Ούτε εκατό δευτερόλεπτα

του Παντελή Μπουκάλα

 

Η «ειρηνική συνύπαρξη» ήταν μια ευχή της μακράς περιόδου που αποκλήθηκε «ψυχρός πόλεμος», χοντρικά από το 1945 έως το 1991.

Στην πραγματικότητα δεν επρόκειτο για ειρηνική συνύπαρξη των λαών, αυτοί συνέχισαν να πορεύονται με τα χίλια μύρια πάθη τους, αλλά των αυτοκρατοριών. Των δύο υπερδυνάμεων που είχαν την αρχηγεσία στα δύο μπλοκ: της αμερικανικής και της σοβιετικής. Δεύτερη αλήθεια, ότι ο πόλεμος αυτός ουδέποτε υπήρξε απολύτως ψυχρός: εισβολές και πόλεμοι δεν έλειψαν σε καμιά δεκαετία. Η Ουγγαρία, η Τσεχοσλοβακία, το Βιετνάμ, το Αφγανιστάν και πολλές άλλες χώρες είναι μάρτυρες της γεωστρατηγικής βουλιμίας των αυτοκρατοριών, της απληστίας με την οποία εννοούσαν τον όρο «ζωτικός χώρος».

Στον μισό ψυχροπολεμικό αιώνα, ο τρόμος του πυρηνικού ολέθρου κρατούσε κάπως χαμηλότερα τον υδράργυρο του πολέμου, οι δείκτες ωστόσο στο Ρολόι της Αποκάλυψης δεν έμειναν παγωμένοι. Το 1947, όταν άρχισε να λειτουργεί το Ρολόι, στην καθημαγμένη από τον πόλεμο ανθρωπότητα, που είχε μόλις γνωρίσει την αφανιστική ισχύ της ατομικής βόμβας, ο δείκτης βρισκόταν επτά λεπτά πριν από το Δώδεκα της Συντέλειας. Το 1991, η βιαστική μεταψυχροπολεμική αισιοδοξία γύρισε τους δείκτες στα 17 λεπτά πριν από τα μεσάνυχτα. Τα πράγματα όμως δεν ακολούθησαν τη φορά της επιθυμίας, κι έτσι στα τέλη του Γενάρη του 2022 το Ρολόι βρέθηκε στα εκατό δευτερόλεπτα πριν από το τέλος. Οι φόβοι που οδήγησαν τους επιστήμονες της ΜΚΟ Bulletin of the Atomic Scientists στην απόφασή τους ήταν η κλιματική κρίση, η πανδημία και η πιθανολογούμενη τότε επέμβαση της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Πάνε τώρα δύο μήνες που από το ενδεχόμενο περάσαμε στο γεγονός. Από την εικασία περί ρωσικής εισβολής στους χιλιάδες θανάτους, στα εκατομμύρια των εκπατρισμένων, στην ισοπέδωση πόλεων αλλά και χωριών ελάχιστης «γεωστρατηγικής σημασίας». Τα «προβοκατόρικα fake news των Δυτικών», όπως χαρακτήριζε το ψευτοαγανακτισμένο Κρεμλίνο τις αναφορές σε επικείμενη επέμβασή του, έγιναν αιματηρή αλήθεια.

Πόσα από τα ακροτελεύτια εκατό δευτερόλεπτα να εξανεμίστηκαν ήδη; Και τα μισά αν έλεγε κανείς, μάλλον θα τον μετρούσαν στους υπερβολικά αισιόδοξους. Η ταχύτητα με την οποία μετακινηθήκαμε από τον αποτροπιασμό για τα πυρηνικά στο να τα συζητάμε σαν να μην είναι κάτι το εξαιρετικά διαφορετικό από τα συμβατικά όπλα είναι ένα μέτρο για την ταχύτητα μετακίνησης των δεικτών του Ρολογιού. Ενα μέτρο τρόμου.

https://www.kathimerini.gr/

Διαβάστε επίσης