Κι όμως τα φιογκάκια στα Πασχαλινά κουλούρια είναι Πατρινή “πατέντα”! Διαβάστε στο tempo24 την ιστορία τους

Η ιδέα με τα φιογκάκια στα κουλούρια “γεννήθηκε” περίπου πριν από 46 χρόνια. Απο οικογένεια των Πατρών και συγκεκριμένα απο τις Ιτιές. Είναι 5 αδελφές το γένος Αραβαντινού. Η πρώτη αδελφη διατηρούσε βιοτεχνία. Ηταν παραμονές του Πάσχα και έραβε κάποιο επώνυμο μοντέλο φορέματος το οποίο το διακοσμούσαν επάνω πολλά σατέν κορδελάκια!

Είχε φωνάξει και τις αδελφές της να τη βοηθήσουν για να φτιάξουν τα κορδελάκια, αλλά και τα κουλούρια. Οι τέσσερις αδελφές λοιπόν έπιασαν δουλειά και ξεκίνησαν το δέσιμο στα φιογκάκια για να τελειώσει η παρτίδα των φορεμάτων. Μεταξύ των τεσσάρων αδελφών και η γνωστή Πατρινή επιχειρηματίας, πρώην δημοτική σύμβουλος, Γιώτα Δροσοπούλου.

Εκείνο το απόγευμα λοιπόν, η Ζαχαρούλα και η Αλεξάνδρα οι δύο μεγαλύτερες αδελφές, έρξιαν μια ιδέα. Μια σκέψη να τοποθετήσουν ένα φιογκάκι στη ζύμη με το κουλούρι και να το ψήσουν. Για να δούμε; Θα καεί; Με έκπληξη είδαν οτι έμεινε ανέπαφο χωρίς να καεί και απο τότε έτσι διακοσμούσαν τα κουλούρια τους το Πάσχα!

Το έθιμο με τα φιογκάκια ακολούθησαν όλες οι αδελφές αργότερα στα δικά τους σπίτια. Οι οικογένειές τους το υιοθέτησαν και έτσι “ταξίδεψε” μακριά σε άλλες πόλεις της Ελλάδας, αλλά και στο εξωτερικό! Οι αδελφές Αραβαντινού, έστελναν σε φίλους και κουμπάρους! Και στο εξωτερικό! Τα φιογκάκια πλέον είχαν γίνει διάσημα παντού! Μέχρι σήμερα όμως, κανείς δεν ήξερε την ιστορία τους. 

(Τα κουλούρια στη φωτογραφία είναι της Γιώτας Δροσοπούλου). 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ