Πώς να παίξετε με ένα νεογέννητο μωρό και τι να αποφεύγετε

Το παιχνίδι με το νεογέννητο μωρό δεν είναι σημαντικό μόνο για την ανάπτυξή του – προσφέρει επίσης ευκαιρίες για να δεθεί μαζί σας και να ακούσει γέλια.

Ωστόσο, τα νεογέννητα και τα βρέφη είναι πιο επιρρεπή σε ενδεχόμενο τραυματισμό από αναταράξεις μπρος πίσω και από τραυματισμό λόγω πτώσεων. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι έχουν μεγάλα κεφάλια σε αναλογία με το σώμα τους, αδύναμους μύες στον αυχένα και εύθραυστο, ακόμα αναπτυσσόμενο εγκέφαλο. Συνάμα, τα κρανία τους είναι σχετικά μαλακά (για να περάσουν από τον κόλπο) και δυναμώνουν σταδιακά, καθώς το παιδί μεγαλώνει.

Κατά συνέπεια, θα πρέπει να παίζετε ήπια με τα νεογνά και τα παιδιά κάτω των 2 ετών, για να αποφευχθεί ο ακούσιος τραυματισμός και οι πτώσεις.

Ακολουθούν μερικές συμβουλές για διασκέδαση και ασφαλές παιχνίδι:

Ποτέ μην κουνάτε ένα νεογέννητο ή ένα νήπιο.
Αποφύγετε οποιοδήποτε παιχνίδι σε ένα νεογνό που περιλαμβάνει το κούνημα του κεφαλιού ή του λαιμού του χωρίς υποστήριξη.
Τα παιχνίδια με το χτύπημα και το πέταγμα ενέχουν κίνδυνο πτώσεων, οι οποίες είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες για παιδιά κάτω των 2 ετών. Αυτά τα παιχνίδια μπορούν επίσης να ταρακουνήσουν το κεφάλι μπρος-πίσω, προκαλώντας ενόχληση ή τραυματισμό. Μείνετε μακριά από τα «ανατρεπόμενα» παιχνίδια και με όλες τις δραστηριότητες φροντίστε πάντα να στηρίζετε το κεφάλι και το λαιμό του μωρού σας.
Εάν κάνετε τζόκινγκ, βάλτε το μωρό σε καρότσι. Ποτέ μην τρέχετε έχοντας το μωρό σε μάρσιπο ή πορτ-μπεμπέ.
Αποφύγετε να τραβάτε, να τραντάζετε ή να σηκώνετε μικρά παιδιά από το χέρι ή ακόμα και να τα ταλαντεύετε από τα χέρια, για να αποφύγετε πιθανή μερική εξάρθρωση στον αγκώνα, που ονομάζεται επίσης «αγκώνας της νοσοκόμας».
Δώστε στο μωρό σας ένα ασφαλές περιβάλλον για εξερεύνηση.
Παίξτε στο παρκέ όσο το δυνατόν περισσότερο. Αποφύγετε το παιχνίδι σε υπερυψωμένες επιφάνειες, όπως καναπέδες ή κρεβάτια, για να αποφύγετε τις πτώσεις.
Η απαλή αναπήδηση μπορεί να είναι εντάξει για μεγαλύτερα μωρά και νήπια, αρκεί να μην τα τρομάζει ή να τα κάνει να νιώθουν άβολα.

Ασφαλέστεροι τρόποι για να παίξετε με το μωρό σας

Για χωρίς άγχος και ασφαλές χρόνο παιχνιδιού, επιμείνετε σε ήπια παιχνίδια με το νεογέννητο μωρό σας.

Ακολουθούν μερικές ασφαλείς ιδέες για να παίξετε μαζί του:

Το μωρό σας μπορεί ήδη να έχει αρχίσει να χαμογελά. Χαμογελάστε και δείτε τι συμβαίνει καθώς ανοίγετε τον κόσμο σας και τον δικό του με αυτήν την κρίσιμη κοινωνικο-συναισθηματική δεξιότητα.
Μιμηθείτε τους μάγους και κάντε υποκρινόμενες συζητήσεις.
Τοι να περνάει χρόνο μπρούμυτα είναι απαραίτητο για την ανάπτυξη της δύναμης του λαιμού και του άνω μέρους του σώματος. Κατεβείτε στο πάτωμα και αλληλεπιδράστε μαζί του. Μιλήστε του ή τοποθετήστε ένα παιχνίδι, βιβλία ή έναν καθρέφτη μπροστά του και ενθαρρύνετέ το να τα πιάσει.
Κρατήστε το νεογέννητο σας και δείξτε του τον κόσμο από διαφορετικές θέσεις.
Εισάγετε μεγέθη, σχήματα και χρώματα και αφήστε το να χειρίζεται ασφαλή παιχνίδια (τίποτα πολύ μικρό που θα μπορούσε να καταπιεί).

Εάν έχετε οποιεσδήποτε ανησυχίες, συμβουλευτείτε πάντα το γιατρό σας.

πηγή