Οξεία ηπατίτιδα σε παιδιά: «Ο ιός κατά κατά 99% βρίσκεται ήδη στην Ελλάδα»

26/04/2022 | 12:54

Για την οξεία ηπατίτιδα στα παιδιά αλλά και πόσα κρούσματα περιμένουμε στην χώρα μας μίλησε σήμερα Τρίτη ο κ. Γκίκας Μαγιορκίνης.

Ο καθηγητής  επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, εμφανίστηκε καθησυχαστικός λέγοντας ότι με βάση όσα γνωρίζουμε μέχρι στιγμής δεν είναι κάτι ιδιαίτερα ανησυχητικό.

Τι είναι ο οξεία ηπατίτιδα στα παιδιά

Όπως εξηγεί ο κ. Μαγιορκίνης πρόκεται για μία φλεγμονή του ήπατος η οποία χαρακτηρίζεται συνήθως από κιτρίνισμα. Συνήθως κιτρινίζει το λευκό του ματιού, το παιδί έχει υψηλό πυρετό και αυτό είναι καμπανάκι ότι το παιδί πρέπει να πάει στο νοσοκομείο για εξετάσεις.

Πρόσθεσε ότι πρόκειται για έναν πολύ εκτεταμένο ιό, στον οποίο μάλλον κάποια παιδιά έχουν μια γενετική ευαισθησία και αντιδρούν με αυτόν τον τρόπο. Πρόκειται για μία σπάνια επιπλοκή ενός πολύ διαδεδομένου ιού. Μιλάμε για τον αδενοϊό 41, κατά πάσα πιθανότητα, που έχει απομονωθεί στο 77% των παιδιών που έχουν εξεταστεί για αυτό, χωρίς να σημαίνει ότι το 23% δεν τον είχε, απλά δεν τον ανίχνευσαν.

Διαβάστε επίσης: Οξεία ηπατίτιδα: Ανοίγει η συζήτηση για τις μεταμοσχεύσεις σε παιδιά – Γιατί δεν γίνονται τέτοιες επεμβάσεις στην Ελλάδα

Ο κ. Μαγιορκίνης είπε ακόμα ότι από όσο γνωρίζει μεταμοσχεύσεις ήπατος σε παιδιά δεν γίνονται στην Ελλάδα, και τέτοιες περιπτώσεις πήγαιναν στο εξωτερικό, γιατί είναι σπάνιες περιπτώσεις και δεν υπάρχει αυτή η ειδικότητα στην Ελλάδα. Συνήθως στα παιδιά γίνονται από ζωντανό δότη, που σημαίνει ότι ο πατέρας, αν είναι συμβατός, να δώσει μέρος από το ήπαρ του στο παιδί.

Όσον αφορά στα συμπτώματα, τόνισε ότι ένας πυρετός δεν χρειάζεται να ανησυχήσει τους γονείς, βασικό σύμπτωμα είναι το κιτρίνισμα του δέρματος και το κιτρίνισμα του ματιού.

Πότε θα έρθει η οξεία ηπατίτιδα στην Ελλάδα

Ο ιός 99% βρίσκεται ήδη στην Ελλάδα, λέει ο κ. Μαγιορκίνης, αυτό που δεν ξέρουμε είναι αν θα δούμε αυτή την επιπλοκή. «Θεωρητικά υπολογίζουμε ότι αν συμβεί και στην Ελλάδα θα είναι της τάξης των 10-20 κρουσμάτων, στη χειρότερη περίπτωση, αν δεν αυξηθούν τα κρούσματα και στο Ηνωμένο Βασίλειο».

Η χαλάρωση των μέτρων και η πιθανή αύξηση των κρουσμάτων

Ο κ. Μαγιορκίνης υπεραμύνθηκε της χαλάρωσης των μέτρων κατά του κοροναϊού λέγοντας ότι «βρισκόμαστε σε πολύ καλό επίπεδο εμβολιασμού, υπάρχει κι ένα καλό ποσοστό ανοσίας του πληθυσμού. Θα πρέπει τα μέτρα αναλογικά να αποσυρθούν για να επανέλθει η κανονικότητα».

Όσον αφορά στις επαναμολύνσεις κοροναϊού, ο κ. Μαγιορκίνης είπε: «Οι επαναμολύνσεις εκτοξεύτηκαν από τότε που ήρθε η Όμικρον λόγω της υψηλής μεταδότικότητάς της. Επίσης, έχει να κάνει και με την ευαισθησία του ατόμου, κάποιοι κολλάνε ξανά και ξανά και κάποιοι έχουν εκτεθεί επανειλημμένως και δεν έχουν κολλήσει».

Εορτασμός της «Ημέρας της Ελληνικής Αστυνομίας» και της μνήμης του Αγίου Αρτεμίου στην Πάτρα

Αχαΐα – Απίστευτο τροχαίο: Εκσκαφέας παρέσυρε ΙΧ και το πέταξε σε χαντάκι – Επιχείρηση για τον απεγκλωβισμό των επιβατών ΦΩΤΟ

Δυτ. Ελλάδα: Άφατη θλίψη για την 16χρονη Ζωή – Άννα Μπακατσέλου που “έφυγε” ξαφνικά

Το Σάββατο το τελευταίο «αντίο» στον Διονύση Σαββόπουλο – Δημοσία δαπάνη η κηδεία του

Ενόχληση για την απουσία Δένδια από τη Βουλή 

Μιντιλόγλι: Έπεσε από φορτηγό στα έργα – Τραυματισμένος οδηγός στο νοσοκομείο (ΦΩΤΟ)

Δ. Παλούμπης: Οι πρώτες βροχές αποκάλυψαν την αλήθεια-Πατρών–Πύργου, ένας δρόμος προχειρότητας και σπατάλης

Πάτρα: Υποχώρησε το οδόστρωμα και “μπλόκαρε” όλη η Κανακάρη – Τι καταγγέλλουν καταστηματάρχες – ΦΩΤΟ