Πώς θα «κόψει» το παιδί τις πάνες;

 

Μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις όταν έχεις μικρό παιδί είναι πότε και με ποιο τρόπο  θα «κόψει» τις πάνες.

Αυτό που πρέπει να ξέρετε είναι ότι όλα τα παιδιά δεν είναι την ίδια στιγμή έτοιμα. Συνήθως, τα μωρά αναπτύσσουν τον έλεγχο της κύστης τους μεταξύ 2,3 και 3 ετών. Μερικές φορές πριν από αυτή την ηλικία, μερικές φορές μετά από αυτό.

Δείτε επίσης: Στόχος σας η μακροζωία; Ακολουθήστε τον κανόνα 80/20

Αυτό που πρέπει να προσέξετε είναι να μην κάνετε το μωρό να ντρέπεται, ούτε να το τιμωρείτε προσπαθώντας να επιταχύνετε τη διαδικασία. Είναι απαραίτητο να πείτε στο παιδί ότι δεν φταίει και να μην το κάνετε να νιώθει άσχημα που βρέχεται, καθώς το άγχος είναι «εχθρός» αν θέλουμε το μικρό μας να σταματήσει να χρησιμοποιεί πάνες.

Ωστόσο, μόλις καταλάβουμε ότι το παιδί είναι έτοιμο να σταματήσει να χρησιμοποιεί πάνες, θα είναι καιρός να δράσουμε. Ακολουθούν μερικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν:

#1 Χαλαρώστε!

Το να κάνετε το μωρό σας να σταματήσει να χρησιμοποιεί πάνες δεν θα είναι εύκολη υπόθεση, αλλά πρέπει να είστε υπομονετικοί. Πρέπει να γνωρίζετε ότι πιθανώς σε αυτό το σημαντικό στάδιο για το μωρό σας θα κάνετε δύο βήματα μπροστά και ένα βήμα πίσω. Είναι σημαντικό να μην μεταφέρετε την απογοήτευσή σας στο παιδί. Όπως όλα στη ζωή, η δοκιμή και το λάθος είναι ένα βασικό εργαλείο μάθησης. Το ίδιο ισχύει κι εδώ.

#2 Ποια είναι η καλύτερη εποχή;

Αν και μπορούμε να επιλέξουμε πότε θέλουμε το μωρό μας να σταματήσει να χρησιμοποιεί πάνες, είναι αλήθεια ότι το καλοκαίρι είναι και ένας μεγάλος «σύμμαχος». Καθώς είναι πιο ζεστό, όπως κι εσείς, έτσι και το μωρό θα φοράει λιγότερα ρούχα. Έτσι είναι εύκολο να συσχετίσει το να μην φοράει πάνα με την άνεση. Από την άλλη, οι γονείς έχουν περισσότερο χρόνο που μπορούν να περάσουν με το μωρό τους και λιγότερες ανησυχίες.

 

#3 Επικοινωνία μεταξύ των γονιών και του μωρού τους

Η επικοινωνία με το μωρό είναι ένα ουσιαστικό βήμα που πολλοί γονείς παραλείπουν. Πιστεύουν ότι το παιδί δεν θα τους καταλάβει κι έτσι δεν του εξηγούν αυτή τη σημαντική πρόκληση της οποίας είναι ο κύριος πρωταγωνιστής. Αφήστε το μωρό να νιώσει ήρωας κι επιβραβεύστε κάθε πετυχημένη προσπάθεια (ωστόσο, όπως ήδη αναφέραμε, αποφύγετε να το μαλώσετε αν δεν τα καταφέρει)!

#4 Χτίστε μια συνήθεια

Με τον ίδιο τρόπο που καθιερώνετε ένα πρόγραμμα για την άσκηση, είναι πολύ σημαντικό να κάνετε το ίδιο όταν θέλετε το μωρό σας να σταματήσει να χρησιμοποιεί πάνες. Για να γίνει αυτό, πρέπει να δοκιμάσετε πολλές φορές κάθε μέρα να καθίσετε το μωρό στο γιογιό και να μείνετε εκεί μαζί του για λίγα λεπτά. Το μωρό πρέπει να συσχετίσει αυτή τη στιγμή με κάτι θετικό. Μια διασκεδαστική ιδέα είναι να καθίσουμε μόνοι μας στην τουαλέτα ώστε να κάνει το ίδιο κι αυτό στο γιογιό του. Τα μωρά είναι οι μεγαλύτεροι θαυμαστές των γονιών και είναι επίσης υπέροχοι παρατηρητές και μιμητές.

 

#5 Παιχνίδια και θετική ενίσχυση

 

Τα παιχνίδια και η θετική ενίσχυση συνδέονται στενά με την επικοινωνία. Ως εκ τούτου, είναι τα κύρια εργαλεία μας για να επικοινωνήσουμε με το μωρό και να δημιουργήσουμε καλές εμπειρίες γι’ αυτό. Μπορούμε να προσπαθήσουμε να εστιάσουμε στο γεγονός της διακοπής χρήσης πάνας ως περιπέτεια ή πρόκληση. Πρέπει να είστε ευφάνταστοι! Όσο πιο διασκεδαστικό είναι για το μωρό τόσο περισσότερα αποτελέσματα θα δείτε. Επίσης, αν επιβραβεύουμε το μωρό όποτε μας ειδοποιεί πότε θέλει να πάει τουαλέτα, θα είναι μεγάλο κίνητρο για εκείνο.

https://www.imommy.gr/

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ