Το Πάσχα είναι γιορτή:
Το Πάσχα είναι μία περίοδος ξεκούρασης και ευκαιρίας να περάσουν όμορφες γεμάτες στιγμές μικροί και μεγάλοι. Θα βάψετε με τα παιδιά σας τα αυγά, θα φτιάξετε τη δικιά του λαμπάδα ή θα διαλέξετε μαζί το δώρο του νονού. Θα πάτε μαζί στον Επιτάφιο και στην Ανάσταση.
Η ψυχολογία του παιδιού το Πάσχα:
Πέρα από όλα αυτά, είναι μία καλή αφορμή για να πλησιάσετε το παιδί σας και να του εξηγήσετε ότι το Πάσχα δεν είναι μόνο γιορτή. Να του αναλύσετε το “απαγορευμένο” θέμα του θανάτου και της Ανάστασης. Το Πάσχα και η Ανάσταση συμβολίζουν ακριβώς τον κύκλο της ζωής. Δεν κλείνει με τον θάνατο αλλά με την Ανάσταση, η οποία αντιπροσωπεύει την αγάπη για τη ζωή και την προσπάθεια. Αυτή η περίοδος συμβάλλει στην αίσθηση της σιγουριάς, της συνέχειας και της συνέπειας. Όλα αυτά είναι απαραίτητα για την ψυχολογική ισορροπία ενός παιδιού.
Τα λόγια της πίστης όχι μόνο με τη θρησκευτική έννοια, δείχνουν έμπρακτα στο παιδί την ηρεμία, την αγάπη, την εμπιστοσύνη και την πίστη στον εαυτό του.
Αρχικά θα λάβετε υπόψη σας την ηλικία και το αναπτυξιακό στάδιο του παιδιού.
Το Πάσχα μέσα από τα μάτια του Αναστάση Ράδη (2 ετών)
Ηλικίες:
3-6 ετών: Δεν μπορεί να κατανοήσει την οριστικότητα του θανάτου.
7-8 ετών: Είναι εφικτό να έχει αφομοιώσει την έννοια του θανάτου, καθώς έχει κατανοήσει την έννοια της ολότητας και της αντιστρεψιμότητας.
Προ-εφηβεία: Δεν εμβαθύνει στην έννοια του θανάτου, αλλά γνωρίζει ότι ο θάνατος αφορά όλους.
Εφηβεία: Κατανοεί πλήρως τον θάνατο.
Το παιδί και το Πάσχα:
Θα τους μεταφέρεται ότι κάθε μέρα της Μεγάλης Εβδομάδας συμβολίζει τα πάθη του Χριστού και τη Νίκη Του απέναντι στον θάνατο μέσα από την Ανάστασή Του. Το παιδί θα πρέπει να γνωρίζει ότι ο Ιησούς κρίθηκε άδικα, πέθανε στον Σταυρό και αναστήθηκε. Ένας τρόπος να βοηθήσετε το παιδί να κατανοήσει τη μεγαλύτερη γιορτή της Ορθοδοξίας είναι το βιβλίο κινουμένων σχεδίων “Ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ”.
Ο έφηβος και το Πάσχα:
Για έναν έφηβο αποτελεί τη συνέχεια από την παιδική του ηλικία στο δρόμο προς την ενηλικίωση. Ταυτόχρονα βοηθάει να αναθερμανθεί η σχέση του με την οικογένειά του αλλά και με τους συγγενείς του. Μέσα από αυτήν την διαδικασία τίθενται ορισμένες προσδοκίες, αλλά και δημιουργούνται οι προϋποθέσεις που θα του δείξουν την έννοια της οικογενειακής ζωής και των υποχρεώσεων που αυτή συνεπάγεται.