Ποια η επίδραση των ορμονών στη σεξουαλική επιθυμία και διέγερση των γυναικών;

 

 

Τα οιστρογόνα, η προγεστερόνη και η τεστοστερόνη αποτελούν ορμόνες οι οποίες επηρεάζουν σημαντικά τη σεξουαλική επιθυμία και διέγερση. Τα υψηλότερα επίπεδα οιστρογόνων στο σώμα προάγουν τη λίπανση του κόλπου και αυξάνουν τη σεξουαλική επιθυμία. Οι αυξήσεις στην προγεστερόνη, από την άλλη, ενδέχεται να μειώσουν τη σεξουαλική επιθυμία.

Αναφορικά με τα επίπεδα τεστοστερόνης τα ερευνητικά ευρήματα δεν καταλήγουν σε ασφαλή συμπεράσματα. Από τη μια έχει βρεθεί ότι τα  χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης ενδέχεται να προκαλέσουν μείωση στη σεξουαλική επιθυμία κάποιων γυναικών, από την άλλη η θεραπεία με τεστοστερόνη δεν έχει δείξει ενθαρρυντικά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση της μειωμένης σεξουαλικής ορμής στις γυναίκες.

Σύμφωνα με μια συστηματική ανασκόπηση του 2016, η θεραπεία με τεστοστερόνη μπορεί να ενισχύσει την επίδραση των οιστρογόνων, μόνο όμως εάν συνταγογραφηθεί σε δόση υψηλότερη από αυτή που αντιστοιχεί στα φυσιολογικά επίπεδα. Αυτό μπορεί ωστόσο να οδηγήσει σε μη επιθυμητές παρενέργειες, όπως είναι η πρόσληψη βάρους, η ευερεθιστότητα, η απώλεια μαλλιών, η ανάπτυξη τριχοφυΐας στο πρόσωπο και η μεγέθυνση της κλειτορίδας.

Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι η απώλεια της σεξουαλικής επιθυμίας και διέγερσης και στα δύο φύλα μπορεί να οφείλεται σε ορμονικές διαταραχές οι οποίες ενδέχεται να αποτελούν σημάδι μιας υποκείμενης νόσου ή παρενέργειες μιας φαρμακευτικής αγωγής. Για τον λόγο αυτόν τα άτομα που εμφανίζουν σοβαρά ή επαναλαμβανόμενα συμπτώματα ορμονικών διαταραχών, όπως είναι η μειωμένη σεξουαλική επιθυμία και διέγερση, είναι σημαντικό να απευθύνονται σε ειδικό.

https://www.zougla.gr/

Πάτρα: Η φωνή αγωνίας της μάνας “Σώστε το γιό μου” – Ο Μάριος είναι διασωληνωμένος στη ΜΕΘ του Ρίου και ο ΕΟΜ απορρίπτει το αίτημα της μεταμόσχευσης!

Πάτρα: Μεγάλη φωτιά σε γνωστή επιχείρηση στην περιοχή του Γλαύκου (ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ)

Δυτ. Αχαΐα: Πώς συνέβη η ασύλληπτη τραγωδία με τον 3χρονο – Τραυματίστηκε και ο άνδρας που το είχε αγκαλιά – Έπεσαν μαζί από τη μάντρα – Συνελήφθη από την ΕΛ.ΑΣ

Δυτική Αχαΐα: Κατέληξε το 3χρονο αγοράκι που έπεσε από μάντρα – Σκηνές αρχαίας τραγωδίας στο Καραμανδάνειο

Πάτρα: 23χρονος διέφυγε από την Ψυχιατρική του Ρίου και ταμπουρώθηκε σε μπαλκόνι – Μεγάλη αστυνομική επιχείρηση (ΦΩΤΟ)

Πάτρα: Ποιος είναι ο 48χρονος που βρέθηκε κρεμασμένος στις φυλακές Αγίου Στεφάνου

Πάτρα: Οδηγός παρέσυρε και τραυμάτισε τροχονόμο σε μπλόκο στην Ακτή Δυμαίων

Απέραντη θλίψη στην Αχαΐα που παραμένει σοκαρισμένη από την τραγωδία – Πώς έχασε την ζωή του ο μικρός Ανδρέας – Ανείπωτος πόνος για τους γονείς και τις αδελφούλες του – Αύριο η κηδεία του