Οι επιδρομείς του καιρού μας

Του ΤΑΣΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

 

Αυτές τις μέρες ο Ερντογάν έχει ξαμολήσει στο Αιγαίο καράβια, αεροπλάνα και αποβατικά σκάφη. Κάνουν την άσκηση, που ονομάζουν “γαλάζια πατρίδα”. Αυτά για να μην επαναπαυθεί η Ελλάδα στις υποσχέσεις για ήρεμα νερά. Εξάλλου οι χαμηλότεροι τόνοι είναι μέρος της τακτικής, όχι όμως και της ευρύτερης στρατηγικής των Τούρκων. Ας όψεται η Ουκρανία και τα F-16 που περιμένουν ως μάνα εξ ουρανού από τις ΗΠΑ.

Για όσους αμφιβάλλουν ή όσους επαναπαύονται ιδού τι λένε οι απόστρατοι στρατιωτικοί στα ελεγχόμενα ασφυκτικά από το αυταρχικό καθεστώς τουρκικά κανάλια.

Μιλώντας ο Τούρκος αναλυτής και απόστρατος αεροπορίας Ερντογάν Καρακούς στον τηλεοπτικό σταθμό CNN Turk, ακούγεται να λέει, μεταξύ άλλων,”Η στήριξη της Ελλάδας από τη Δύση ακόμη από τη σύστασή της συνεχίζεται, είναι γνωστό αυτό. Δεν υπάρχει ανάγκη να το επαναλάβω”.

“Ιδιαίτερα για την Αλεξανδρούπολη, η σύσταση εκεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες βάσης, έγινε με τρόπο που να κόβει την πορεία των χερσαίων δυνάμεών μας, ώστε να μην μπορέσουμε να κάνουμε χερσαία επιχείρηση. Τόσο το λιμάνι, όσο και το αεροδρόμιο και ακολούθως και η περιοχή του πεδίου βολής, συνιστούν παρεμπόδιση για τη χερσαία μας επιχείρηση” υποστήριξε.

Έτερος αναλυτής επίσης στο CNN Turk παρότρυνε την Τουρκία να εισβάλει στα νησιά του Α. Αιγαίου αναφέροντας μεταξύ άλλων:

“Η Τουρκία θα πρέπει να αναλάβει στρατιωτική δράση κατά της Ελλάδας, όπως έκανε με τους Κούρδους στη Συρία παρά τη θέληση των ΗΠΑ”.

Ο αναλυτής, ειδικός σε θέματα ασφάλειας, στρατιωτικός και λέκτορας στο Πανεπιστήμιο Μπαχτσεσεχίρ, Αμπντουλάχ Aγάρ είπε στη συνέχεια:

“Αν συνεχίσει η Ελλάδα τις παραβιάσεις της, η Τουρκία δεν μπορεί να τα επιτρέψει αυτά. Τώρα σε αυτό το σημείο, μοιάζει με εκείνο… Υπάρχει μια κατάσταση που μοιάζει με τη στρατιωτική επιχείρηση “Πηγή Ειρήνης” που έγινε κατά των Κούρδων στη Συρία” πρόσθεσε ο Αγάρ.

Αν παραλληλίσει κανείς τις αναλύσεις που γίνονται στα κανάλια στην Ελλάδα και την Τουρκία, θα διαπιστώσει ότι, στην μεν Αθήνα όλοι οι ειδικοί στρατιωτικοί και ακαδημαϊκοί, αναφέρονται στην άμυνα της χώρας σε μια πιθανή επίθεση από τον εξ ανατολών γείτονά μας, ενώ στην Άγκυρα πέρα από την “γαλάζια πατρίδα” που διχοτομεί στην πράξη το Αιγαίο, ακούγονται ευθέως παροτρύνσεις προς την ηγεσία της χώρας να επιτεθεί στην χώρα μας.

Εξάλλου, ενώ διαμαρτύρονται για την αυτοάμυνα, που έχει αναπτυχθεί στα νησιά του Α. Αιγαίου, δεν μας λένε για ποια κατάληψη νησιών ασκείται αυτές τις μέρες ο στόλος των 25 αποβατικών της Τουρκίας. Ούτε φυσικά, γιατί στο πλαίσιο της άσκησης καθημερινά παραβιάζουν και χερσαίο χώρο των νησιών με τα αεροπλάνα τους.

Γιατί μπορεί υποκριτικά ο Ερντογάν να εμφανίζεται ουδέτερος στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, στην πράξη όμως με αυτή τη φρικαλέα ενέργεια του Πούτιν ταυτίζεται μια και οι γεωπολιτικές επιδιώξεις της Άγκυρας, έχουν αντίστοιχο προηγούμενο, την εισβολή στην Κύπρο το 1974 και την κατάληψη του 38% της Μεγαλονήσου.

Το επιχείρημα ήταν αντίστοιχο με αυτό του Πούτιν. Για να προστατεύσει μας λέει ο τσάρος τους ρωσόφωνους. Το ίδιο επιχείρημα χρησιμοποίησε και ο Ετσεβίτ για τους Τουρκοκύπριους πριν από 48 χρόνια.

Βεβαίως ο Πούτιν θέλει να εμφανίζεται ως απελευθερωτής, λέγοντας παρά τα όσα εγκληματικά συμβαίνουν στις Ουκρανικές πόλεις, ότι βοηθάει τους πολίτες να σωθούν από τον ναζισμό, χαρακτηρίζοντας την εισβολή ειδική στρατιωτική επιχείρηση που ήταν αναπόφευκτη. Οι ... ναζιστές στους οποίους αναφέρεται ο Πούτιν, πολιτικά στην Ουκρανία εκπροσωπούνται από το μόλις 2%, αλλά αυτό είναι άλλου παπά ευαγγέλιο.

Όμως στο καθεστώς του Πούτιν, που δυστυχώς έχει αρκετούς φίλους στην Ελλάδα, φυλακίζονται και δηλητηριάζονται οι πολιτικοί αντίπαλοι του, με τις ευλογίες πάντα του Πατριάρχη Μόσχας που δεν βλέπει τις δολοφονίες πολιτών στους δρόμους της Μπούχα και άλλων πόλεων, ούτε τους βιασμούς.

Αυτά που καταγράφουν οι κάμερες και οι δορυφόροι είναι fake news κατά Πούτιν, που απλά χαρακτηρίζει τραγικό γεγονός Όμως η παγκόσμια κοινότητα βλέπει και η πληθώρα των μέσων το αναδεικνύει καθημερινά.

Δεν είναι λοιπόν, ούτε τυχαίο, ούτε σύμπτωση το γεγονός ότι τα έχουν βρει Πούτιν και Ερντογάν. Ταυτίζονται τόσο στις αυταρχικές τους αρχές, αλλά και στις αναθεωρητικές τους πολιτικές. Στην ίδια γραμμή και ο Τραμπ στο πρόσφατο παρελθόν, που έστειλε τους οπαδούς του να καταλύσουν το Καπιτώλιο, αλλά και η διεκδικήτρια του Προεδρικού θώκου της Γαλλίας Μαρί Λεπέν, που έχει και οικονομικά αλισβερίσια με τον Τσάρο του Κρεμλίνου.

Το γεγονός ότι ο κόσμος γύρισε ανάποδα σε ενάμιση μήνα με αφορμή τον πόλεμο του Πούτιν στην Ουκρανία, θα πρέπει να προβληματίσει και τους ημεδαπούς πολιτικούς μας, που καιρός είναι να βγουν από το παλαιοκομματικό καβούκι τους.

Η χώρα μέσα σε αυτή την κρίση του πολέμου και της παρατεταμένης πανδημίας, χρειάζεται να κινηθεί προς το αύριομ που θα την θωρακίσει αμυντικά, οικονομικά και ενεργειακά.

Οι τρικλοποδιές να παραμεριστούν και να ξεκινήσει μια κριτική με προτάσεις στα πεπραγμένα και τις παραλείψεις της κυβέρνησης, για να αποκτήσει νόημα και ουσιαστικό περιεχόμενο η λειτουργία του κοινοβουλευτικού μας πολιτεύματος.

Αλλά και οι πολίτες έχουν τις δικές τους ευθύνες για τις επιλογές τους, τόσο στα πρόσωπα που επιλέγουν να τους εκπροσωπήσουν στο Κοινοβούλιο, όσο και στους κομματικούς φορείς που θα αναλάβουν τους ρόλους που τους δίνει με την ψήφο του ο λαός. Ήρθε η ώρα σ' αυτούς τους δύσκολους καιρούς να αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας...

 

Διαβάστε επίσης