη συνέχεια προχωρά στην επιδιόρθωσή της. Αυτό περιλαμβάνει την αφαίρεση του κατεστραμμένου τμήματος και ομαλοποίηση του υπόλοιπου μηνίσκου.

Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις, όταν η ρήξη εντοπίζεται σε περιοχές του μηνίσκου με αυξημένη αιμάτωση κι επομένως δυνατότητα επούλωσης, ένας έμπειρος κι εξειδικευμένος ορθοπεδικός χειρουργός μπορεί να προχωρήσει στη συρραφή και διάσωσή του μηνίσκου.